Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li je možnost čerpat propustku - osobní důvody pro účast na pohřbu? Ze zákona lze čerpat den volna s nárokem na mzdu, pokud se jedná o rodinného příslušníka. Pokud to ale rodinný příslušník není, lze se účastnit jen na dobu obřadu -cca 2 hodiny času - jen na propustku typu - osobní důvody?
Děkuji.
Lenka
V otrockém režimu nejde nic, nebo všechno přísně podle řádu, režimu.
V normálním prostředí stačí normálnímu šéfovi říci, že někdo z vašich blízkých zemřel a vy se chcete zúčastnit pohřbu a jen nelidský šéf řekne ne. Protože je sám člověk, obvykle se se zaměstnancem dohodne, jak se jeho nepřítomnost nahradí, kdo za něj zaskočí a jakým způsobem bude moci dostat volno, zda napracovat, nebo neplaceně, nebo jinak... Slušný šéf přidá i svou upřímnou soustrast. Jestli tazatelce jde o peníze, zda jí někdo proplatí nepřítomnost, je až vedlejší. Hlavní je možnost se se zemřelým důstojně rozloučit.
Slušný šéf... Víte, ono slušného zaměstnance abyste lupou hledal. To je právě ten problém. Myslím, že pokud děláte v menší firmě, jste letitý spolehlivý zaměstnanec, tak se domluvíte, většinou i lidi třeba ví, že jste přišel o někoho blízkého a leckdy prostě odejdete a ty 2 hodiny po Vás nikdo nechce ani napracovat. Bohužel valná většina zaměstnanců je ale dost vyčůraná a v jednom kuse lže, dělá z Vás blbce. Setkávám se s tím dnes a denně. Lidé se dnes neštítí ničeho, takže jsou typy, co by vážně chodili na pohřeb každý druhý týden. To máte stejné, jako s lékařem. Já chápu, že někdy to jinak nejde, ale když mám 2 zam-ce na téže pozici, čímpak to asi je, že jeden chodí v pracovní době na oční a k zubaři a k obvoďákovi a tamhle a onam... A jiný to nepotřebuje vůbec? Že by ten druhý k lékařům vůbec nechodil? A nebo je to tím, že ten první chodí, protože to má proplacené, nic nenadělává a ten druhý je slušný a co jde si vyřídí mimo naplánované směny?
Mně dokonce zaměstnanec, dospělý jedinec tvrdil, že je od úterý nemocen. Říkala jsem ok, přineste neschopenku. Neschopenku přinesl pozdě a se začátkem nemoci ve čtvrtek. Když jsem se ptala proč až od čtvrtka, bylo mi řečeno, že na první neschopence byl úterní datum, ale tu sežral pes a na novou lékař napsal až čtvrteční datum. Chápete to? Tohle mi vážně tvrdí dospělý, pracující člověk. Ten slušný zaměstnanec, co má samá práva, ale povinnost absolutně nechápe a nevnímá.
A s tím napracováním - jsou provozy, kde to prostě nejde. Kdysi jsem dělala v obchodě, který byl otevřený od pondělí do pátku 8 hodin denně. Tam nemáte šanci cokoliv napracovat.
Tazatel si může vzít půl dne dovolené. Věřím, že když slušný zam-ec slušně požádá nadřízeného, z tohoto důvodu mu jistě vyhoví i nějak "narychlo"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.