Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poprask kvůli drahému máslu

Od: admani odpovědí: 53 změna:
Poslední dobou se v médiích hodně mluví o másle, jak je drahé.Nekteří z toho dělají na internetu parodií a přes fotoshop si dělají legraci z toho. Nedávno mne zaujala fotka na instangramu, jak je máslo vystavované v jedné z nejluxusnějších výloh v Pařížské ulici v Praze, kde se prodává většinou značkové oblečení a kosmetika. Až tak daleko to došlo,že se tím baví celá republika. Nechápu lidi, proč si podle receptu nedělají máslo sami doma, není to vůbec slozité nebo si ho nekoupí do zásoby v okolních zemích, kde výjde o třetinu levněji? Nekupovat ho vůbec v obchodě a chamtiví dodavatele před koncem termínu spotřeby ho budou muset zlevnit stejně, jinak by ho museli vyhodit. Nenechat si prostě máslo na hlavě a bránit se nehoráznému zdražování tohoto produktu denní spotřeby.Češi jsou vynalézavým národem a vědí, jak problém obejít.

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jsem přírodní člověk. Snažím se ( i kvůli tomu, že jsem sama a v důchodu) být alespoň částečně soběstačná co se týká ovoce, zeleniny, vajíček, masa. Brambory skoro nekoupím. Chovám slepice, chystám se na králíky (moc se těším, kdysi jsem je už chovala). Ale kravička by na mě byla moooc velké sousto. Takže nic, máslo z domácích zdrojů nebude.

Z koupené smetany máslo levněji nevyjde, to jsem přesvědčená. Už jsem zjistila, že smetanové výrobky už nejsou "tak smetanové", jak je uvedeno na krabičce, alespoň tedy ty, co jsem donedávna kupovala. Jako kdyby někdo přišel na to, že to nikdo nepozná a dost se na tom vydělá. (nevím - dá se někde požádat o kontrolu složení?)

Takže za mě: máslo koupím jen vyjímečně (jsem obézní, takže jenom dobře). Ne proto, že by mě ta 20tikoruna navíc zruinovala, ale proto, že mě štve, kam se ty ceny dostaly.

A pak si ve volném čase přemýšlím o tom, jestli to náhodou není zástupný problém - téma, jestli nemáme být "nakrmeni" Sobotkovou náhlou ochotou vyšetřovat, proč je to zdražení, nebo nemáme zapomenout na zásoby lithia, ...

Bohužel, potravinové normy jsou v propadlišti dějin. Toho, kdo je zrušil, bych denně cpala všema těma dobrotama...

rqwou
hodnocení

2x

Rozumné lidi to netankuje a když máslo chtějí, normalně si ho koupí. Někteří lidé jsou srandisti a dělají srandu ze všeho co jde, teď je to máslo, ale normálně si ho koupí, protože naklady na příležitost koupit ho v okolní zemi, nebo si ho vyrobit jsou mnohem větš. Navíc je to nesmysl...

xy

v současnosti to není úplně přesné " normálně si ho koupí " u nás - malé město - třeba několik dní máslo není. A pak se objeví - ale např. jen taková ta malá másílka 10 g :) no, včera jsem vlastně zahlídla v obchodě osminku.

hodnocení

1x

On někdo umí vyrobit máslo doma levněji?

doplněno 28.09.17 09:06:

A můžete mi přiblížet ten recept? A tu kravičku?

admani
hodnocení

Není to vůbec složité podle receptu a výjde to na pakatel a chutná líp, než to kupované. Není nad domácí máslo z mléka od vlastní kravičky.

