Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Antidepresiva, Elicea 20 mg, je to dobrý lék?

Od: vitasek85* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, trpím fobiemi a OCD (obsedantně komplulzivní porucha), psychiatr mi na to už půl roku předepisuje Elicea 20 mg, je to antidepresivum typu SSRI. Nejprve mi lékař předepisoval 1 x tableta/den poté x 1,5 tableta/den a nyní jsem na 2 tabletách za den, což je prý nejvyšší možná dávka, tuto nejvyšší dávku dvou tablet ELicei 20 mg za den beru už 1 měsíc, ale pořád mé problémy neustoupily, od doby kdy jsem začal brát antidepresiva se mi to zlepšilo jen nepatrně. Ptal jsem svého psychiatra, jestli by mi mohl předepsat nějaké lepší léky a on mi řekl, že nic lepšího není, že ta Elicea je dobrý lék. Myslíte si, že mi opravdu nic lepšího nemůže předepsat? Opravdu není nic lepšího? Děkuji za rady.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Hezký den,

já brala SSRI na depresi a bylo mi po nich ještě hůř!Dobře na mě zabírají SNRI(venflaxin) a nebo buprion(wellbutrin). Ale já mám jinou dg(periodická depres.porucha). Hodně záleží na diagnóze. Jestli nejste spokojen s psychiatrem,vyhledejte jiného,který bude ochotnější s Vámi léčbu konzultovat. Antidepresiv je celá řada a někdy trvá,než se najde takové,které pomůže. A i tak nemusíte mít úplně vyhráno. U mě některé příznaky přetrvávají i přes léčbu. Využívám proto i psychoterapie u psychologa,totéž bych doporučila i Vám.

iz*
hodnocení

2x

Vhodnost psychofarmak musíte konzultovat s lékařem, který Vám lék předepsal na základě Vašeho zdravotního stavu. U antidepresiv může trvat i šest až osm týdnů, než se projeví účinek.

Máte-li nějaké pochybnosti, nechte si svou zdravotní pojišťovnou doporučit dalšího lékaře ke konzultaci (hradí zdravotní pojišťovna).

Názory cizích lidí Vám nepomohou, protože to, co pomohlo jednomu, může druhému ublížiz.

hodnocení

2x

Dobrý den, Elicea určitě není jediné antidepresivum, které by se předepisovalo pro OCD. Mám spíš takovou zkušenost, že Elicea je takové všeobecné SSRIčko, které doktoři, kteří se nechtějí zamyslet pořádně nad pacientem, předepisují kde komu. Dokonce Eliceau může předepsat i moje obvodní lékařka. Já za ni byla minulý rok o prázdninách, když jsem byla na velmi psychicky náročné praxi, že je mi zle z nervů, zvracím, a nejím. A co ona? Ani se nad tím pořádně nezamyslela, lupla mi recept na Eliceu a berte tři dny půlku, pak celou tabletu. Tak jsem si ty tablety vyzvedla, a začala brát. Před začátkem braní jsem zvracela většinou jen ráno před odjezdem na praxi, po prvních třech půlkách po každém jídle. Pak se člověk podívá do příbalového letáku, a tam je jako nejčastější vedlejší účinek nevolnost a zvracení. A takhle se o člověka zajímá 95 % lékařů. Teprve ke konci prázdnin jsem se dostala ke kvalitní psychiatričce, která se o mě začala skutečně zajímat. Řekla, že většina SSRI nebude pro mě, protože mi to stavy ještě horší a nelepší. Tak mi dala lék z řady NaSSA. Jakože není to sice primární lék na úzkostnou poruchu, ale riskla to, a vyšlo to, protože tento lék má silně tlumivý efekt, působí proti zvracení podporuje chuť k jídlu. Ale taky začátek nebyl ideální, než jsme vychytaly konkrétní výšku dávky, ale během půl roku jsem se stabilizovala a nyní je můžu život o 80 až 90 % lepší než při té praxi.

Co tím chci říct? Že pokud prostě lékař řekne, že není lepší lék, tak se mějte na pozoru, vždycky existují alternativy. Mám takový pocit, že s vámi váš lékař akorát nechce mít moc práce a problémů. Přečtětě si OCD třeba tady to: zdravi.euro.cz/...

Je tam i sekce o farmakoterapii, co se používá. Zmiňují tam samozřejmě ty SSRI, ale pak i Klomipramin nebo Venlafaxin. Ale i v rámci SSRI je více druhů, takže i mezi nimi by měl správný doktor zkoušet, co by pacientovi nelépe mohlo sednout. Kupodivu i ten Mirtazapin, který beru já, se používá v léčbě OCD. Taky se může stát, že vám žádné AD nezabere, sám říkáte, že berete už dvě tablety Elicea, pak se tomu říká takzvaná farmakorezistence, tzn. že vaše nemoc je dost odolná vůči medikaci. Pak se uvažuje o augumentaci, tj. doplnění AD jinými druhy prášků pro lepší učinek, je to vysvětleno v tom článku, odkazu.

Osobně bych s vašim lékařem vážně promluvila o tom, že vám to nezabírá, probrat možnosti jiná medikace nebo stejná plus agumentace, a pokud by trval, že nic lepšího není, tak bych asi zvolila jiného psychiatra.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma elicea lek

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]