Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zasilka podleha celnimu rizeni

Od: krtecek* odpovědí: 13 změna:
Dobry den, potrebovala bych radu. Objednala jsem si z USA mikinu a nyni mi prisel dopis z celniho uradu, ze zasilka podleha celnimu rizeni a ze musim dolozit potrebne doklady (plnou moc, fakturu, doklad o zaplaceni, z ceho mikina je, pro jake ucely to mam atd). Vsechny doklady mam, takze nemam problem je dolozit. Spis mam strach, kolik budu platit clo. Uz jsem si jednou objednavala mikinu z USA a sluchatka z Asie a u obojiho byl ten stejny problem, vse jsem dolozila, ale i tak jsem platila clo asi skoro 1500,-. Coz mi prijde fakt moc. Proto se chci zeptat, jestli je mozne se tomu nejak vyhnout. Mikina stala 80$, dohromady s postovnym jsem platila 99$ a ted jeste clo. Vzdy jsem se nechala zastupovat Ceskou postou jak v dopisu nabizeji, neni mozne, ze kdybych se nechala zastoupit jinou celni agenturou, tak ze bych platila mene? Nebo to nehraje roli?
Moc dekuji za odpoved.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

0x

Při celním řízení je z ceny věci vypočítáno DPH 21% a případné CLO. Celkový doplatek se pak skládá z DPH + CLO + poplatky za služby deklaranta (v tomto případě ČP).

Vyhnout se tomu nelze, DPH i případné CLO je dáno zákonem / vyhláškou.

Celního deklaranta si můžete vybrat i jiného než ČP, ale to jsou komerční služby většinou pro firmy, takže jen poplatek za služby činí většinou kolem 1000Kč a výše. Takže ČP je pro Vás nejlevnější.

V rámci EU toto neplatí, protože je volný oběh zboží.

doplněno 30.09.17 14:31:

Tak minimálně budete platit kolem 500Kč (DPH + služby pošty).
Zda je oblečení zatíženo z USA clem, které by to ještě mohlo navýšit, Vám nepovím, jsou na to tabulky, ale dost složité.

krtecek*
hodnocení

Děkuji moc za odpověď! Mám ještě otázku: dokážete odhadnout, kolik budu cca platit? Abych věděla na co se připravit.

Děkuji.

hodnocení

0x

Vyhnout se tomu skutečně nelze. Čeká Vás utkání s poštou 120, sám jsem to absolvoval - sestra posílala z USA mému synovi Conversky. Neskutečně byrokratická anabáze, spousta času a peněz v čudu. Proto jsem se se ségrou domluvil, že už nic neposílá, jen občas doveze, když sem přiletí.

Ale k ,,oblíbené´´ poště 120

ceskaposta.cz/...

krtecek*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Můžu se zeptat, kolik jste doplácel?

majsterjoe*
hodnocení

0x

Je možné že se zastoupíte sama. Nicméně zastoupení ČP stojí 99Kč. Clo vyměřeno nebude, maximálně se dopočítá DPH: Clo se platí až nad 150EUR. DPH se dopočítává z ceny a dopravy a dělá 21%. tj cca 21dolarů + 100Kč pošta. Takže mi to vychází na 562Kč doplatek.

krte
hodnocení

Tak to by jeste nebylo tak hrozne. Snad budete mit pravdu. Dekuji moc.

ngds
hodnocení

0x
Clo pravděpodobně (nepíšete složení apod.) 12 % (takže se asi vejdete do limitu) + DPH 21 % + pár stovek za to, že to za vás dopravce vyřídí. Takže celkem to bude do tisícovky.

hodnocení

0x

Víte někdo, jak je to s proclením, když si člověk něco objedná přes Vish? Nabízejí tam spoustu i drobných položek, ale posílají to sami různí prodejci, takže Vám asi přijde třeba objednávka více věcí, ale každá zvlášť. Neprodraží se to?

Neprodraží. Také u nich mám svůj účet a nakupuji tam běžně a jsem velmi spokojená. Nakupuji také přes AliExpress, ale tam je lepší ovládat nějaký cizí jazyk, já používám francouzký portál a ještě nikdy jsem neměla žádný vážný problém. Všechno se vždy vyřešilo komunikací buďto s prodejcem, nebo přímo s AliExpressem. Ale jak píši, je lepší ovládat nějaký cizí jazyk, protože v česká verze je dost nesrozumitelná. Ale u Wish tento problém nemáte tak velký, protože je to dost dobře uváděno v češtině. A je tam velmi jasně napsáno, za jakých podmínek své zboží nakupujete a na kolik Vás to vyjde. U každého produktu si můžete rozkliknout informace, které jsou velmi dobře vypsané. A samozřejmě, že to posílají prodejci, kdo jiný by to posílal. A tak tomu je u všech internetových obchodů.

Suzymon - U všech internetových obchodů ... Pošlou zboží v jednom balíku, ale tady není vidět co u jakého obchodníka objednáváte, jestli Vám těch balíků nepřijde 20.

hodnocení

0x

Výši cla neovlivníte. Ale můžete si to zajet vyřídit na celnici osobně, ale pokud nebydlíte v Praze a budete tam muset jet, tak se Vám to prodraží také a možná ještě víc. Také se mi to jednou stalo. Ale jednalo se o nižší částku a celá ta sranda mne vyšla na 3 stovky se vším všudy. Ale od té doby si dávám pozor a snažím se nepřekročit limit. Raději se soukromě domluvím s prodejcem na nižší ceně, kterou on pak na balíček uvede. Ale skoro 100 dolarů je hodně a asi by to neprošlo. U mne to bylo tenkrát 38 dolarů.

Je úplně jedno jakou cenu prodejce uvede...
Všechny zásilky jdou přes rentgen a když se obsluze zda ze v balíku je něco zajímavého tak zásilku podrží a chtějí dodat doklady.
I když jim pak pošlete částku jakou jste skutečně zaplatila, tak Vám klidně vyměří clo a DPH z ceny "obvyklé".

Tak děkuji za informaci. Asi teda kupuji nezajímavé věci :-D. No tím lépe pro mne a mé známé, protože nakupuji i pro své kamarádky. Ale je fakt, že nekupuji elektroniku, pouze oblečení a takové ty blbinky do kuchyně, koupelny a tak dál. Ale zrovna jsem objednávala pro kamarádku moc hezkou čepici z králičí kožešiny a ta byla za 28 dolarů, zrovna ji čekám, tak snad to projde. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]