Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat , jestli zaměstnavatel může nařídit jít do práce ve státní svátek. Jedná se o klasický jednosměnný provoz 6:00 - 14:30hod., Děkuji za odpověď.
ZP § 91
(1) Dny pracovního klidu jsou dny, na které připadá nepřetržitý odpočinek zaměstnance v týdnu, a svátky.
(2) Práci ve dnech pracovního klidu může zaměstnavatel nařídit jen výjimečně.
(3) V den nepřetržitého odpočinku v týdnu může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon těchto nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech
a) naléhavé opravné práce,
b) nakládací a vykládací práce,
c) inventurní a závěrkové práce,
d) práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu,
e) při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech,
f) práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva,
g) práce v dopravě,
h) krmení a ošetřování zvířat.
(4) Ve svátek může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon prací, které je možné zaměstnanci nařídit ve dnech nepřetržitého odpočinku v týdnu, práce v nepřetržitém provozu a práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele.
(5) Ve dnech pracovního klidu může zaměstnavatel nařídit jen výkon prací uvedených v odstavcích 3 a 4 nejvýše dvakrát v průběhu období 4 týdnů po sobě jdoucích, uplatní-li se v kontu pracovní doby postup podle § 86 odst. 4.
§ 93
(1) Práci přesčas je možné konat jen výjimečně.
(2) Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.
(3) Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad rozsah uvedený v odstavci 2 pouze na základě dohody se zaměstnancem.
(4) Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích. Jen kolektivní smlouva může vymezit toto období nejvýše na 52 týdnů po sobě jdoucích.
(5) Do počtu hodin nejvýše přípustné práce přesčas ve vyrovnávacím období podle odstavce 4 se nezahrnuje práce přesčas, za kterou bylo zaměstnanci poskytnuto náhradní volno.
Za jakých okolností může nebo nemůže vás donutit vám přesně řeknou jiní, já jen připomenu že za práci ve svátek vám přísluší mzda + náhradní volno za tento den, nebo za příplatek 100%
Měl jsem za to, že svatek je normálně zaplacený i když je zaměstnanec doma. Dostane tedy den zaplacený a k tomu mzdu za ten den se 100% příplatkem? Má-li tedy 1500Kč za směnu, dostane 4500Kč?
Odpadne-lo zaměstnanci naplánovaná pracovní směna kvůli státnímu svátku, má nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.
Pokud zaměstnanec v den státního svátku pracuje, má nárok na mzdu + příplatek za práci ve svátek ve výši průměrného výdělku (nebo náhradní volno).
V uvedeném příkladu by tedy měl nárok na 3.000 Kč. (Bylo by to o trochu víc, protože průměrný výdělek bývá o něco vyšší (jsou do něj započteny i příplatky z rozhodného období).
Jen taková perlička, nad kterou jsem se zarazil. Nedávno kolem 28.10. byla v jedné TV reportáž, kde museli zaměstnanci obchodu do práce i ve svátek. Neměli otevřeno, ale v práci museli být. V rozhovoru vedoucí prodejny řekla, že se to lidem líbí protože, a teď se podržte: "mají zaplacen svátek a k tomu mzdu + 100%".
Jestli je to pravda, tak by mně zajímalo, jak to dělají. Vždycky jsem si myslel dělám, dostanu +100%, nedělám, dostanu zaplacený svátek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.