Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojištění odpovědnosti - rozvoz jídel a pizzy

Od: pojistovak odpovědí: 5 změna:

Ahoj, chtěl bych poradit s pojistkou "na blbost" - pojištěním odpovědnosti zaměstnace vůči zaměstnavateli. Naskytla se mi možnost brigádně pracovat u rozvozu jídel a pizzy za minimální mzdu. Zaměstnavatel mi sdělil, že auta nejsou havarijně pojištěná (Škody Felicie) a že každý z rozvozců má svoje vlastní pojištění odpovědnosti. U ČP by měla být nejnižší pojistná částka 50 000 Kč a spoluúčast 10%. Má otázka: na co se to pojištění přesně vztahuje? Jsou tam nějaké "háčky"? Jaké máte s tímto typem pojištění zkušenosti? Jsou tam nějaké poplatky?

Mé požadavky, na co by se to mělo vztahovat: 1. pomačkané plechy atd., prostě vizuální poškození na autě zaměstnavatele; 2. nějaká součástka větší či menší v autě odejde a zaměstnavatel mi to bude chtít strhnout ze mzdy; 3. škoda na cizím autě; 4. autem zničím nějaký majetek; 5. někoho autem srazím/zraním.

Vím, že po mne může zaměstnavatel požadovat maximálně 4,5 násobek mé hrubé mzdy. Což se u práce například 3x týdně na DPP za minimální mzdu špatně stanovuje - vyčísluje. Samozřejmě nesmím být pod vlivem alkoholu nebo drog, to pak po mne můžou vymáhat libovolnou (miliónovou) částku - pokud způsobím takovou škodu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Najděte si serióznějšího zaměstnavatele! Mzda (nebo v případě DPP odměna) ani vůz bez havarijního pojištění za to riziko nestojí. (Na DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat v jednom kalendářním roce maximálně 300 hodin.)

hodnocení

2x

Takže něco už víte - limity, které po vás může chtít zaměstnavatel, příjem a riziko. Poškrábanou felicii snad po vás nebude chtít olakovat celolakem za 15tis. Nehoda může znamenat náklady - škodu zaměstnavateli cca.? Kolik toho rozvezete najednou?

Pojistné na tyto pojištění jsou cca. 1300,-Kč. Zda se vyplatí, záleží na charakteru práce a také charakteru zaměstnavatele.

Znal jsem jednoho řidiče kamionu, kterému místo výplaty bonusů a odměn naúčtoval zaměstnavatel 12tis za opravu nárazníku a světlometu. Nehoda byla na parkovišti, když řidič spal - ale vůz měl asi nějak hlídat nebo co. HAV byla se spoluúčastí 10tis/10%, takže to neřešili pojistkou a řidič to měl opravit na své náklady... Soudit se asi nemá smysl.

doplněno 24.09.17 17:31:

Škoda prokazatelně způsobená vámi nemůže být spojka u staré feldy...

Pojistek jsou desítky typů a záleží na charakteru zaměstnání, limitech, pojistiteli... zkuste místo srovnávače probrat s pojišťovacím poradcem. Já si pamatuju pojistku na blbost za 480 bez řízení a za 1250 s řízením služebního auta. Asi se to začalo zneužívat, když jste na tak vysoké částce...

doplněno 24.09.17 17:38:

No dobrá - zkusím rozepsat :

Mé požadavky, na co by se to mělo vztahovat:

1. pomačkané plechy atd., prostě vizuální poškození na autě zaměstnavatele - ano, tady se platí z pojistky. Pomačkané plechy felicie, servis, oprava... vámi zaviněná škoda-nehoda;

2. nějaká součástka větší či menší v autě odejde a zaměstnavatel mi to bude chtít strhnout ze mzdy- blbost - zaměstnavatel musí provádět servis, aby vozidlo mohl provozovat. Opotřebení vozu provozem není škoda!

3. škoda na cizím autě - platí se z povinného ručení

4. autem zničím nějaký majetek platí se z povinného ručení

5. někoho autem srazím/zraním platí se z povinného ručení a vy budete v base.

pojistovak
hodnocení

Smutné...

" Nehoda může znamenat náklady - škodu zaměstnavateli cca.?"- tak třeba kdyby se mi při jízdě odrovnala spojka u té Felicie. Kolik by cca stála oprava? 3 až 5 tisíc? Jak se postupuje, aby mi z té pojistky poslali těch 90% financí na opravu? Jakou lhůtu má pojišťovna na to proplacení? Roční splátka pojistky "na blbost"u ČP pro pojistnou částku 50 000 Kč a spoluúčast 10% činí 2 376 Kč.

Zdroj: srovnavac.cz/...

jo a peníze nikdy nejdou vám ani zaměstnavateli, ale firmě, která opravila - faktury se proplatí pojišťovnou !

doplněno 24.09.17 18:23:

přesně tak by to mělo být

pojistovak
hodnocení

Díky :) Takže to zaplatí pojišťovna a já ji pak dám 10% za spoluúčast?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]