Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propustka na pohřeb

Od: lh* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li je možnost čerpat propustku - osobní důvody pro účast na pohřbu? Ze zákona lze čerpat den volna s nárokem na mzdu, pokud se jedná o rodinného příslušníka. Pokud to ale rodinný příslušník není, lze se účastnit jen na dobu obřadu -cca 2 hodiny času - jen na propustku typu - osobní důvody?

Děkuji.

Lenka

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

2x

V otrockém režimu nejde nic, nebo všechno přísně podle řádu, režimu.

V normálním prostředí stačí normálnímu šéfovi říci, že někdo z vašich blízkých zemřel a vy se chcete zúčastnit pohřbu a jen nelidský šéf řekne ne. Protože je sám člověk, obvykle se se zaměstnancem dohodne, jak se jeho nepřítomnost nahradí, kdo za něj zaskočí a jakým způsobem bude moci dostat volno, zda napracovat, nebo neplaceně, nebo jinak... Slušný šéf přidá i svou upřímnou soustrast. Jestli tazatelce jde o peníze, zda jí někdo proplatí nepřítomnost, je až vedlejší. Hlavní je možnost se se zemřelým důstojně rozloučit.

myles999*

Slušný šéf... Víte, ono slušného zaměstnance abyste lupou hledal. To je právě ten problém. Myslím, že pokud děláte v menší firmě, jste letitý spolehlivý zaměstnanec, tak se domluvíte, většinou i lidi třeba ví, že jste přišel o někoho blízkého a leckdy prostě odejdete a ty 2 hodiny po Vás nikdo nechce ani napracovat. Bohužel valná většina zaměstnanců je ale dost vyčůraná a v jednom kuse lže, dělá z Vás blbce. Setkávám se s tím dnes a denně. Lidé se dnes neštítí ničeho, takže jsou typy, co by vážně chodili na pohřeb každý druhý týden. To máte stejné, jako s lékařem. Já chápu, že někdy to jinak nejde, ale když mám 2 zam-ce na téže pozici, čímpak to asi je, že jeden chodí v pracovní době na oční a k zubaři a k obvoďákovi a tamhle a onam... A jiný to nepotřebuje vůbec? Že by ten druhý k lékařům vůbec nechodil? A nebo je to tím, že ten první chodí, protože to má proplacené, nic nenadělává a ten druhý je slušný a co jde si vyřídí mimo naplánované směny?

Mně dokonce zaměstnanec, dospělý jedinec tvrdil, že je od úterý nemocen. Říkala jsem ok, přineste neschopenku. Neschopenku přinesl pozdě a se začátkem nemoci ve čtvrtek. Když jsem se ptala proč až od čtvrtka, bylo mi řečeno, že na první neschopence byl úterní datum, ale tu sežral pes a na novou lékař napsal až čtvrteční datum. Chápete to? Tohle mi vážně tvrdí dospělý, pracující člověk. Ten slušný zaměstnanec, co má samá práva, ale povinnost absolutně nechápe a nevnímá.

A s tím napracováním - jsou provozy, kde to prostě nejde. Kdysi jsem dělala v obchodě, který byl otevřený od pondělí do pátku 8 hodin denně. Tam nemáte šanci cokoliv napracovat.

Tazatel si může vzít půl dne dovolené. Věřím, že když slušný zam-ec slušně požádá nadřízeného, z tohoto důvodu mu jistě vyhoví i nějak "narychlo"

albatros498022*
hodnocení

1x

Nelze, pouze v případech stanovených.

hodnocení

0x

Né, to opravdu nejde.To by chodil na pohřeb každý každému *smich*

hodnocení

0x

Nelze. Pokud se chcete jít rozloučit, vezměte si den dovolené.

Případně si večer sedněte doma, zapalte svíčku za zesnulého a zavzpomínejte na něj. Jaga.

iz*
hodnocení

0x

Není to možné. Ale můžete se dodonout se zaměstnavatelem o napracování, požádat o dovolenou nebo o neplacené volno (za to byste pravděpodobně musela uhradit zdravotní pojištění).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma propustka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]