Nejste přihlášen/a.
Zdravím lidičky, už se vám to někdy stalo? A jak dlouho to trvá? A když to dotyčný nepošle zpět, tak vím, že se musí dát trestné oznámení, ale je to nadlouho? Stalo se to někomu, že dotyčný nevrátil a vy jste trestní podali a on to mezitím utratil a neměl nic? Díky A.
Nestalo se mi to, ale kdyby se mi to stalo, tak bych se informovala okamžitě ve své bance, jak mám postupovat. Podle mne existuje něco jako zablokování platby bankou na mou žádost. Asi je to zpoplatněná služba, ale pořád lepší zaplatit třeba stovku, než pak složitě tahat peníze z někoho, koho třeba ani neznám.
Ale mám dojem, že se musí reagovat rychle. Z Vaší otázky není jasné kdy se Vám to stalo. Jestli před chvílí, nebo jestli to je déle. V každém případě konzultujte s bankou.
Vzhledem k rychlosti převodu se pravděpodobně nepodaří platbu v této chvíli zablokovat (pokud se tedy nejednalo o zahraniční platbu, případně platbu s odloženou splatností).
Pokud cílový účet neexistuje, platba se vrátí nejpozději během pár dní zpět.
Pokud cílový účet existuje, kontaktujte svoji banku a ta dokáže prostřednictvím banky příjemce vyzvat majitele účtu, aby platbu vrátil. Nevyhoví-li během jednotek týdnů, máte ze zákona o bankách právo po vyplnění žádosti a zaplacení poplatku vyžádat si identifikační údaje příjemce. Pak už to máte ve vlastních rukou, případně v rukou soudu.
Osobní zkušenost nemám s chybným účtem nemám. Zkušenosti mi končí u pár desítek tisíc neoprávněně vybraných z kreditní karty.
Díky za rady. Je to fakt nepříjemné, ale vše už řeší banky. To mě napadlo, jen bych ráda věděla, jaká je pravděpodobnost návratu. Jedná se totiž o 6ti místnou částku
Tak to nepotěší, ale nevěšte hlavu. Je fajn, že to banky řeší. Pokud majitel cílového účtu není idiot, určitě si nevezme na krk bezdůvodné obohacení.
Co se týká mé zkušenosti s kreditní kartou, kterou jsem zmínil, skončila částka blížící se 100 tisícům kdesi v Rusku. Sice má protistrana možnost se ještě do této soboty odvolat v rámci 60denní lhůty, ale snad už se to podaří uzavřít k mé spokojenosti.
Athenasie, v tom případě si myslím, že to dobře dopadne. Ten dotyčný bude určitě bankou informován a také mu bude sděleno, co ho může čekat za postih, pokud peníze nevrátí. Nemyslím si, že by chtěl mít oplétačky se soudem, když je to tak jasné a evidentně by to prohrál. Já jsem si zpočátku myslela, že jde o daleko menší částku. Ale tohle je něco jiného.
Jak už tu bylo napsáno, tak nejříve se snažit vyřešit problém s bankou. Pokud má příjemce účet pod svou kontrolou a je poctivý, tak vše dopadne dobře a peníze vrátí.
Může ale nastat situace, že účet je v exekuci, takže peníze, které tam přijdou, budou použity na pohledávky majitele účtu.
Lze sice částku požadovat po něm, ale kde nic není, ani smrt nebere.
Další možnost je, že účet bude patřit zadluženému, které peníze použije pro svou potřebu. Takže zase smůla.
Vztahuje se na to zákon. Ten ovšem nezaručuje samotné navrácení peněz, bohužel.
§ 219
Zatajení věci
(1) Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu
Hloupost. Banka je úplně bezmocná.
Zablokovat peníze může pouze exekutor dle soudního rozhodnutí a nebo policie, pokud např. peníze pocházejí z trestné činnosti.
Já můžu dát příkaz bance, aby zablokovala odchod mé platby na jiný účet. Je to placená služba a musí se to učinit dokud banka peníze neodešle. Teda skoro ihned. Protože to se člověku může stát, že se buďto splete v částce, nebo v příjemci, nebo k tomu má jiné soukromé důvody. Ale tohle není bohužel ten případ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.