Nejste přihlášen/a.
Tak přesně s touto větou prý nějaký člověk volal na mého syna předvčerem v naší vesnici. SK značka na autě a na okraji vesnice (bydlíme v posledním rohovém domečku). Měla tam být dvě auta (jedno české, jedno SK SPZ) a 2-3 lidi. Víc v šeru neviděl... Kluk se ohlídnul a pelášil domů. Ve škole už měli v minulých týdnech hlášku, že se potulují nějací lidi v okolí a lákají děcka k autu.
Připadlo mi to jako nějaký HOAX - neuvěřitelný pro "staršího"člověka z vesnice... Hledám odpovědi na otázky. Je to celé pravda nebo si pár děcek udělalo srandu ze svých rodičů a dál se to rozšiřuje? Opravdu v naší vesničce, která je celkem rušná, žádný "cigánov", může někdo chtít ukrást dítě? A vrací se po měsíci na další pokusy? Nebo je to nějaké nedorozumění...?
Jsou tyto články pravdivé? kafe.cz/...
Co proti takovým věcem lze udělat? Mám koupit chytré hodinky s GPS? Je jen pár druhů těchto hodinek - kdyby je viděli, jistě takoví lidé mají zkušenost a hodinky sundají, zahodí,... zničí? Nebude to jen krmení nejistoty a strachu? Co když se hodinky vybijí nebo je kluk sundá kvůli sportu... a ono to začne hlásit nějaký poplach. To mám pak hned volat PČR? To je přeci blbost...
Máte někdo podobnou zkušenost nebo jste z okolí slyšel o podobných situacích? Jak je řešit? Co koupit? Nejsou GPS hodinky příliš velkým zásahem do života puberťáka?
Nechci tu situaci nějak bagatelizovat, ale něco podobného se mi stalo už několikrát na mých služebních cestách na Slovensko - konkrétńě u Lidlu ve Vráblech, kde číhají cikáni a přesně tímto způsobem vnucují různé věci - mě, který nosí vousy třeba cigoš silně intenzivně vnucoval holící strojek s tím, že za něj mu dám nějaký peníze.
Skutečně jsem ho nepodezíral z toho, že by mě chtěl unést - dětským letům jsem skutečně odrostl už dááávno, ale cigoš byl silně vlezlý a po vyčerpání všech slušných forem odmítnutí pomohl až slib, že jestli mě nedá pokoj dostane přes držku. Jenže já si to mohu se svými 205cm a 130kg dovolit, nicméně dceru, které je třináct, jsem instruoval ať v případě, že jí někdo bude někam lákat, nebo tahat za a) ječí co to jde (to umí skvěle) a za b) zdrhá někam, kde je hodně lidí (běhá rovněž velmi skvěle)
GPS lokátor je sice dobrý, jenže zase z pohledu puboše chápu, že něco takového fakt nosit nebudou.
Přesně toto byla moje první reakce. Já už taky na parkovišti potkal ty, co nevěděli cestu do města a za ochotu mi dávali foťák, voňavku, dalekohled,... a když jsem říkal, že nic nechci a nemám ŽÁDNÉ PENÍZE v peněžence, že jsem všechno utratil za nákup, sebrali to a jeli pryč.
Jmlc: Nejlépe se informujete u policie. Zašlete dotaz na příslušné ředitelství policie a oni vám sdělí, zda vámi uváděné informace jsou pravdivé nebo ne. Dále pokud řešit něco obdobného, popř. závažnější než se stalo vašemu synovi, jistě vás kontaktují a budou chtít vědět nějaké bližší informace.
Nenapsal jste kolik je let Vašemu synovi. Ale myslím si, že je to ještě malý kluk a tudíž nebude mít vůbec možnost, aby se "pepřákem" mohl ubránit. Dítě není dospělý člověk a než si uvědomí vážnost situace, zpanikaří a nemá šanci spray použít, protože mu v tom ten dospělý chlap zabrání. A navíc píšete, že tam těch dospělých bylo víc. Snad si nemyslíte, že budou čekat, až se jim malý kluk trefí spreyem do obličeje, protože určitě není tak vysoký jako ti dospělí chlapi. Já bych mu důrazně vysvětlila, že prostě nemá nikdy reagovat na cizí lidi a mazat co nejrychleji opačným směrem. Což vlastně Váš syn moudře udělal. Ty hodinky koupit můžete, ale nespoléhala bych na ně. Navíc to může být všechno jenom fáma, ale v dnešní době by se to stát klidně mohlo.
