Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klasifikace cinnosti

Od: kolemjdouci odpovědí: 5 změna:

Jsem zamestatny u firmy s urcitym predmetem cinnosti. Ve volnem case jsem na svoje naklady vyvinul nekolik zarizeni, ktere mohu prodat firme, ktera o ne ma zajem. Jedna se spise o prodej funkcniho vzorku a vyrobni dokumentace pro hromadnou vyrobu techto zarizeni. Zarizeni a praci kterou jsem udelal se shoduje s predmetem cinnosti meho soucasneho zamestavatele. Zarizeni a dokumentaci bych prodal jako fyzicka osoba dane firme. Zdaneni extra prijmu z prodeje atd neni problem. Potreboval bych poradit jakym zpusobem je takova cinnost (prodej) brana ve vztahu k memu soucasnemu zamestnani?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

0x

koledujete si o vyhazov.

Vy nemáte v pracovní smlouvě konkurenční doložku? To se divím. Nemůžete přece prodat konkurenci produkt, který se shoduje s produktem vašeho zaměstnavatele.

doplněno 04.10.17 16:39:

Vidím že si rozumíme. Nahoře jste psal cosi o stejném předmětu činnosti. Konkurenční doložka nemusí být nějaká zvláštní doložka, ale taky taky to může být docela obyčejné pojmenování jednoho odstavce v pracovní smlouvě, ve kterém se píše něco o povinnostech zaměstnanců při ochraně firemního know-how, o zákazu přeběhnout a o zákazu dělat bokovky pro konkurenci.

Dovedu si představit co by se odehrálo u nás, kdyby někdo přišel za šéfem, aby mu písemně povolil vedlejšák pro konkurenci a ještě navíc by na něho vytáhl nějaké paragrafy.

Odtud moje rada : Podívejte se do pracovní smlouvy co v ní máte a postupujte opatrně. Proklatě opatrně.

kolemjdouci
hodnocení

O stejnem produktu nebyla zadna rec. Konkurencni dolozka je neco jineho a to o cem pisete vy je osetreno v zakone.

doplněno 04.10.17 16:50:

Pisete pouze obecne veci, ktere jsou vseobecne zname. Svoji pracovni smlouvu znam, zadne firemni know-how nepouzivam/neprodavam a ani vyrobek nekonkuruje vyrobkum meho zamestnavatele.

Protoze je zakazano (bez souhlasu) vykonavat stejnou cinnost s predmetem podnikani zamestavatele, tak mi jde o to, jestli to co bych udelal, v podstate prodej zarizeni a jeho dokumentace muze byt brano jako vykonavani stejne cinnost s predmetem podnikani zamestavatele.

Nebavime se o nejakem nazoru nejakeho sefa, pripadne nastvani se sefa na nekoho.

iz*
hodnocení

0x

Zaměstnanec si vedle svého hlavního zaměstnání může přivydělat činností nebo prací pro dalšího zaměstnavatele mimo obor činnosti svého hlavního zaměstnavatele.

Pokud se Váš obor činnosti shoduje s oborem činnosti zaměstnavatele, potřebujete přede/... svého zaměstnavatele.

K první odpovědi: K tomuto stačí zákoník práce (§ 304), není nutná konkurenční doložka.

kolemjdouci
hodnocení

Ale ja si nevydelavam praci nebo cinnosti pro nekoho jineho. Tj. nepracuji na zadny typ smlouvy ani nic podobneho. V podstate jde o to, ze mam produkt, know-how vyvinuty vlastnimi silam za svoje penize a to chci prodat.

Priklad muze byt ze muj zamestavatel vyviji a prodava auta, ja jsem vyvinul/vyrobil moped, ktery ode me chce nekdo koupit a vyrabet ho. Moped neni vyrobek, ktery muj zamestavatel vyrabi ani prodava, ale na jeho vyvoj jsou potreba podobne znalosti jako na auto.

iz*

Může jít i o vlastní činnost, nikoliv o činnost pro někoho jiného.

I já bych v tomto případě doporučila opatrnost: V jakém oboru působí firma, které byste chtěl výsledek své činnosti prodat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]