Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platební výměr - lze splátkový kalendář?

Od: jans odpovědí: 6 změna:

Byl jsem OSVČ, které jsem na jaře ukončil, protože se mi nedařilo a začal jsem se zadlužovat. Letos jsem podal poslední Přehled a z doplatku sociálního pojištění zaplatil jen část, postupně něco posílám, ale dlužím ještě cca 40.000 Kč.
Včera mi přišel platební výměr, že do 15 dní musím zaplatit tuto částku. Z textu jsem pochopil, že je exekučně vymahatelný uplynutím 15 dní.
Lze ještě v této fázi požádat PSSZ o splátkový kalendář např. 10.000 Kč měsíčně, nebo už jde o poslední instanci a 16. den po uplynutí lhůty spadnu do exekuce?
Děkuji za radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Myslím, že nejlépe ti odpoví právě PSSZ, ale nejlepší bude zkusit dlužnou částku urychleně zaplatit (půjčka, úvěr, bacha na lichváře!) a pak splácet někomu jinému než vyděračské PSSZ.

jans
hodnocení

Děkuji. Zajdu tam osobně, jen jsem chtěl zjistit, zda to vůbec obecně jde, aby se mi na katastru na bytě neobjevila ten 16. den exekuce, banka to totiž sleduje a zesplatnila by mi hypotéku :( Bohužel už mi nikdo nepůjčí, od jara posílám pozdě i splátky na hypotéku a myslím, že už budu mít záznam v registrech. Snažím se lepit, jak to jde. V pondělí zajdu na PSSZ a uvidím, jak pochodím. Měl jsem ale zato, že platební výměr je vlastně exekuční příkaz a to je poslední instance a pak už nic není.

Přímo na stránkách ČSSZ cssz.cz/... je uvedeno "Na písemnou žádost plátce pojistného může příslušná okresní správa sociálního zabezpečení povolit placení dlužného pojistného a penále ve splátkách. Splátky lze povolit zvlášť na pojistné a zvlášť na penále." - což neznamená, že byste se neměl nejdřív přece jen optat osobně. Ale můžete jít připraven.

jans
hodnocení

Článek myslím pojednává o situaci před výměrem, po vyhlášení výměru už jsem pochopil, že řešení není. Ale uvidím v pondělí, naběhnu tam hned v 8.

iz*
hodnocení

0x

Zajděte na PSSZ osobně a zkuste si s nimi splátkový kalendář dohodnout. Podle mne není vyloučeno, že se s PSSZ (vzhledem k tomu, že už splácíte "sám od sebe") dohodnete.

leo68
hodnocení

0x

PSSZ jsou sprosti lichvari. Cekaji mesice, aby vam pak z male dluzne castky vypocitali velke penale. O tom ze jim neco dluzite se ale dopredu nedozvite.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]