Admani, to co píšete je hodně naivní. A pak, jak si to představujete? To si opravdu myslíte, že každý z nás má doma v pokoji kravičku? *ee* A doporučuji, abyste si Vy přečetl ten recept a uvědomil si, že ta trocha másla, co si doma vyrobíte, vůbec nevyjde na pakatel. Nehledě na tu práci s tím.

iz*

Už jste si máslo doma vyrobil, abyste mohl srovnávat? Ono to totiž vyjde stejně, jako koupit rovnou máslo. Akorát – pokud budete pečlivý – bude domácí máslo lépe chutnat.

doplněno 28.09.17 13:01:

Já jsem si hned myslela že jde zase jen o provokaci a že ani žádný receot nemáte... ))–:

A zkoušel jste si vyrobit sám máslo?Pokud nemáte svoji farmu a své krávy ,a musíte koupit MLÉKO,ne tu obarvenou vodu která se nazývá mlékem ve všech obchodech,ale mléko přímo od krávy,pak i bez práce vás vyjde kostka másla ,tj 250g , na oněch 70 kč,Pokud mléko z obchodů,nebo smetanu na šlehání, pak Vás to vyjde možná ještě dráž! Jinak už vidím jak někdo od Prahy pojede třeba skoro 150km do první ho Německého městečka aby si tam koupil máslo o deset korun levněji,to se opravdu vyplatí!

"Prostě nechci slevu zadarmo!"

hodnocení

1x

Nedá mi to...

Diskuse se vzdaluje od tématu - mně se to taky stává, hodně často *smich*.

Tak ještě k tomu máslu:

- patří mezi základní potraviny? Pro někoho ano (zamlada se tomu říkalo "trojboj" - chleba, máslo, mléko, doma muselo být vždycky)

- pokud máte doma mladé kluky v době "zvýšené žravosti", tak to může být problém (vlastní zkušenost, ale už ne můj problém :-D)

- tady nezasáhla "neviditelná ruka trhu", tady se prokazatelně platily dotace za utlumení chovu (to mě asi rozčiluje nejvíc) a distributoři využívají toho, že je másla méně, marže na některých výrobcích (a asi i u másla) je nemravná

- už nevím kolik let se divím, jakou má máslo záruku. Dřív moje maminka koupila máslo, doma bylo max. týden a pak "šlo" do pečení - na buchty apod. Dnes to máslo je jaksi "dokonalejší?", vydrží několik týdnů "čerstvé a chutné"

- nechápu, jak se v EU, která tolik dbá na přesné značkové označení, může používat označení máslo, když ho někde v Belgii po 2 letech vytáhnou z mrazáků a pošlou třeba do ČR. A my si koupíme máslo z dovozu, jů - dokonce belgické. Mňam. Dobře, máslo se dá jíst, zdravotně je snad nezávadné - ale mělo by být zřetelně opatřeno touto informací. Místo toho se na "normální" máslo dává informace "čerstvé máslo". Ale to se obecně moc neví a taky jsem ho už hodně dlouho nikde neviděla.

Jsem se tak rozčílila, že si snad někoho najdu, kdo mi prodá mléko od své kravičky, aspoň na Vánoce *mnam*

jenda2*
hodnocení

1x

A současnosti zase pomatení Češi skupují margarín, protože se obávají jeho zdražení. Sami přitom tito pomatenci vyvolávají spirálu zdražování. Stačí týden dva přestat kupovat máslo a zjistí, že ho zase tak moc nepotřebují. Vše skupuje Čína a s tím se nic nenadělá.

Nevím ,ale můj názor je ten,že je třeba prodávat margaríny,jejichž prodej stagnoval či možná klesal a proto cena másla jde nahoru , navíc drtivá většina té kolomazi-margarínů nenií CZ výroby -takhle se zabijí dvě mouchy jednou ranou a kdo vydělá?Český spotřebitel to jistě nebude !

A osobně si raději koupím nezdravé máslo a sádlo než zdravý margarin z třetinovou cenu!

hodnocení

1x

To drahé máslo mi hodně pilo krev, ale pak jsem si vzpomněla, co všechno jsem už zažila a ve zdraví přežila. Nebylo maso, hodně dlouho nebylo a když už konečně bylo, člověk musel ještě koupit něco, co nešlo na odbyt. Bůček, hovězí přední. Nebyl toaletní papír. Nebyly vložky. Nebyla cibule. Nebyly brambory. Nebylo zelí. A když se člověk zdržel déle v práci, nebylo pečivo a sámoška byla prázdná. To všechno byly základní potraviny, které nešly nahradit. Na policích stály lahve s olejem a octem a také hořčice tam byla.

