Nejste přihlášen/a.
Mám syna,který letos ukončil vysokoškolské studium s titulem ing. V rámci VŠB se přihlásil k dalšímu 2letému studiu a můj dotaz zní zda, musím pokračovat dál v placení alimentů a do kdy? Letos dovrší 26 let věku.
Mám za to, že limit 26 let věku dítěte není pro vyživovací povinnost až tak směrodatný. Je důležité jestli se stále připravuje na své povolání, ale nesmí to být v nesouladu s "dobrými mravy" tzn. že pokud by třeba po 26 tém roce věku neustále třeba opakoval ročník a nebo tak něco podobného, tak je to námět k soudu a ten teprve rozhodne, zda další studium je v pořádku a je nezbytné a to pak budete platit dál.
koukám, že než to napíšu, tak již je odpovězeno. A věřte Ivzez.
Vyživovací povinnost vůči dětem není omezena věkem, ale tím, jestli jsou schopny se samy živit. Jestli syn dále pokračuje v doktorandském studiu, jde podle mne stále o přípravu na budoucí povolání.
Pozor na chybnou odpověď níže!
Vyživovací povinnost trvá, dokud dítě není schopno se živit samo, nekončí "automaticky" v 26 letech.
Povinnost platit po rozvodu na dítě výživné trvá do té doby, než se o sebe potomek dokáže postarat sám a má vlastní příjem. Nezřídka se tak stává, že dcery a synové dlouho studují a rodič potom platí alimenty na téměř třicetiletého člověka.
novinky.cz/...
V placení alimentů budete pokračovat. Ale jenom do synových 26 let .
Pak už má smolíka. Leda byste ho chtěl sponzorovat dobrovolně nad rámec zákona.
No vážně máte pravdu, hranice není 26 let - omlouvám se. Byla jsem o tom přesvědčena.
Našla jsem ještě tohle: bezplatnapravniporadna.cz/...
Podle této informace soudím, že po ukončení 1. VŠ už by platit nemusel, ale musí dát návrh k soudu.
Moji potomci ovšem nestudovali tak dlouho, a na můj popud písemně sdělili otci ukončení studia, a žádný soud se nekonal.
Chcete-li odpovídat na otázky týkající se práva, bylo by podle mne rozumnější dát před články a různými weby přednost zákonům.
Pozor na beplatnou právní poradnu, na niž odkazujete. (Na mne ta poradna nepůsobí seriózně.) Provozuje ji člověk, který se neštítí kopírovat texty odjinud a vkládat je de svých webů.
V bezplatné poradně se naprosto nesmyslně opakují stejné dotazy jen s pozměněným názvem (takto si zvyšují počet dotazů, pravděpodobně to alespoň částečně ovlivňuje i návštěvnost. Odpovědi většinou (!) bývají v pořádku.
Nechápu ale, k čemu tam nechávají možnost přispívat pod odpovědi. Napsali tam sice, že formulář neslouží k pokládání otázek, ale nic jiného jsem tam až snad na dvě výjimky neviděla. Na otázky pod odpověďmi nereagují...
Z praxe :
Po ukončení VŠ přestaňte platit. Pokud syn poždá soud o výživné, soud na 99% rozhodne, že nemá nárok. Člověk s titulem je schopen se sám živit a je jeho rozhodnutí nadále studovat. To by se mohl přihlásit později i na další VŠ atd. Pokud soud by rozhodl v synův prospěch, nic vám nehrozí z nedoplatku výživného, prostě doplatíte soudem určenou částku. Budeteli dobrovolně platit nadále a syn na výživné nebude mít nárok, peníze vám nikdo nevrátí.
tohle fakt nechapu, platit 26 letemu dacanovi ktery je lenivy tak radej studuje, meli by to omezit treba na 22 let a tim to konci, at mi nikdo netvrdi ze 22 lety clovek neni schopny se sam zivit, nic jineho nez leniva ves
Studium medicíny a práva je velmi náročné. Pochybuju, že by mladý člověk zvládl ještě ke studiu brigádu.
Upřesnění: Studium medicíny anebo práva.
O náročnosti tady není debata. Přeskakovat z jednoho oboru na druhý není soustavná příprava k povolání ale jen opovržení hodné jednání potomka.Pak by mohl ještě na jiný obor a zase jiný a to už by mohl jít potomek do starobního důchodu.
A existují již rozsudky, které takové počínání označily za účelové a výživné bez pardonu zrušily.
ale tak zakladatel nepíše, že by jeho syn přeskakoval z oboru na obor tak, jak to napsal, to vypadá, že syn úspěšně ukončil magisterské studium a navázal na něj doktorským studiem. to by nebylo přeskakování, ale naopak pokračování v návazném studijním programu, který dále prohlubuje přípravu k zaměstnání.
a to rozhodl kdo? to už je na rozhodnutí soudu, jestli stačilo nebo nestačilo mmch podle zákona o státní sociální podpoře se za soustavnou přípravu na budoucí povolání považuje i studium na vysoké škole, a to v bakalářském, magisterském i doktorském programu. takže není důvod předpokládat, že by získání jednoho titulu stačilo a další tituly z návazného studia už by se jako příprava na budoucí povolání nepočítala.
ale ten článek je přece úplně něco jiného, než případ z tohoto dotazu v článku syn studoval druhou střední školu a ještě k tomu soukromou. naopak na případ z tohoto dotazu by se mělo pohlížet podle tohoto vyjádření: "Je potřeba bedlivě hodnotit, zda takové studium je účelné, smysluplné, zabývat se povahou školy či zda se skutečně tímto studiem zlepší situace na trhu práce," prohlásil Šimíček. syn z dotazu nemění školy, studuje stále tu jednu, jenom navazuje vyšším vzděláním.
takže znova - kdo rozhodl, že doktorské studium už není soustavná příprava na povolání (navzdory tomu, že v zákoně o sociální podpoře tak definované je)? samozřejmě, jiná situace by byla, pokud zakladatele syn opravdu pokračuje v doktorském studiu a jiná, pokud studuje jiný obor v magisterském studiu (ale to tazatel nezmiňuje, že by opakoval stupeň vzdělání).
Podle mě je to naopak jasné. Po státnicích by měl syn jít pracovat a nástavbu řešit vlastními silami. To je podle mého názoru naprosto v pořádku. Pokud se podíváte jinam ve světě, jsou ke studiu zřízeny studijní půjčky. Rodič dal základ a zbytek je problém potomka. Ty alimenty jistě nebudou 1000 Kč a rodič také potřebuje spořit na stáří. Nebo snad ne?
Stát důsledné dbá na hranici 26 let pro konec příspěvků. Tak by to mělo platit i jinde. Bohužel ne. A že je současná generace líná se stále nataženou rokou snad ani není potřeba moc připomínat ! Jinak by syn sám přišel s tím, že otec nemůže platit donekonečna.
Ono to není tak jednoznačné. Pokud by studoval v naprosto jiném oboru, není to soustavná příprava ale jen oddálení samostatnosti. Pokud jste si jistý, že je to mímo jeho původní studium, pak přestaňte platit a je na něm, jestli prokáže návzanost. dnešní generace je ale tak bezohledná, že se klidně nechá živit a není jim to trapné!.
Rozhodně není potřeba opět jít k soudu a požadovat rozsudek k ukončení výživného. Ani nevím o tom, že by někdo toto absolvoval, když jeho potomek nastoupil do práce a on by měl platit dál do soudu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.