Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ošetřování dítěte ve zkušební době

Od: destiny5® odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, nevíte prosím někdo, jestli může zaměstnavatel, zákon, zakázat ošetřování dítěte ve zkušební době? Chápu, že je to riziko propuštění, ale i tak mi to přijde divné. Je to problém moji známé. Já jsem si našla jeden článek s odkazem na zákon a tam také nic takového není. Otázka tedy zní.. Neumím hledat? Pokud jsem našla správně, kdo pohlida dítě když omarodi?
Děkuji za odpověď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Hledáte správně. Na ošetřovné ve zkušební době je samozřejmě nárok, to jen někteří méně duševně saturovaní zaměstnavatelé si vykládají zákony po svém. Je smutně legrační představa, že zaměstnavatel chce rozhodnout o tom, jestli dovolí nebo zakáže ošetřování. Předpokládám, že jde o pracovní poměr, ne o některou z dohod. O nároku na ošetřování se dozvíte zde, v zákoně o nemocenském pojištění, § 39 a následující. Papír od lékaře, který je oprávněn ošetřovné vystavit, slouží u zaměstnavatele jako omluvenka a zaměstnavatel je podle zákoníku práce povinen nepřítomnost v práci z tohoto důvodu omluvit.

hodnocení

Ano. Nejedná se o dohody. Děkuji za odpověď.

hodnocení

2x

OČR zaměstnavatel samozřejmě zakázat nemůže, ale víme vůbec, jak to bylo a jak a co jí řekl? Třeba ji jenom požádal, jestli by u dítěte nemohl zůstat někdo jiný z rodiny a známá už dělá z komára velblouda. Zas nedělejte z těch zaměstnavatelů úplné idioty :)

hodnocení

Ano, správně. O to mi celou dobu jde, jestli to může zakazat, má na to ze zákona právo a nebo jestli ta mamina prostě nechce a doma to pretlumoci jak se jí hodí.
Nemuze nic zakazat. Ani se ho neptate. Jdete k prckem k doktorce , ta vam da papiry a to pak odevzdate na uctarnu zamestnavateli.
iz*

Destiny, zaměstnavatel nemůže zaměstnanci zakázat ošetřovat dítě, je povinen nepřítomnost z tohoto důvodu omluvit.

Druhá stránka ale je, že v době ošetřování zaměstnanec není chráněn před ukončením zaměstnání. Lze předpokládat, že po předání potvrzení o ošetřování, zaměstnavatel pracovní poměr zruší.

Podle mne maminka prostě o tu práci nechce přijít hned zkraje.

jen upřesním - nikoli v době ošetřování, ale ve zkušební době není zaměstnanec nijak chráněn, a zaměstnavateli se ošetřování může (byť neoficiálně, otevřeně by to snad ani největší ignorant nepřiznal) hodit a použije ustanovení § 66 ZP o zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

iz*

Samozřejmě, že by šlo o zrušení pracovníh/....

A opravdu jsem mínila dobu ošetřování. V době nemoci zaměstnance nemůže zaměstnavatel pracovní poměr zrušit ve zkušební době po dobu prvních 14 dnů nemoci. Pro dobu ošetřování toto omezení neplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]