Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svatba v kostele ,musím jít ke zpovědi?

Od: koa odpovědí: 25 změna:

S přítelem žijeme spolu asi tři roky,máme roční dvojčata, a ted už poněkolikáté přijel od rodičů s tím, že bychom se měli vzít, no,jednou to přijít muselo, mám ho ráda, i s tchyní a jeho rodinou si docela rozumím, o svatbě jsme v budoucnu uvažovali, takže proti nejsem.

Ale! Vždy jsem chtěla malou svatbu, my dva , svědci, pár kamarádů a samozřejmě na úřadě, jenže přítel je věřící,pochází ze slovácka, tam u nich se v neděli skoro celá dědina oblíkne do kroje a pochodují do kostela, tchyně sice už několikrát nadhodila, že bychom se měli brát vkostele, já ji to odkývala, svatba byla daleko, tak proč nesouhlasit? stejně si to uděláme po svým.

Ted , ale přišel i přítel,že když se budem brát, tak v kostele, nechci se s ním hádat, dělat dusno, prostě to přežiju, svatba bude stejně u nich. Ted ten dotaz, mluvila jsem s kamarádkou, ona se taky vdávala v kostele , a říkala, že museli chodit na nějaké povídání s farářem, potom, že dokonce museli ke zpovědi, jinak by je prý neoddali, to si vymýšlí ne? To vážně nestačí na svatbu občanka, šaty, dvacet minut obřadu a nazdar?! Já jako malá jsem kvůli babičce u zpovědi párkrát byla, ale to fakt byl trapas! Nedokážu si představit, co bych tam , tak vykládala, vždyt by se ten chudák farář ze mě osypal!

S přítelem to samozřejmě proberu, až se vrátí z německa, ale ráda bych věděla na čem jsem!

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Ano, abyste mohli být církevně oddáni, musíte nějakou dobu chodit na přípravu. Jestliže nejste pokřtěná/ nepovažujete se za aktivní křesťanku, ke zpovědi jít nemusíte (je to svátost a podmínkou k přistoupení k ní je křest) - ale váš partner ano. Dva nevěřící totiž nemohou být oddáni v kostele; věřící + nevěřící ano, ale ten druhý musí souhlasit s křesťanskou výchovou dětí. Tomu, že už máte děti, se nikdo divit nebude, vzhledem k tomu, že spolu žijete, ale minimálně váš partner se bude muset vyzpovídat z nemanželského soužití. Mimochodem, je to častá situace a nemusíte se ničeho obávat - pokud to spolu myslíte vážně.

doplněno 22.09.17 22:00:

Magore, ale ono to je vázání k církvi, resp. k víře a určitým postojům. Ne třeba tazatelky osobně, ale jejího manžela a výchovy dětí určitě. To si člověk musí uvážit - každopádně, pokud by chtěl partner pokračovat v křesťanském způsobu života, musí být oddaný v kostele, aby mohl přistupovat ke svátostem. To, že to tak spousta lidí nedělá, je něco jiného a nedá se říct, že je to správné... Každý by se měl rozhodnout, co vlastně chce a proč to chce.

ildiko *palec* a vy ostatní nestrašte tazatelku nějakým vázáním k církvy.Jsem s katolické rodiny(také ze slovácka)-křtěný i biřmovaný a naposledy jsem byl v kostele na vlastní svatbě a to už je nějaký rok, no vlastně ještě tam byl nějaký pohřeb

doplněno 22.09.17 22:13:

Ano,každý by se měl rozhodnout co a proč to vlastně chce.Ale většinou proto aby byl klid v rodině.Prostě tady na dědině (po vašem na vsi) to tak funguje

iz*

To není žádné strašení, opravdu jde o závazek k církvi. Alespoň v katolické církvi. Možná, že by to bylo srozumitelnější, kdybychom místo obratu "svatba v kostele" použili obrat "církevní sňatek" nebo "svátost manželství".

