Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpovědní lhůta

Od: malvinka* odpovědí: 17 změna:

Jak zkrátit výpovědní lhůtu bez dovolené?

doplněno 05.12.09 17:38:

Dohodou §49?

doplněno 05.12.09 19:24:

Napravuji formulaci otázky. Pokud někdo chce dát výpověď a už nemá řádnou dovolenou. Může požádat o ukončení pracovního poměru dohodou?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jestli někdo chce dát výpověď, nezáleží na tom, zda má nebo nemá dovolenou. Požádat o ukončení PP dohodou může každý. Dovolená s tím nemá nic společného.

Možná jenom nechápu Vaši otázku - kdyby ten člověk měl dovolenou, co by se změnilo? Čerpal by dovolenou ve výpovědní lhůtě? Jde o to, aby ve výpovědní lhůtě chodil co nejméně do práce?

malvinka*
hodnocení

Ok, byla jsem rozrušena a nějak jsem neměla ucelené myšlenky omlouvám se. Žádost o ukončení PP dohodou se podává ke konci měsíce. Pokud by zaměstnavatel nesouhlasil je možno podniknout nějak kroky? Důvody nejsou třeba uvádět proč chce dotyčný skončit.

papene*

:) Nevím zda pomůže toto: pracovni.juristic.cz/...

malvinka*
06.12.09 11:57
hodnocení

díky

pt®

Výpověď z pracovního poměru musí být vždy podle zákona. Aby nedocházelo k tomu, že si výpověď dohodou vyloží každý po svém, a tudíž by byla neplatná, měla by být dána dle zákona a následovně dohodou. Např.:

Dávám dnes 7. 12 2009 dvouměsíční výpověď z prac. poměru dle zákona od 1. 1 2009 - 28. 2 2009, kdy můj pracovní poměr skončí. Pracovní poměr lze také ukončit i dohodou a to 31. 12 2009, nebo 31. 1 2009. + Podpis

a poslat na doručenku i když se denně vidíte v práci.

Když nemáte dovolenou a v práci Vás psychicky šikanují, běžte k lékaři, toto mu řekněte a vystaví Vám neschopenku /zřejmě Vás pošle i k psychiatrovi, který Vás maximalně pochopí/. PT

malvinka*
hodnocení

tak tedy lze formulovat žádost o ukončení pracovního poměru dohodou k 31.12. 09?

doplněno 06.12.09 12:01:

Jedná se o to aby PP byl ukončen a zaměstnanec byl k 1.1. volný.

slonbonjohn*

Pokud jde o dohodu, tak je důležité to slovo DOHODA. Klidně podám výpověď 31.12.2009 a pokud se se zaměstnavatelem dohodnu, jsem 1.1.2010 volný.

pt®

Ale musí být dohoda potvrzena. Pokud takovou výpověď pošle poštou, může taky skončit v koši, byla by neplatná. PT

slonbonjohn*

Samozřejmě, proto se výpověď vyhotoví ve dvou kusech, jednu odevzdám zaměstnavateli a na druhou, kterou si ponechám, si nechám potvrdit přijetí.

Na dohodě jaksi nestačí potvrzení o převzetí, tam je důležitá dohoda se zaměstnavatelem. Tedy stvrzení odpovědné osoby, že s ukončením pracovního poměru dohodou souhlasí.

Ono hlavně bych nezaměňovala slova "výpověď" a "dohoda". K výpovědi se vždy vztahuje výpovědní doba. K ukončení pracovního poměru dohodou ne. Čili nemůžu "podat výpověď" posledního prosince a prvního ledna být volný. Výpověď je jednostranný akt a podává se tehdy, pokud druhá strana s ukončením pracovního poměru nesouhlasí.

Jinak pokud chce tazatel/ka ukončit PP dohodou k poslednímu prosinci, tak bych se vzhledem k časové tísni (v pondělí je už sedmého a některé podniky mívají v období kolem Vánoc omezený provoz - což už je "za pár") vykašlala na nějakou písemnou žádost a rovnou si s někým odpovědným co nejdřív smluvila schůzku. Na té bych se pokusila dohodnout na ukončení pracovního poměru - pokud bych se dohodla, tak předpokládám, že zaměstnavatel bude mít nějaký svůj používají vzor dohody, který bychom podepsali. Pokud ne, bylo by potřeba napsat výpověď a prokazatelně ji zaměstnavateli doručit do konce roku, aby výpovědní doba skončila posledního února. Lepší je odevzdat ji přímo v zaměstnání oproti podpisu na kopii, ptž při zaslání poštou je nutno počítat s tím, že zaměstnavatel nechá dopis ležet na poště a tím se doba doručení prodlouží.

slonbonjohn*

Ano, takto jsem to samozřejmě myslel, akorát jsem to nepodal tak polopaticky. Mám s tím již několik osobních zkušeností a proto jiné myšlenkové pochody.;)

doplněno 06.12.09 13:59:

zbynekmlcoch.cz/...

malvinka*
hodnocení

Slonbonjohn díky za fofr odpověď . Poměrně súrné.

slonbonjohn*

To je za tu psaveckou skrovnost.*smich*

malvinka*
hodnocení

No co, každý nemůže dostat Pulicerovu cenu za literaturu.;)Podstatu jsme vypreparovali. Ustní forma je jednodušší než písemná neníliž pravda.

malvinka*
hodnocení

Díky lesi, prosím je někde vzor dohody? K schůzce potřebuji. Konečně fundovaná odezva k záměru.

pt®

Jak a kdy jste výpověď napsala? Nebo ji budete nejprve psátt? V každém případě ji formulujte /výpověď/ podle zákona na dva měsíce, a ta začne teprve běžet /nebo se počítat/ od 1 dne následujícího měsíce. Pak vložte větu, že lze ukončit i dohodou a napište datum, jaké máte na mysli pro ukončení pr. pom. dohodou /datum, podpis/ a poslat na doručenku. Ta se vrátí i s podpisem adresáta a máte jistotu, že výpověď převzal. PT

dusatka*

pt, výpověď dohodou neexistuje. Je to BUĎ výpověď, NEBO dohoda. U VŠ zkoušky z prac. práva se za tuhle formulaci vyhazuje ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]