Nejste přihlášen/a.
Může zaměstnavatel dlouhodobě zadržovat /nevyplácet/ všem zaměstnancům firmy prémie?
Prémie nejsou nároková složka platu, takže může klidně nevyplácet a odvolat se na hospodářské výsledky.
Právě že konkrétně třeba já mám prémie jako nárokovou složku(podíl ze zisku firmy).Opravdu záleží na smlouvě.
Záleží jak máte prémie určený-jestli je máte zakotvený ve Vaší pracovní smlouvě,nebo kolektivní smlouvě.Každopádně jestli je máte jako nadstavbu nad plat a nemáte je nikde písemně určený tak dostanete asi prd a nic s tím neuděláte.
Doplňuji, že prémie v tomto případě má každý zaměstnanec dohodnuty smluvně proti podpisu a představují určité procento ze základního platu. Přesto nejsou již dlouhodobě vypláceny. Znovu se ptám, může zaměstnavatel v tomto případě prémie zadržovat?
Pokud to máte ve smlouvě, máte na to samozřejmě nárok. Pro všechny, kdo zde pochybují o tom, že by měl někdo zaručené prémie:
Samozřejmě, pokud by byl nárok automatický, jaký by pak byl rozdíl mezi prémií a zákl. platem?
Já našim zaměstnancům také dávám prémie do smlouvy, ale jejich výplata je podmíněná dosažením nějakých měřitelných a prokazatelných výsledků. Je to typické pro obchodnické pozice.
Takže si určitě dokážete představit smlouvu, kde jsou prémie stanoveny tak, že za 10 prodaných výrobků v měsíci je prémie 1000, za 15 už 2000, atd. a za 100 ks třeba 30000. Nárok tedy vzniká splněním nějakých kritérií.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.