Je pravda, že i když už jsem párkrát o něm psal, nikdo nemůže mít hlavu plnou informací o mé rodině... omlouvám se.
Je mu 12 let.
Není to moc, aby se mohl ubránit, je to moc na nonstop sledování čipem...
ne chlapec - to já - měl jsem živý sen, že na mne volá... on spal jak mimino
@jmlc Je to tak rok, dva, co pobliz naseho mesta byla skupina lidi (nevim zrovna jestli cikani) a u obchodni centra a po mesta nalakali deti spise je i sebrali, vzali na WC, ostrihali, prevlikli a deti vlastne zmizely beze stopy. Ztrati se vam holka, popisete ji jako blondynku s ruzovou sukni a ruzovyma puncoskama, ale oni na WC ji ostrihaji, nasadi cepici, daji kalhoty a v tu chvili si odnaseji klucika. Netusim jak to skoncilo, dopadlo, ale rozhodne jsme upozornovali vsechny znami, at si daji bacha. Lidi jsou svine a nevim co z toho maji, nezapomenout, ze jsou chytri a vynalezavi, tohle je dukaz!
právě váš popis jsem na jednom webu viděl jako hoax opakovaný od cca roku 2004 - žádné oficiální varování PČR nebo tak... jen že "někdo slyšel, že to tak bylo"... A tuším na to téma bylo nějaký kino...
Omlouvám se, že se mi nechce tomuto věřit.
To máte pravdu - prevence a být vždy připraven - o to jde asi na prvním místě v tomto tématu.
Pepřák je dobrý nápad. Telefon mají tito puberťáci jen na blbosti - nedokáží zavolat ani vyfotit... a když je telefon potřeba, je doma nebo vybitý... Proto mne napadly hodinky.
@jmlc Je to mozne, sama nevim, ale kdyby to byla pravda, je to celkem hnus. Jen jsem to slysela, tak je lepsi upozornit, nez potom koukat, co se stalo. Dobry pomocnik je napr. peprak. Zalezitost cca 200,- Je to takovy tichy kamarad do kapsy. Hodinky je uz vetsi financni zatez a treba se to opakovat nebude. Zacala bych zlehla treba tim peprakem. Vzdy se hodi. Kdyby se jo situace zhorsila, urcite neco vice duveryhodnejsiho, ovsem nevim kolik je synovi a jaky ja ne nej spolehnuti. Pokud bude valet hodinky jen tak doma, bude to brat jako dik za darek, nebude je praventivne nosit ven, tak nevim nevim. Tim samozrejme nikoho neurazim, jen obcas zname deti Mimo to kdyby nekdy neco videl, muze zavolat PCR, 112.. Urcite by mu poradili co delat nebo i v pripade ze by to sam chtel nahlasit jako tr. cin. Nejsou spatne ani ruzne linky bezpeci
Tak přesně takto vznikají fámy. V prvním příspěvku píšete o ukradenývh dětech jako o holém faktu. Prostě u Vás ve městě se to stalo. Tečka. A najednou napíšete, že je vše "Jedna paní povídala".
Určitě zmizení díttěte je noční můra každého rodiče. Co s tím? Prevence a potom také nebýt lhostejný k tomu, co se kolem nás děje.
@jmlc Prave proto, nevim, pokud ma takovy vztah k mobilu, jestli by hodinky byly lepsi. Urcite bych zkusila nejdrive ten peprak nebo vubec, zdali se to bude opakovat, i kdyz neni mit spatne v domacnosti peprak, ten se muze hodit i na zlodeje Jinak takove veci by se mely hlasit i ve skole, aby se o tom informovaly ostatni deti, rodice. Jednou na kamaradku vybehel exhibicionista, mela z toho sok, dalsi den si ucitelka pozvala vsechny holky a dostaly jsme prednasku co delat/nedelat. Spousta holek se tomu smala, jak je to trapny, ale treba kdyby se jim to stalo, nepripadalo by jim to jako traparna, ale klidne by taky z toho mohly mit sok. I kdyz si mysli blablablabla je lespi je upozornit a pripravit
Strach o děti máme naprosto všichni. Jen tiše doufáme, že jsme dobře vychovávali, že by měly vědět, jak se v podivných situací mají zachovat. Ale nějakými sledovacími zařízeními a zákazy a příkazy, je jen vedeme k tomu, aby lhaly. Pak mají i špatný odhad a lžou dokonce tam, kde to vůbec nemají zapotřebí. Stane se to, že jim nevěříme a ony nevěří nám. Musí znát hranice a my ty hranice nemůžeme stavět do nesmyslných požadavků. Odsuzuji rodiče, kteří nechávají své dospívjící děti venku dlouho do noci, po barech a hospodách. A v duchu se ptám, co dělali doposud, po celou dobu dětství, že to dašlo až tady. K tomu článku. Pije mi krev, když čtu nesmysly, ať se to týká čehokoliv. Uvědomila jsem si, že pod články, burcující lidi k hygieně, ke zdravým potravinám, k boji proti parazitům, k přínosům konzumace potravinových doplňků atd atd, není nikdo nikdy podepsaný. Nikdo svůj názor nepodepíš, nepodpoří zkužeností své profese a svou funkcí. Jen prostě vzal inspiraci v bulváru, nějachých novinách, které hovoří jednoduchým jazykem, aby mu rozumněli i blbci. Šéfredaktor vydal pokyn, tak něco, co zvýčí náklady někdo napíše. Papír unese všechno.