A sňatek se neuzavírá (alespoň by neměl) pro klid v rodině.

iz*
hodnocení

6x

Svatba v kostele není formalita. Jde o závazek na celý život.

Svatbou v katolickém kostele byste se navíc zavázala děti vychovávat podle zásad katolické církve.

Nejste-li věřící a berete-li to jenom jako formalitu, bylo by podle mne lepší uzavřít občanský sňatek.

Přiznám se, že mne překvapuje soužití a děti s věřícím partnerem bez sňatku. Zdá se mi, že ani on to s vírou a vztahem k Bohu nemyslí vážně. Možná, že i z tohoto důvodu by byl lepší občanský sňatek.

Nesouhlasím s předchozími názory, že "máte povídání s farářem" i zpověď vydržet. Podle mne by to mělo smysl pouze v případě, že byste se chtěla stát členkou církve a dále podle toho žít.

hodnocení

2x

Můžete mít svatbu v prostorách kostela bez svátosti manželství... ale pokud chcete křesťanskou svátost, musíte být připraveni oba.

" Farář by se ze mne osypal"- to si myslí hodně lidí, co tam pak raději nechodí. A světe div se - farář už slyšel takové věci, že vaše hříchy jsou naprosto malicherné...

zpověď a postup liturgie.cz/...

něco obecně pastorace.cz/...

zajímavé zpovědní zrcadlo farnost-unhost.cz/...

doplněno 22.09.17 21:42:

A z druhé strany doplním - jestli tazatelka bude mít svatbu v kostele jen kvůli "babičce"a bude tak dál hnusit všem nevěřícím církev (jakoukoliv), protože ona, která měla v kostele svatbu, se chová tak a tak... ona nedělá to, co v kostele kážou...

To je pak medvědí služba jak církvi, tak i rodině - přetvařování a lhaní...

Za sebe - nedoporučuji církevní sňatek, ale klidně si udělejte párty na farní zahradě se starostou jako oddávajícím...

tondac*
hodnocení

2x

Církevní sňatek není podepsání papíru v krásných kulisách. S partnerem si slibujete lásku, úctu a věrnost na celý život a také že děti dáte pokřtít a budete je vychovávat ve víře.

Pokud jste byla u zpovědi, tak jste asi i pokřtěná a měla jste být připravována k 1.svatému přijímání. Pokud tomu nevěříte a myslíte, že tomu neuvěříte, tak se na to vykašlete a udělejte si malou svatbu po svém.

Ale za rozhovor s farářem nic nedáte. Jsou to normální inteligentní a empatičtí lidé, s kterými se dá mluvit o všem a které jen tak něco nepřekvapí.

pohanka*
hodnocení

2x

Můj názor je, že si s manželem i rodinou rozumíte, milujete se a svoje děti chcete vychovávat spolu. Je i docela možné, že až dvojčátka povyrostou, tak si budete chtít vychutnat ještě jedno baby, a pořídíte si ho později.

Děti by se měly rodit do manželství a pokud to je jenom trošku možné, určitě bych tu vaši první svatbu neodkládala.

Je to věc, která Vás ovlivní na celý život. A myslím, že ta Vaše svatba, podle zvyklostí rodiny od přítele, bude vydařená, a celý život na ni budete vzpomínat. Hodně bude v režii tchyně, tchána a nejbližších příbuzných, ale oni vědí, co to obnáší, co bude potřeba zařídit.

Ano, já bych do takové svatby šla, i když jste asi kvůli financím a rozruchu měla jiné přání.

Budete tam ta nejdůležitější, všichni se budou točit okolo Vás, měla byste si ten den užít, být nejkrásnější.

Ty věci před, jak píšete, prostě vezměte jako součást předsvatebního aktu.

Já bych Vám moc přála, ať se s tou veselkou smíříte a těšíte se na ni.

Nemám ten názor, že ustoupíte jednou a budete ustupovat pořád.

