Nejste přihlášen/a.
nemusíte ho platit, ale budete v něm mít díru, která se vám jednou projeví v základu výpočtu pro důchod. Já chápu, že ve věku 20 je vám důchodová záležitost úplně šumafuk. Jen berte na vědomí, že až budete peníze potřebovat nejvíce, dostanete jich nejméně.
Neplatit sociální pojištění je hozený bumerang.
Je to, jak píše Kapka Naděje: Sociální pojištění si nikdo sám hradit nemůže. Byla by pouze možnost si dobrovolně hradit důchodové pojištění.
Evidence na ÚP má smysl pouze pro ty, kdo opravdu hledají práci, pro ty, kdo mohou a chtějí nastoupit do zaměstnání. Neměla by být zneužívána pouze k úhradě zdravotního pojištění státem.
Dobrovolná účast /... (web ČSSZ)
Práva a povinnost/... (Portál MPSV)
Dobrý den, tak to si platíš jako OBZP, že? To jistě že takto můžeš existovat, a sociální platit ani v této situaci nemůžeš, není podle čeho, když nevyděláváš. Sociální takzvané pojištění platí jen ti kteří vydělávají (zaměstnanci, živnostníci atd.). Jen pozor na to, je povinné nějakou celkovou dobu odpracovat = tedy platit sociální, abys pak měl důchod, ten OBZP je nehradí, tedy ta doba se do výpočtu důchodu nezapočítává. Na Úřadě práce by za Tebe zaplatili zdravotní normálně, ovšem doba ,kdy bys případně byl na ÚP, se započítává do důchodu, ovšem přispíváš tam nulovou částkou. To je ten hlavní rozdíl, tedy dobu OBZP bych omezil na nezbytně nutnou dobu, nikdy nevíš, co se ještě někdy v životě vyvrbí.
Nevím, kde jste přišli na to, že sociální pojištění si nikdo sám platit nemůže, ale já jsem v domácnosti a jsem samoplátce sociálního pojištění, abych měl léta na důchod. Takže promiňte, ale uvádíte hodně nepřesné informace!
@ben: Máte pravdu. Ale řekněme, že jsem taxikář v domácnosti, protože koncesi má moje žena a já jsem spolupracující osoba. A s tím se dá docela dobře manipulovat, že?
@ben: PC neopravuji, ale něco o tom vím, je to můj koníček, takže pro kamarády a známé udělám leccos.
Dobrý den, patrně si platíte dobrovolně ono důchodové pojištění, ale nikoliv sociální. I když u Vás si nejsem jistý, protože zde jste v domácnosti a v jiných otázkách vystupujete jako taxikář. Možná jste taxikář v domácnosti, který také opravuje PC . Zdravím!
satam - no, už je to jasnější. A věřím, že rodinu neošidíte a stát =?
satam - to by bylo na jinou diskuzi. Vlastně jsem chtěl jenom upozornit na pojem důchodové vs. sociální pojištění.
Bene, stát šidím, kudy chodím. Tenhle stát mě totiž jen odírá a na druhé straně mi nic nedá (protože nemám správnou barvu kůže). Takže mi řekni jediný dobrý důvod proč bych měl tomuhle státu něco dávat kromě toho, co musím (DPH, socpoj, zdravpoj, spotřební daň a daň z nevímčehoještě). Já od tohoto státu nedostávám nic. Tak proč bych mu měl dávat něco nad rámec toho, co MUSÍM
Bene, určitě víte, že důchodové pojištění je součástí sociálního. Takže si myslím rozumíme a nemusím to dál rozvádět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.