Tahle fotografie je propagační, tedy ukazuje luxux samoobsluhy.

doplněno 11.10.17 07:43:

Pomeranče? Mandarinky? Banány? Ananas? To byly snové záležitosti.

Poprask kvůli drahému máslu
Poprask kvůli drahému máslu #2

Babko, ano! I já si tohle co píšeš, dobře pamatuji. V masně mi vždycky třeba ke kotletám nuceně přihodila kus nějaké hnusné flákoty, ale musela jsem ji zaplatit. Zadara to teda nebylo. A ještě musel člověk poníženě děkovat. Každá řeznice se chovala jako pán tvorstva a člověk se musel podlézavě vtírat a usmívat, aby mu tam nehodila nějaké hnusné maso. Neexistovalo nějaké prohlížení a zkoumání masa ze všech stran. Měli to narovnané tím hezkým navrch a a šlachy a to tlusté bylo schované a člověk to objevil až doma. V samoobsluhách byly dlouhé regály naplněné jedním druhem zboží. V jednom třeba lečo, ve druhém vepřové ve vlastní šťávě a tak dál. Je teda fakt, že zrovna to vepřové bylo výborné s porovnáním s tím hnusným humusem, co se prodává nyní. Tenkrát jsem ho kupovala, v dnešní době jsem ho za celých 12 let co tady žiji, koupila jenom jednou z nostalgie a vyhodila to. To samé s olejovkama. Dneska je teda větší výběr, ale kam se hrabou dnešní šproty na ty komunistické. Prostě to nelze srovnávat. Já jsem je tenkrát, hnedka po sametové revoluci vozila do Paříže pro známé a ti mi mohli ruce utrhat. A vůbec tyhle rybičky, oni neznali a moc jim chutnaly. Ale pak se to někde zvrtlo a zůstal stejný jenom obal, ale obsah se nedá srovnávat. Také už je nekupuji. Nebo tresčí játra. To byla plná krabička pevného obsahu, dnes tam plavou tři, čtyři kousky ve spoustě oleje. A jak je to drahé. Nebo pamatujete se někdo na tu konzervnu za 3 koruny, asi, jmenovalo se to "Tuňák s vejci". (v létech 1970) To bylo něco tak dobrého! A bylo v ní 250 g opravdového rybího masa s vejci. A ta chuť! Tak tento produkt úplně zmizel z obchodů. Už se nevyrábí dávno.

Takže nakonec si uvědomuji, že fakt nevím co bylo lepší. Jestli ten příval všelijakých hnusot za drahé peníze, nebo tenkrát ten omezený výběr, ale kvalitních výrobků. To ale nemluvím o mase, i když tenkrát to bylo skoro na příděl a také člověk dostal nějaké šlachy a flákoty, ale dneska se všechno tváří jako prvotřídní kvalita a je to ze zvířat krmených všelijakými hormony a ještě je to naočkované vodou a snad to někdy i barví.

jentak*

Nevím, z kterého roku ta fotka je, a odkud. Tyhle kontejnery na kolečkách, jsem poprvé viděl cca mezi roky 1983-87 v Jezeďácké samoobsluze ve Slušovicích. Včetně toho výběru ovoce. Měli v nich i mouky, rýži apod. Žádný rovnání zboží do regálů na krámě. když se vyprázdnil, někdo dovezl zezadu plný. Nikde jinde jsem to do té doby neviděl. Prý to tam bylo normální. Čuba si to dovedl prosadit a vydělat na to.

hodnocení

0x
Je to sranda , neb kolik lidi zas tak maslo potrebuje a ji ho ve velkem?
Ten kdo ano a pece ve velkem , tak neni problem sehnat maslo za mene penez.
Vite jak se dela maslo v domacich podminkach v panelaku? *smich*

hodnocení

0x

mně ani tak nevadí, že máslo zdražilo, zas až tolik se ho u nás nesní, abych to musela řešit. ale vadí mi, že není. týden na mne v obchodě koukaly prázdné regály, než se mi podařilo máslo koupit :-/

vernon
hodnocení

0x
Máslo stojí přesně tolik, kolik stát má. Nabídka - poptávka. Zákony tržního hospodářství...

