Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchodce fyzická osoba sociální a zdr. pojist

Od: nikola* odpovědí: 10 změna:
Musí důchodce jako fyzická osoba platit měsíčně sociální a zdravotní pojištění když pronajímá několik bytu ve svém domě? Přidávám k tomu,ze dům byl předělán v rámci dotaci na byty se sociálním zaměřením,ovšem teď už se tam ubytovavaji i nejen sociálně slabi.
Jak je to s těmi odvody a daněmi,prosím. Babicka,která ten dům vlastní není žádná podnikatelka, je to skutečně jen a pouze fyzická osoba.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

K pronájmu není potřebné živnostenské oprávnění. Příjem z pronájmu se daní podle § 9 daňového zákona. Z tohoto příjmu se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění.

Po skončení roku je nutné podat daňové přiznání a příjmy zdanit. Náklady lze uplatňovat paušálem (30 %) nebo skutečné → babička si může si vybrat, co pro ni bude výhodnější.

Jiná situace by byla v případě poskytování ubytovacích služeb → tam by šlo o podnikání.

Počkejte si, jestli ještě někdo něco nedoplní.

doplněno 11.10.17 00:06:

Napíše-li tazatelka, že babička není podnikatelka, znamená to podle mne, že jde o nepodnikající FO, která pronajímá byty a příjem z pronájmu daní podle § 9. (Předpokládám, že tazatelka ví, jestli babička podniká.)

Ale možná, že si "Daně"chtěl jenom rejpnout...

dane

ivzez - jak víte, že babička provozuje jen holý pronájem a daní dle par. 9?

Čekáme na doplnění dotazu tazatelkou.

doplněno 10.10.17 22:55:

Pronájem lze provozovat na ŽO a nebo bez něj. Z dotazu není zřejné o jakou činnost jde.

doplněno 10.10.17 23:00:

Fyzická osoba je taktéž podnikatel (živnostník), o právnickou osobu určitě nejde. Takže fyzická osoba musí mít ŽO.

iz*

Vycházím z nadpisu a textu otázky:

Důchodce fyzická osoba sociální a zdr. pojist
nikola*
hodnocení

Neznáte prosím odpověď na můj předchozí dotaz v doplnenemu textu? Dekuji předem :)
dane

Nikolo, nevíte jak se danilo minulý rok, za účetní jít nechcete/nemůžete. Babička má jistě doma kopii Daňové přiznání za loňský rok. Mrkněte do něj. Pokud se danilo podle par. 7, tak pojištění se platit musí. Pokud se danilo podle par. 9, tak pojištění se neplatí.

albatros498022*
hodnocení

0x

Nějak jsem nepochopil jak se dá do dotovaných bytů ubytovat i nejen sociálně slabý nájemník, na to asi dotace nebyla.

nik*
Může se ubytovat,ale pronajímatel musi dodrzet maximalni vysi najemneho a to je v tomto pripade 56kc na m2. Zkratka nemuze si urcit najemne jak se mu zachce,jak je to třeba v klasickém vztahu nájemník s pronajímatel.
Neznáte odpověď na můj dotaz?

dane
hodnocení

0x

Vaše babička i když je v důchodu tak se neliší od pronajímatelů nedůchodců. Doplňte dotaz - má babička ŽO? Podle jakého paragrafu příjem zdaňuje?

nik*
Babička nemá ZO není zapsána v obchodním rejstříku ani jako živnostník,ani jako podnikatel,či člen nějakého statutárního orgánu atp. Skutečnost je taková,ze vlastni dům (bývala malá vesnicka škola) který se za pomoci dotaci a vlastních prostředku předělal na osm bytu pro sociálně slabé. Lze podotknout,ze nájemnici jsou většinou ve velkých dluzích,co se tyče placeni nájemného,ale to sem teď nepatří. Správu tohoto domu předala účetní,která ji měsíčně odvádí sociální a zdravotní pojištění ...smůla je ta,ze babička v osmdesáti letech účetnictví prakticky nerozumí,takže až teď co jsem se o to začala zajímat,,se snažím dat věci nějak do pořádku.
Kam se můžeme obrátit v případě dotazu,zda máme nárok na vracení těchto odvodu? Na ČSSZ a pojišťovnu? Nebo na finanční úřad? Nemám zatím tušení podle čeho se zdaňuje tento nájem..s účetní nemáme moc dobře vztahy, bohužel je to babiccina sousedka a popravdě ta se boji te účetní cokoliv říct.
Jak byste v takovém případě postupovali?
Moc děkuji za všechny odpovědi :)
doplněno 10.10.17 23:23: Ještě chci doplnit,ze pronájem babička provozuje asi rok a půl... podle čeho se danilo teď v roce 17 za rok 2016 bohužel zatím nevím...účetní to ví,ale těžko přesvědčim babičku,aby se šla účetní zeptat a vůbec se ji nelíbí,ze bych za ni chtěla jít třeba já nebo moje matka.
Je mi jasný,ze to nemusí být zcela pochopitelně a většina lidi by reagovala tak,ze by šla přímo za účetní a vyridila si to ráz dva,ale věřte,ze to vůbec není jednoduchý...s babičkou myslím.

pt®
hodnocení

0x

Nejjednodušší by bylo, pokud babička pronajímá. Přesně to popsala "ivzez" i s paragrafem 9. Záleží, jak zní smlouva, či smlouvy. Rozhodně je třeba se poradit s účetní, která problému rozumí a postupovat podle zákona. Pronájem a podnájem jsou dvě věci...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]