Nejste přihlášen/a.
Při celním řízení je z ceny věci vypočítáno DPH 21% a případné CLO. Celkový doplatek se pak skládá z DPH + CLO + poplatky za služby deklaranta (v tomto případě ČP).
Vyhnout se tomu nelze, DPH i případné CLO je dáno zákonem / vyhláškou.
Celního deklaranta si můžete vybrat i jiného než ČP, ale to jsou komerční služby většinou pro firmy, takže jen poplatek za služby činí většinou kolem 1000Kč a výše. Takže ČP je pro Vás nejlevnější.
V rámci EU toto neplatí, protože je volný oběh zboží.
Tak minimálně budete platit kolem 500Kč (DPH + služby pošty).
Zda je oblečení zatíženo z USA clem, které by to ještě mohlo navýšit, Vám nepovím, jsou na to tabulky, ale dost složité.
Vyhnout se tomu skutečně nelze. Čeká Vás utkání s poštou 120, sám jsem to absolvoval - sestra posílala z USA mému synovi Conversky. Neskutečně byrokratická anabáze, spousta času a peněz v čudu. Proto jsem se se ségrou domluvil, že už nic neposílá, jen občas doveze, když sem přiletí.
Ale k ,,oblíbené´´ poště 120
Víte někdo, jak je to s proclením, když si člověk něco objedná přes Vish? Nabízejí tam spoustu i drobných položek, ale posílají to sami různí prodejci, takže Vám asi přijde třeba objednávka více věcí, ale každá zvlášť. Neprodraží se to?
Neprodraží. Také u nich mám svůj účet a nakupuji tam běžně a jsem velmi spokojená. Nakupuji také přes AliExpress, ale tam je lepší ovládat nějaký cizí jazyk, já používám francouzký portál a ještě nikdy jsem neměla žádný vážný problém. Všechno se vždy vyřešilo komunikací buďto s prodejcem, nebo přímo s AliExpressem. Ale jak píši, je lepší ovládat nějaký cizí jazyk, protože v česká verze je dost nesrozumitelná. Ale u Wish tento problém nemáte tak velký, protože je to dost dobře uváděno v češtině. A je tam velmi jasně napsáno, za jakých podmínek své zboží nakupujete a na kolik Vás to vyjde. U každého produktu si můžete rozkliknout informace, které jsou velmi dobře vypsané. A samozřejmě, že to posílají prodejci, kdo jiný by to posílal. A tak tomu je u všech internetových obchodů.
Výši cla neovlivníte. Ale můžete si to zajet vyřídit na celnici osobně, ale pokud nebydlíte v Praze a budete tam muset jet, tak se Vám to prodraží také a možná ještě víc. Také se mi to jednou stalo. Ale jednalo se o nižší částku a celá ta sranda mne vyšla na 3 stovky se vším všudy. Ale od té doby si dávám pozor a snažím se nepřekročit limit. Raději se soukromě domluvím s prodejcem na nižší ceně, kterou on pak na balíček uvede. Ale skoro 100 dolarů je hodně a asi by to neprošlo. U mne to bylo tenkrát 38 dolarů.
Tak děkuji za informaci. Asi teda kupuji nezajímavé věci . No tím lépe pro mne a mé známé, protože nakupuji i pro své kamarádky. Ale je fakt, že nekupuji elektroniku, pouze oblečení a takové ty blbinky do kuchyně, koupelny a tak dál. Ale zrovna jsem objednávala pro kamarádku moc hezkou čepici z králičí kožešiny a ta byla za 28 dolarů, zrovna ji čekám, tak snad to projde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.