kepler*
hodnocení

0x

Jak jsem se už vyjádřiil jinde:

Já myslím, že se kolem toho dělá naprosto zbytečný humbuk. Nikdo si neuvědomuje, že před r. 1989 stálo máslo 10 Kč a výdělky byly oproti dnešnímu mediánu osminové. Takže jako by dneska stálo máslo 80 Kč. Pokud bychom to vztáhli na průměrné mzdy. tak by to dělalo dokonce rovných 100 Kč.

Dobrý den. Takhle se to přece vůbec nedá počítat. V roce 1989 stál kubík vody 0.80 Kčs. Tak by měl stát dnes cca 8 Kč. A ejhle, ono to je kolem devadesáti korun. O ostatních položkách raději nemluvím.

A nájemné dvoupokojáku bylo 75 Kčs ..

jenda2*

Ale jakých 75 Kčs? Co to píšete za bludy. Za podnikovou ubytovnu o 2 místnostech jsem platil 450 Kčs. V paneláku kolem 800 Kčs. Těch 75 Kčs platitl jen někdo ve starých bytech. Jinak ani omylem. Rifle za 500 Kčs. Dnes v pohodě na 250 Kčs. Tak nesrovnávejte úmyslně nízko držené některé nájmy pro některé lidi ! Při platu kolem 3000 Kčs nebyla cena másla nijak nízká. V podstatě byla stejná v přepočtu jako dnes jen s tím rozdílem, že to opticky bylo málo.

tyden.cz/...

Nevím ,ale na první ubytovně ,sprchy a WC společné jedna kuchyňlka s lednicí a dvojvařičem-platil jsem asi 120kč/měsíc pak 1+1 a za ten jsem platil 712kč dostal jsem ho v roce 1983 na podzim!

majsterjoe*

No jo, ale rifle vydrželi možná až do dnes.

srovnáván cen je vždy ošidné, páč jedna strana argumentuje svými názory, neslyší tu druhou stranu. Jedině statistický údaj je ten správný.

Každý si srovná to, co mu vyhovuje.

alten*

Statistické údaje jsou závislé na "obsahu spotřebního koše" a ten "obsah koše" také vytvoří statistický úřad. Tak lze snadno a elegantně zmanipulovat/zkreslit skutečnost a znehodnotit vypovídací hodnotu statistických údajů.

Máte pravdu, koukal jsem na jiný rok. V roce 1989 to bylo 150 Kčs. Já v garsonce platil 42 Kčs, v Praze.

Když jsme se v roce 1989 v létě stěhovali do malého starého třípokojáku, nájemné ve smlouvě bylo 135,.. Kčs.

v roce 1983 jsem platil ve 3+1 družstevním bytě 658Kč a kolegové co měli státní 3+1 stejného typu 240 Kč...

A máte pravdu. velký rozdíl byl tenkrát v tom, jestli to byl státní byt. Ty byly výrazně levnější.

Ano, protože družstevník bydlel ve svém, tak své musel splácet.

hodnocení

0x

admani,

z dob komunistů, moje tchýně kradla v mlékárně šlehačku, takže jsme si dělali občas i máslo doma. Určitě bylo chutnější, nežli kupované. Vím jaká to byla práce. Dneska máslo kupujeme minimálně. Určitě bych ho doma již nedělal, páč je to práce nic moc. Jak říká kámoš, raději si udělám melouch a půjdu si ho koupit.

Kolik másel jste udělal Vy?

jabraka*
hodnocení

0x

Máslo dnes patří mezi luxusní zboží.Některé servery tvrdí,že v některých nejmenovaných hypermarketech ho lidé hradou,proto byly balíčky s máslem opatřeny čipem

JABRAKA

Máslo dnes patří mezi luxusní zboží.