Ještě se podívejte, jaká manželství mají rodiče a příbuzní přítele. V tom byl on vychován, a takové bude i Vaše manželství. Na rovinu, platí to ale i opačně, tedy i ve Vás je zase kus Vašich rodičů, jejich chování v manželství.

Vezměte si z každého vztahu jenom to nejlepší.

Možná to tak nyní necítíte, ale věřte, že když v životě přijdou zlé chvíle, mnohdy samota, rozjímání, modlitba v kostele, malá zpověď, či smíření, pomůže víc, než rady psychologa a kamarádek.

Přeji Vám, ať se rozhodnete tak, či onak, ať máte ve svém nitru pocit správného rozhodnutí.

Nevěřící těžko bude v těžkých chvílích chodit s modlitbou do kostela... Není důvod, absolutně nic mi to neříká.
Já tazatelku celkem chápu. Mám pár kamarádek, které si svatbu v kostele přály, ne z důvodu, že by byly věřící, ale přišlo jim to romantické.
Mně to v kostele smrdí, prý svatba v kostele není jen formalita, ale je to slib na celý život.. Takových už bylo..
Záleží, jak to tazatelka má. Pro mě je vůbec svatební obřad taková opičárna.. Pokud Vám to nevadí a jde jen o tradici v rodině, která Vás nebude dále zavazovat k něčemu, co je proti Vašemu přesvědčení, tak je rozhodnutí jen na Vás.. Jde o pytel žížal.
doplněno 23.09.17 15:48: Tak není mi už pětadvacet a životních zkušeností mám víc než bych si přála. Věřím tak maximálně ve vlastní rozum, dokud o ten nepřijdu, názor nezměním..
;)
pohanka*

Říká se: nikdy neříkej nikdy.

Po vlastní zkušenosti nejsem již tak kategorická i když před 30-40 lety bych se pod Váš názor podepsala.

Svatby v kostele (zamku) existuji i civilni. Dela to tak dost lidi , kteri nejsou verici. A neni tam farar , ktery do vas necpe blbosti a nemusite byt krteny atd atd... proste misto uradu tak kostel.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, Vaše kamarádka má pravdu - je to delší proces (tedy, u katolíků). Zkuste navrhnout svatbu v kostele jiné církve a možná to přestane být aktuální. Možná pan farář "nerozdýchá" i ta dvojčátka, protože s děckem se u katolíků počíta snad až po svatbě. Zdravím!

doplněno 22.09.17 17:31:

Souhlasím s názorem @ivzez. Vy to uděláte jenom pro klid v rodině, ale vnitřně to nechcete. Ustoupíte jednou a budou třeba následovat další požadavky (např. zapsat dvojčátka ke katolíkům apod.) Zvažte to dobře.

doplněno 22.09.17 21:38:

Tazatelka by ráda věděla na čem je a já bych zase chtěl od ní vědět (až bude reagovat), jak to má se vztahem ke katolíkům a jestli je připravená na jejich vliv nebo má šanci uniknout z něho, resp. jestli je její partner na její straně nebo na straně své katolické matky.

figurek*
hodnocení

0x

šaty, očanka a dvacet minut obřadu a nazdar vám stačí na matrice. V kostele si dáváte slib před bohem a je záhodno před něho předstoupit připravený, jinak tam ani nemusíte chodit.

