Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je právně možné vyhazovat za 3 trestné body?

Od: anonymnipracovn odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
V zaměstnání byl zaveden nově bodový systém, který funguje takto: Pokud zaměstnanec udělá malou chybu(např. odloží pracovní pomůcku o 1 metr jinam než má), dostane 1 trestný bod, za 3 body je prý okamžitý vyhazov. Je toto legální? Jsem toho názoru, že nejdříve musí přijít vytýkací dopis, a pak máte čas nedostatky odstranit, toto je přeci nezákonné, nebo se mýlím?
Děkuji za odpověď. Všichni zaměstnanci se proti tomuto bouří, je jim ztěžována práce nesmyslnými příkazy a omezeními a ve výsledku se norma plní ještě hůře

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

No, právní stránku Vám neobjasním, nejsem prácvník. Ale opravdu mě zajímá, proč u takového zaměstnavatele pracujete? Ze zkušenosti jsem se nikdy s žádným zaměstnavatelem nedohadoval a prostě a jednoduše si vybral lepšího. Normálně jsem loajální zaměstnavateli, ale jestliže udělá podobnou levou, tak jdu jinam. Zrovna teď je ideální doba - firmy shání dobré zaměstnance a nabízí super benefity.

anonymnipracovn
hodnocení

Dříve toto nebylo, takže jsem tam kvůli vcelku slušným penězům pracoval dál. Ale teď se to pořád zhoršuje a tak už přemýšlím že podám výpověď. Několik lidí z mé skupiny už také odchází.

hodnocení

1x

Okamžité zrušení pracovního poměru zákoník práce připouští, ovšem jen ve výjimečných případech. § 55 uvádí:

Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem

(1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,

a) byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,

b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.

Za tři drobná porušení povinností tedy nelze vůči pracovníkovi toto ustanovení uplatnit. Ještě bych chtěl dodat, že zákoník práce pojem vytýkací dopis nezná.

stir*

zakoník prace pojem vytykaci dopis nezna - pak je ale tezké prokazat, opakované poruseni pracovni kazne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]