Všem takovým blábolům já v duchu říkám " černá sanitka" .
Proč policie varování a žádost o pomoc, směrovala zrovna do těchhle novin? Vysvětlete mi to, prosím.
Za prvé - děti jsou skutečně unášeny a po "použití"zlikvidovány nebo prodány "dalším zájemcům". To je realita tohoto světa se kterou lze i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno... Současný systém s tím účinně bojovat neumí, nechce, ba přímo nesmí, protože jsou do těhle svinstev zapleteni extrémně bohatí lidé.
Za druhé - samozřejmě, že po internetu kolují nejrůznější hoaxy. Na druhou stranu, když si někdo schválně vymyslí a rozšíří hoax, že se například v Ostravě často kradou auta, tak to znamená, že nekradou...? Nebo "ne tak často"...? To je asi slabá útěcha... Podobně, i kdyby aféra " Pizza gate", byla vymyšlená ( a zdá se, že nebyla ) tak to neznamená, že se podobné události nikdy nestaly. Vím například o podobně šílené kauze ve Švýcarsku a ta byla rozhodně reálná, protože se pachatelům nepodařilo dobře zamést stopy ( kusy dětských těl ). Film " Výměna" z roku 2008 byl také natočen podle reálné události... csfd.cz/...
Co poradit? Učit děti extrémní nedůvěře vůči všem cizím lidem a průběžně jim to připomínat. Učit je, aby se vždy rozběhly pryč od cesty, když u nich najednou zpomaluje auto, nebo vidí nějaké pomalu jedoucí, které se blíží, obvykle zezadu. Ať běží směrem k obchodu, k cizím domům a zazvonit, nebo aspoň někam do travnatého terénu, kam se nedá vyjet. Většina únosů souvisí s auty. Možná by stálo za to si jejich bdělost vyzkoušet i s pomocí nějakého smluveného známého, kterého nikdy neviděly... Jekot taky není špatný. Lépe 10x spustit planý poplach, než jednou zjistit, že planý nebyl...
S určitou částí lze souhlasit, ale osobně si myslím, že člověk nemůže takto děsit dítě. Takto psychicky narušené dítě, které nevěří nikomu, bojí se pomale jedoucího auta a ihned burcuje ulici, to si pak musí nést celý svůj život.
Na jednu stranu se děsím možnosti, že by dítě ukradli a kdo ví co s ním dělali. Ale stejně tak se bojím, že ho přejede auto, že se utopí, že na něj spadne letadlo.
Vlastně - s tím letadlem to tak hrozné nebude,...
Potřebuju téma trochu odlehčit - jinak se budu děsit i já každou noc. Včera jsem ho o půlnoci slyšel křičet - když jsem přišel do pokoje, normálně spal. Měl jsem jen moc živý sen.
Tak tady máte pro odlehčení tématu čerstvou událost ze současné, demokratické Ukrajiny.
Na videu je vidět jak si dva týpci vyhlédnou holku v potravinách, pak se rozdělí, jeden čeká v autě, druhý na protější straně cesty. Holka vychází s igelitkou z obchodu, odvazuje bílého psa a jde směrem k přechodu. Pak se na ni vrhnou, jeden ji dojede s autem, další přibíhá z chodníku na druhé straně...
Nesmírně poučné jsou i vteřiny těsně před jejím nacpáním do auta a odjezdem, kdy asi sedm lidí,kteří se tam seběhli, slušně a humánně přemlouvají únosce, aby zanechali svého úmyslu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.