Co pořád máte s tím drahým máslem? *co*

Pokud tedy porovnáme nynější ceny a mzdy, tak si za hrubou měsíční mzdu koupíme téměř 140 kg másla, v roce 1985 jsme si za průměrnou měsíční hrubou mzdu koupili přibližně polovinu (73 kg). Stejné množství másla jako průměrný občan v roce 1985 si může dovolit každý, jehož měsíční hrubá mzda je 14 600 Kč a vyšší. Pokud bychom zachovali poměr cena/mzda z roku 1985 stálo by dnes máslo cca 95 Kč.

finance.cz/...

nikdo*
hodnocení

0x

Jen pro dokreslení. V úterý jsme byli ve zdejším Albertu, a regály na máslo zely prázdnotou. Jak dlouho nevím. Zato byly plné různých různých rostlinných tuků. Máslo je čím dál dražší a stejně není. Tak se mi zdá, že ta "ruka trhu" není ani tak trhu, jako nějakých šmejdů v pozadí.

doplněno 28.09.17 18:35:

@ringo: Máte možná pravdu. Našich dvacet másel ho nevytrhne. Otázka je, kolik lidí po jednom nebo dvou máslech odešlo s nepořízenou a s pocitem, že tam nemá cenu chodit. My jsme nakonec pořídili jinde.

Naši zákazníci se neptají, a nejsou zvědaví, jestli někde mají nebo nemají máslo. A když jim tu vánočku neprodáme my, tak si ji koupí také jinde, stejně jako my to máslo.

Ono je, ale nákupčí marketu asi pochopil, že ho za ty ceny stejně nikdo nekoupí, tak ho nevzal.

alten*

Také si to myslím (v médiích to potvrdil pracovník nejmenovaného obchodního řetězce).Pohádce o "nákupní horečče" nevěřím.

A nebo je to jinak: v domnění, že máslo bude drahé, nakupují lidé do zásob - a všechno vykoupili. Víte, jak to je, když v supermarketu zákazníci poberou něco ve velkém; než se doplní, trvá to.

Mě osobně napadlo, zda ta hysterie není jakýmsi nástrojem k tomu, aby lidé kupovali máslo. Teď a tady.

rebeka*
hodnocení

0x

V sobotu byl v novinách velký nápis :NEMÁTE MÁSLO? KUPTE SI SÁDLO.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

vyrabet maslo doma? z ceho ho vyrobite i taky musite koupit a ten cas co na to padne to si ho snad koupim. Kupovat maslo do zasoby? jaky je duvod? snite jich 20 za mesic? max.3 masla mesicne, jestli je o 10,- levnejsi nebo drazsi je uplne jedno

hylfe*
hodnocení

0x

Když to vidím co se děje kolem másla tak se stydím že jsem taky člověk. Pamatuju ještě za komunistů že snad v Polsku voda zatopila nějaké solné doly nebo alespoň se to říkalo, a ty naši český lidičky skoupily veškerou sůl. Sůl pak fakt na pultech nějakej ten den možná tejden nebyla. Moje máma neudělala nic a normálně jsme to přežily. Zato ty lidi co si tenkrát koupily deset kilo soli s ní solí možná dodneška. Sůl stála 1 korunu za kilo.

mecik*
hodnocení

0x

Dobré ráno.

Drahé máslo nekupuji, vyrábím si svoje. Chodím každý týden do kravína, kde prodávají kvalitní, plnotučné mléko za pouhých deset korun litr. Nekvalitní,šizené na čistotě by jim již dávno mlékárna nevzala. Koupím pět litrů, několikrát sbírám smetanu, získám tak půl litru a jdu vrtět. Žádný velký problém to není, ruční šlehač s metličkama a točím. Za nějakých pět minut cítím, že směs houstne, ještě párkrát pootočím, sleji podmáslí a hotovo. Mám asi dvacet dek dobrého,bezchemického másla. Z dvou litrů mléka si vyrobím tvaroh, také nepřirovnatelná kvalita. Léčivé podmáslí vypiji a je to.

doplněno 11.10.17 05:53:

A sádlo si také naškvařím , tři kila surového sádla a mám litr a půl škvařeného a k tomu vynikající škvarky.Není to úplně laciné, ale vím na čem smažím, vařím , má to jinou chut.

