Nejste přihlášen/a.
Vaše důvody neznám, takže jen obecně - zákon sice říká:
NOZ § 857
(2) Dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo usměrňovat své dítě výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. Dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.
Ale také:
§ 927
Právo stýkat se s dítětem mají osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Také dítě má právo se stýkat s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí.
Váš manžel si může domů pozvat koho chce a vy mu to zakázat nemůžete. U nezletilého syna byste teoreticky uspět mohla - ale záleží i na postoji jeho otce. Ten se k tomu staví jak?
Ostatně zákaz stejně nic neřeší - ti dva se mohou bez potíží scházet i jinde.
S bývalým manželem mohly být neshody, to nepopírám, ale cožpak za to může dítě? Proč jste jej tedy vůbec počala, když je Vám na obtíž, když ho nechcete ani vidět, jak roste, jak prospívá. Ona už jen skutečnost, že syn byl svěřen do péči otce o ledasčem vypovídá. Většinou je dítě svěřeno matce, ta ho má ráda a s láskou jej vychovává.
Váš druhý muž je dobrák, ví, že dítě patří i k matce. Proto ho zve. Co Vám syn udělal, že jste taková necita?
Ale jak Vy k němu, tak on k Vám. Nikdo z nás nemládne a jednou po letech si třeba opuštěná vzpomenete, jak máte kdesi syna, kterého jste zavrhla. Je to tak. Jaga.
Tenhle dotaz mi zajektal zuby. Pak jsem si ale vzpomněla na známou, která si návštěvy prosadila. Mladý se s ní objímal a ujišťoval ji, jak ji má rád a jak si váží návštěvy u ní. Za pár hodin ona zjistila, že ji ukradl dost dobrý mobil a také nějaký prstýnek. Pak ještě zašel přivítat se s klukama do tělocvičny a při té příležitosti jim vykradl šatnu. Nepochopitelné, šílené!
Takže vaše důvody jsou určitě takové, že sblížení není možné. Vím, neodpovídám na váš dotaz, ale chápu vás.
Známá je babičkou toho chlapce, který tvrdí, že ona je jediná, kdo mu rozumí. A přesto!
jj, tento problém se prý vyskytuje běžně mezi všemi biologickými druhy. Samice, které odmítají vlastní mláďata. To co píšete, vypadá na těžký psychický problém, který je na vaší straně a ne na straně vašeho syna nebo současného manžela.
Taky sem můžu připsat pěknou životní story. Byla jednou jedna otitulovaná a ambiciozní maminka, která chtěla mít geniálního chlapečka. Vychovávala ho způsobem negativní motivace. Ježišmarja po kom ty jsi? Ty jsi úplné nemehlo. Ty se nedokážeš naučit tak jednoduchou věc a podobně. Kluk v devatenácti utekl z domu. Dávno už není kluk, svoji matku bytostně nesnáší a jeho děcka babičku neznají.
Ale zpět k vašemu dotazu.
Jestli chcete trošku solidnější radu, pak ještě připište něco o vás. Co vy? Čeho vlastně chcete dosáhnout a jaké máte důvody k vašemu chování? Co vám kluk udělal, že ho svěřili otci? Nebo spíše, co jste udělala vy jemu, že ho svěřili otci? Tady jste v anonymitě, klidně mi napište aspoň jeden takový důvod. Rád si ho přečtu.
a hele. Už to leze ven. Tak sem napíšu natvrdo co mě napadlo po prvním přečtení vašeho dotazu.
Ten kluk je poloviční rom. On vám provedl to, že má tatíka cigána. Proto ho nechcete ani vidět, natož ho pustit do domu.
heluš. Manžel ví, co hrozí za problém? Mluvila jste s ním o tom?
Těžko můžete manželovi zakazovat. aby si kohokoliv pozval na návštěvu. Na druhou stranu, proč se Váš manžel s ním chce stýkat? Jaký k tomu má důvod? Není možnost nápravy syna?
A také přesně vím, co cítíte. Kdysi, když nám shořel dům, tak jsme provizorně bydleli u mých rodičů. Těsně před vánocemi se u nás objevil manželův bratr. Že se rozvádí, že má problémy atd... Uměl velice dobře mluvit, byl sympatický. Moji rodiče mu nabídli, aby svátky strávil s námi. Nic nepomohlo, že jsme se jim to snažili rozmluvit. Švagr byl hajzlík, zloděj, podvodník. Takže jsme s manželem nedělali nic jiného, než ve dne v noci hlídali každý jeho krok . Oddychli jsme si teprve ve chvíli, kdy za ním zaklaply definitivně dveře od domu
Váš současný partner chce zvát vašeho syna, kterého vy z nějakého důvodu do svého bytu nechcete, snad to chápu dobře. Váš současný partner zve v podstatě cizí osobu a je na vás dvou se domluvit koho pozvat může a koho ne. Já bych se ptala právníka, vůbec neberu v potaz, že je to váš syn, prostě je to člověk kterého vy doma nechcete, příště by mohl váš partner pozvat bezdomovce s tím má stejný právní vztah jako s vašim synem.
Já bych se ptala právníka, vůbec neberu v potaz, že je to váš syn, prostě je to člověk kterého vy doma nechcete
Vážně si myslíte, že si manžel/ka může pozvat domů návštěvu jen se souhlasem toho druhého?
Jedubabičko vážně si to myslím. Žiji v manželství už nějaký pátek a pokud chci někoho pozvat vždycky o tom manžel ví předem a stejně i obráceně.To není můj byt, to je náš byt.
Liduš a jedubabičko, narozdíl od vás, dlouhodobě vdaných, jsem nepříliš dlouho šťastně rozvedená. Ale i tak si dovolím k návštěvám napsat své. Je to tak trochu mezi vašimi krajními názory. Na krátkou návštěvu (bez přespání) jsme oba s manželem zvali své kamarády a kolegy jen tak, bez předchozí domluvy. O hostech na delší dobu jsme se společně domlouvali. Ale neměli jsem důvod řešit jestli ano x ne, spíše kdy.
Tazatelka se ptá na právní argumenty. O žádných nevím. Ale překvapuje mě, že ve funkčním manželství vytahuje jeden na druhého právní argumenty. Zná současný manžel skutečné důvody, proč paní nechce syna doma? Stýká se matka se synem někdy nějak? Toto tazatelka nesděluje. Ano, je nám po tom houby. Jen mám dojem, že za situace, kdy si navzájem nedovedou vysvětlit situaci a své postoje a svá přání, se může stát, že tazatelce se rozpadne i druhé manželství.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.