Nejste přihlášen/a.
Začínám mít velké zdravotní potíže z pracovního vytížení. Pokud dám výpověď dohodou, jak dlouho a a v jaké výši budu mít podporu v nezaměstnanosti? Nejsem již v "atraktivním" věku, do důchodu daleko.
Děkuji
Můžete odejít ze zaměstnání dohodou a pokud Vám odborný lékař potvrdí zdravotní důvody, pro které nemůžete pracovat, začne vyplácení podpory na 65%. Jinak začne vyplácení podpory na 45%. Až půjdete do evidence ÚP a vyplníte formulář, tak řekněte zprostředkovatelce, že odchod ze zaměstnání byl sice dohodou, ale také z Vašich zdravotních důvodů a problémů. Zprostředkovatelka Vám sama řekne, ať přinesete lékařské potvrzení. Vy pak půjdete ke svému "obvodnímu" lékaři, který Vás pošle k odbornému, nakonec Vám vystaví zprávu pro ÚP a na základě lék. zprávy se rozhodne o výši vyplácení podpory.
Dobře připoměla "inzinyrka", že "výpověď dohodou" se nedává (takový termín zákon nezná). Já bych Vám doporučila formulovat výpověď dvouměsíční (podle zákona), ale doplnit větou, že lze skončit pracovní poměr i dohodou ke dni (který si určíte)...pokud by zaměstnavatel nepřistoupil na skončení pr. poměru ohodou, tak Vám běží zákonná dvouměsíční výpovědní lhůta...
"ivzez", lze i tak, jak jsem doporučila a mám to ověřeno advokátem...
" Výpověď dohodou"neexistuje → budete si muset vybrat. Buď dáte výpověď (není potřebbný souhlas zaměstnavatele) a dodržíte výpovědní dobu.
Nebo zaměstnavatele písemně požádáte o rozvázání pracovního poměru dohodou. (Zaměstnavateli musí být z Vaší písemnosti jasné, oč Vám jde).
V obou případech uveďte "ze zdravotních důvodů". V takovém případě se podpora nebude krátit. Ovšem musíte počítat s tím, že úřad práce může vyžadovat vyjádření lékaře, případně Vás může vyslat na prohlídku k lékaři, kterého určí ÚP.
Je-li Vám je pod padesát let bude podpůrčí doba činit pět měsíců, mezi 50 a 55 lety půjde o 8 měsíců a nad 55 let byste měl na podporu nárok po dobu 11 měsíců.
Výše podpory činí první dva měsíce 65 %, další dva měsíce 50 % a po zbytek podpůrčí doby 45 % průměrného čistého výdělku.
Zapomněla jsem odkaz: Práva a povinnost/... (Portál MPSV, ÚP)
Pt, lze i tak, ale dost záleží i na tom, na jakou zpropstředkovatelku člověk narazí. Uvedením "ze zdravotních důvodů" v písemné dohodě nebo ve výpovědi se dá předejít případným problémům.
"ivzez", zákon nepřikazuje uvádět důvod ve výpovědi, či v ukončení prac. poměru a tak prostě důvod uvedený být nemusí, proto praxe je taková, jak píšu. A za další, "moje lze i tak...", bylo na doplnění věty ve výpovědi...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.