No nekup to za ty prachy a práci. Výsledkem je dobře odvedená práce a pocit zdravého...

mecik*

A promasírované prsty.

jurajjuraj*

sadlo si naskvaris a vis na cem smazis? mas za domkem vybeh pro prasata? urcite ne, maso koupis v obchode, takze bych tak uplne netvrdil ze vim na cem smazim

Nojo mecik, ale třeba u nás v tom statku, kam také chodím pro výborné mléko, stojí 15 korun litr. Takže 200g másla by mne vyšlo na 75 korun a ještě bych musela "vrtět" ;). To by mi celkem nevadilo, to vrtění, ale co pak s pěti litry podmáslí? Jsem sama a to nevypiji ani náhodou. A já si dělám stále přepouštěné máslo a abych získala necelý litr přepuštěného másla, musím odpařovat pět kostek po 250 g. Takže bych musela koupit 25 litrů mléka :-D a vrtět a vrtět... No, ale možná, že bych pak zase nemusela tak dlouho odpařovat vodu a že by možná bylo to přepuštěné máslo kvalitnější, protože by v něm nebylo tolik vody. Děláte to také? To by mne docela zajímalo, kolik se spotřebuje toho domácího másla na to přepuštěné, aby to stálo za to.

doplněno 11.10.17 10:58:

Jéžiši, jsem úplně pitomá *smich2*. To je když člověk rychle píše, a až pak přemýšlí. Přece seberu jenom smetanu, z mléka udělám tvaroh a té syrovátky moc nebude. To bych určitě nějak zpracovala. To k tomu 200 g másla. Ale na to přepuštěné bych stejně potřebovala víc jak kilo másla. A to už bych pak měla toho tvarohu nějak moc. Ale já to možná zkusím. Napřed začnu s menším množstvím a uvidím, jak se to bude rentovat a chutnat.

mecik*

Tak si to rozeberem. Koupím pět litrů mléka. Opatrně několikrát sbírám, aby byla pokud možno čistá smetana. Seberu okolo půl litru. K máslu potom. Zbude my čtyři a půl litru ještě dost tučného mléka. Odhadnu, kolik vypiju do příští návštěvy kravína a zbytek nechám kysat venku mimo lednici, nejlíp na mírném teple. Když mléko začne kouskovatět dám ho na plotnu, zahřeju na nějakých sedmdesát stupnů, nechám vystydnout a naleju do většího sítka,přes které jsem rorprostřel jemné plátno. sítko samozřejmně na hrnec.Nechám samovolně odtéct tekutinu a pak plátno zakroutím a vymačkám co nejvíc. Takto vymačkané na sítku ještě zatížím na půl hodiny těžkým hmoždířem. Ze dvou litrů mléka získám asi třicetpět deka suchého tučného tvarohu.. Podmáslí pozvolna vypiji, nebot ji neobyčejně zdravé.

A máslo? Smetanu , tak jak je, nezahřívat, vrtím v ručním mixeru.Točím okolo pěti minut, když hmota začne tuhnout, poznám , že se hůř točí , zpomalím, ještě párkrát zvolna pootočím a už jen podmáslí zcedím, sleju a máslíčko je na světě.Je ho okolo patnácti dek. Když ovšem toto množství přepustím, zůstane tak slabých pět deka. Je to málo, ale přepustte si kostku EU másla, co vám zůstane?

