Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezaplacena faktura

Od: didi71* odpovědí: 7 změna:

Dotaz:
Dobrý den. Zlehka nastíním situaci. Měl jsem jako OSVČ v pronájmu kavárnu (sportbar)v Brně. Ta se nacházela v objektu jiné firmy, která tu provozovala hernu. Platili mi provizi za to, že jsem se jim o to staral. Přišel zákaz hazardu, firma chtěla skončit a tak i já se musel baru od 1.4.2016 zbavit. Bez herny by se neuživila. Managerka té firmy mi přivedla zájemce o bar, se kterými jsme se domluvili, oni bar převzali i se zařízením a zbytkem zásob. Nechali si ode mne vystavit fakturu, kterou si nechali zaslat e-mailem přímo na sídlo firmy. Splatnost faktury je 20.4.2016. K zaplacení ovšem nedošlo. Po upozornění e-mailem se mi omluvili, že došlo k nedorozumění, a že sjednají nápravu. Nesjednali. Od té doby jen zapírání a výmluvy. Mám k dispozici fakturu, která ovšem není podepsaná, jelikož jsem ji zasílal e-mailem, podepsaný seznam zásob a zařízení při předání na místě (žádné razítko), sms s výmluvami a hlavně i jejich přímé uznání dluhu, tj. e-mail z jejich firmy s omluvou a slibem nápravy. Jedná se o částku cca 23943,46 Kč včetně DPH. Mám dva dotazy:

1/ Mám šanci na soudní vymožení dlužné částky?

2/ Jaká je výše uroku z této faktury na které bych měl mít nárok, případně jak tuto částku vypočítat. Jelikož dlužná firma pravděpodobně měnila majitele, chtěl bych jim znovu zaslat dopis a tam tuto dlužnou částku uvést.

Děkuji a zdravím. Dušan Stehlík

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já se domnívám, že šanci máte. Dlužná částka je natolik vysoká, že čin lze kvalifikovat jako podvod podle § 209 tr. zák. Skutečnost, že faktura není podepsaná, nehraje roli. Podpis ani razítko není povinnou náležitostí faktury. Faktury se běžně posílají elektronickou cestou. Máte dostatek důkazů, že jste zásoby a zařízení předal a že k úhradě faktury nedošlo. SMS zprávy a e-maily dobře uschovejte, jsou to důkazy vůči protistraně. Doporučuji obrátit se na advokáta, který s vámi vypracuje žalobu. Bude to něco stát, ale jsem přesvědčen, že svoje peníze i náklady spojené vymáháním získáte zpět. S úrokem vám bohužel neporadím; advokát se jistě v těchto záležitostech bude orientovat.

jenda2*

Jeden úkon právníka je od nějakých 1000 Kč výše. To že si nenechal tazatel písemně potvrdit převzetí zboží druhá strana chytře využila. Nebude totiž téměř možné dokázat, že si odebrala zmiňované zboží. Nápad poslat fakturu elektronicky bez písemného potvrzení dodacího listu je zásadní chyba. Jak prokáže, že předal skutečně nezaplacené zboží ve plném objemu nebo jen část? Nijak. A další peníze dá za právníka a bude to to super...

Elektronická pošta je jen částečný důkaz. A druhá strana klidně prohlásí, že dostala jen mizivou část zboží nebo vůbec žádnéa tak nereagovala, protože jim nikdo nepředal zboží pro překontrolování atd. A kdo bude co dokazovat? Tazatel musí nést důkazní břemeno. Ne protistrana.

dusanstehlik

Mám podepsaný kompletní seznam zboží, který jsme oba při předávání podepsali. Je tam datum a naše podpisy. Žádná razítka.

jenda2*

Byl jste někdy u soudu ohledně něčeho nezaplaceného? Já ano a soud chtěl podepsanou fakturu s razítkem, prostě standardní doklad. Já měl od nich potvrzený dodací list a fakturu mi nechtěli dát. To originál razítko s podpisem převzetí věci rozhodlo. Bez něj se nikdo o ničem bavit nebude. To by mohl kdokoliv cokoliv podepsat, tak jak se to dělo u podvodů soudce Berky a falešných faktur.

Zkrátka tazatel naletěl a stálo to dost ale ne příliš. Takových podvodů jsou mraky a nelze je soudit pro naivitu poškozených a vychytralost podvodníků.

danys*
Bruno2: než začnete házet paragrafy z Tr.zákoníku, tak přemýšlejte!
Jedna se o obcansko-pravni spor,takže podat žalobu k občanskému soudu,zaplatit poplatek soudu a předložit důkazy! Pak čekat x let,než soud rozhodne ;)

jenda2*
hodnocení

0x

Šanci žádnou, poučení ale velké. Z ruky do ruky. Každé předávání zboží se potvrzuje podpisem+ hůlkovým písmem jméno a popř. číslem OP a parafou, aby bylo jasno, kdo si co převzal. E mail je hloupost a vás tato zkušenost přišla celkem draze.

hodnocení

0x

Tak to je myslím dost špatné. Není to astronomická částka, ale není to také pár stovek. Já bych sebrala všechny dokumenty a šla se poradit s nějakým právníkem. Nebo to napřed zkusila na internetu, kde bezplatně radí právníci. Ti sice problém nevyřeší, ale alespoň Vám řeknou, jestli máte šanci na získání peněz, abyste zbytečně neplatil ještě právníkovi a nakonec to nevyhrál. Mohl byste také napsat dopis, kde je upozorníte, že pokud Vám peníze nedají, předáte záležitost právníkovi. Ale to poslat přes poštu a do vlastních rukou s dodejkou, kterou oni musí podepsat. A samozřejmě mít kopii. Jak ten dopis formulovat, to se raději poraďte s někým kdo se trochu vyzná v právech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]