Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je mi 18let a chtěla jsem se zeptat jestli na mého otce mohu podat trestní oznámení, když na mě celý život neplatil alimenty a je uveden v rodném listě. Moje matka se vždy bála, že by ji dělal problémy proto po něm nic nechtěla. Předem děkuji za odpověď.
Určitě to dělej - a hlavně běž za advokátem a nech si ty alimenty od něj exekuovat - na rozdíl od jiných dluhů se nepromlčují
To je něco nového , že se nepromlčují? Pokud mě paměť neklame tak můžete žádat jen tři roky zpátky.Ovšem mohu se mýlit.
Ferdo, to jsou dvě různé věci. Je to v §98 odst. 1 zákona o rodině: "Právo na výživné se nepromlčuje. Lze je však přiznat jen ode dne zahájení soudního řízení; u výživného pro děti i za dobu nejdéle tří let zpět od tohoto dne."
Tedy, v případě soudního řízení můžu žádat určení výživného u dítěte max. 3 roky zpětně, u zletilého jen od zahájení řízení. Pokud je pak výživné stanoveno (od zahájení řízení, resp. max. 3 roky zpětně), toto se nepromlčuje a lze je vymáhat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.