Můj vnouček mi včera udělal radost, všechno podmáslí vypil. budu mít tedy asi v rodině kamaráda na pití mléka z kravína, ovšem, jestli to do rána zvládnul.

nikdo*

@mecik: Váš výpočet je mylný, nebo zavádějící. Při tučnosti mléka z kravína kolem, no dejme tomu že ty vaše krávy dojí 5% mléko, což je skoro nemožné, ale dejme tomu, tak máte 50gr tuku z litru mléka. I kdyby se vám povedlo sebrat veškerý tuk z mléka, což se vám nepovede, tak získáte cca 250gr tuku z vašich 5litrů mléka. I kdyby jste dokázal oddělit úplně všechen tuk, tak vám vznikne 300gr. 80% ního másla. Takže budete potřebovat na kilo másla ca 17litrů mléka. To je při prodejní ceně mléka z kravína cca 15kč/l celkem asi 225kč. A to jen proto, že jsme uvažovali 100% účinnost při oddělení tuku(smetany) z mléka, a to že ty krávy nemají průměrných 3,9% tuku v mléce, ale 5%.

Prodejní cena másla je dnes 240-280kč za kilo. Kde je ta výhodnost? Vždyt samotné náklady na surovinu(mléko), budou velmi pravděpodobně větší než je cena másla? Kde máte cenu práce atd. Co budete dělat se syrovátkou? Tolik ji nikdy nezpracujete? Budete ji lít do kanálu, do odpadu? To by se nemělo. Atd. atd.

mecik*

Vy to berete moc vědecky, pravdu máte. Sbírám asi s třesocíma se rukama, ale mám půl litr. Máslo není to žluté, jako bývalo z máselnice. podobá se to spíš pomazánkovému máslu, ale jinak se moje údaje shodují. Včera jsem vrtěl a převažoval. A Vám se nezdá dobrá láce už jenom 5. litrů víc než plnotučného mléka za 50. korun. Kdybych s ním nic nedělal, třeba zadělal buchty, uvařil dětem krupičkovou kaši atd, pořád mám zisk 50-75 procent proti těm, kterým mléko vzniká v supermarketu.

fialka1
hodnocení

0x

U nás v Kauflandu je máslo 56,90 stříbrný papír, kráva, něco zeleného a hnědého. Kdysi v Testu bylo značené, že belgické.Pak nějaký kolotoč, že se staré přepaluje, přebalí apod. Dnes jsem si opět všimla, že rozdělané asi 4 krabice, v každé víc jako polovina a nikdo nekupuje. Toto nemá dobrou reputaci, označení má EU, tak není zájem.

Však se objeví časem lepší kvality. Jen zbytečně nehamounit. Do vánoc času dost a ty 3-4 kousky se koupí.Nakonec není nutné péct přes 20 druhů cukroví jako dřív, ale uděláme třeba polovinu.

hodnocení

0x

V dávných dobách bylo "čerstvé" máslo modré a "dvojka" máslo zelené... Vzpomínáte?

Modré bylo opravdu čerstvé a zelená dvojka byla 1rok mražená ve státních strategicjkých zásobách (válka, kalamita atd.).

To jsem se dočetl už i v té minulé době v jednom časopise...

fialka1
hodnocení

0x

Ted u nás v Kauflandu víkendová akce, to tzv. belgické /značené sice jako německé/ , přepalované a přebalené máslo s krávou prodávali snad za 49 Kč. Moc lidí nebralo, asi ví, že kvalita je mizerná. Měli na paletě půl naskládaných krabic, v regále taky . Odebrané z každé něco málo. Lidi si vzali, okoukli a vrátili zpět. Ať si nechají na západě ty šmejdy.

Nedělejme zbytečně ze sebe hlupáky, však ono se objeví. Domnívám se, že kupujících za cenu 70 Kč zase nebude tolik a budou muset slevnit.

hodnocení

0x

No já se pamatuju, že prababička stloukala máslo z mléka plnotučného - nebo co to bylo v červeném pytlíku. Za dvě hodinky to měla ušlehaný. Dnes jsou třeba automaty a mléko přímo od krav - nebo si člověk může zajít do kravína k soukromníkovi... s dnešními šlehači není problém za pár minut mít máslo. A třeba si ho ještě dochutit...

Já mám pro rodinu spotřebu másla 2ks za měsíc - navýšení nákladů tedy je cca. 60,-Kč za měsíc... nevidím v tom takový problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]