Radím : Udělejte tchyni radost a nějak to povídání s farářem vydržte.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

ono asi zalezi k jake cirkvi patri a podle toho to vypada, jsem katolik - teda jsem jen proto ze se me nikdo jako maleho neptal, do kostela nechodim a ani neverim na ty jejich pohadky

manzelka je evangelicka , svatba byla v evangelickem kostele a nejak nic zvlastniho tam nebylo, zadne pripravy a zpovedi se nekonaly, co si pamatuju tak sme byli domluvit termin, pak ho jenom potvrdit pred svatbou a svatba

hodnocení

0x

Náboženství je největší vrah v dějinách, hlavně křesťanství ve všech svých možných podobách, snad ani Hitler se Stalinem (a jiní) dohromady nepomordovali tolik lidí jako víra (hlavně křesťanská) za ta staletí, co existuje, a dělali to jen kvůli tomu, čemu se dnes říká peníze - to byl fakt borec, kdo toto vymyslil - kdybych ho měl poznat, asi bych to s ním i politicky probral . Zas je pravda, že počet lidstva se má redukovat, když už je tak přemnožené (je mnoho způsobů, jak toho dosáhnout). Víra je jen o penězích, které oni pořád somrují.

To byl jen takový úvod. Nechcete-li do kostela, nechoďte tam a svatbu udělejte normální - nebo se nevdávejte vůbec. Záleží na Vás. Já jsem něznabuh tedy, jo? Uvedu příklad z pohřbu, strýc umřel, a že pohřeb bude v kostele, dobře, do kostela jsem teda jako šel (já to tam nesnáším), Nějak to probíhalo, pak chodil jakýsi s kloboukem (jsem si říkal, co ztratil), o on ne, on chodil mezi lidmi a somral peníze na kostel. Přišel ke mně, já jsem ho chvílu nevnímal, on pak ten klobouk postavil výš, skoro až před můj ksicht. Nato jsem ze ho zeptal, co to nacvičuješ? On odvětil: "Přispějte na kostel", já jsem odvětil:"A proč", ten sviňa dotíral pořád, tak jsem mu řekl, že je to nemístné, já tady truchlím, neotravuj, a tedy dobře, dám Ti deset korun, napíšeš mi na to daňový doklad, že jsem Ti to dal, Nato se ztratil, zničil jsem ho tím, nic neřekl a raději ode mě upaloval pryč. Ani do prdele jsem ho poslat nestihl. Šílený zážitek fakt.

Podle mě víra je také závislost, srovnatelná i se závislostí na alkoholu a jiných tvrdých drogách, lidé chodí a platí, to je neuvěřitelné, že oni sami tomu věří. A viz výše.

Občansku svatbu doporučuji, když už se vdávat chcete, církev je to, co sem napsal.

Pokud by přítel chtěl ten kostel, na Vašem místě bych to odmítl, neměl bych na ty lidi ta nervy asi.

jirka*
hodnocení

0x

s tou zpovědí velmi opatrně, nevíte jaký je farář!

Když jsem ještě chodil do základní školy, bylo to čerstvě po plyšáku tak u nás byl na návštěvě ve třídě farář a "lovil duše", jestli nechceme chodit na náboženství. Spolužačka pak přišla s tím že bacha - on ty zpovědi vykecává , snad teď nevím - tu její jestli to bylo před jejím tátou.

doplněno 23.09.17 10:16:

Prý když se napije tak se mu rozváže jazyk...*vtip*

doplněno 23.09.17 10:22:

Nebo se to jejímu tátovi doneslo, ale to nic nemění na tom že to vykecal.

koa
hodnocení

ahoj, docela jsem si početla, nejde tak o mě jako o přítele, on do kostela pravidelně chodí, tam u nich dělá i kostelníka, no, představy jsem měla trochu jiné, ale nechci, aby mi v budoucnu něco vyčítal, ted jsem mluvila s jeho ségrou, a ona říkala, že přítel, pokud chce dál chodit do kostela a k přijímání, tak tu svatbu v tom kostele mít musí. Budoucí švagrová zná pár případů, kdy věřící ustoupil a svatba byla na úřadě, i když pro něho jako katolika bylo důležité mít tu svatbu vkostele,dobrotu to prý neudělalo, takže holt ustoupím já, snad to nějak přežiju. Jo, děcka jsou dokonce poktřený,no spíš z tradice,a na přání rodiny.

Bydlíme od nich sto kilometrů, takže nás do ničeho nutit nebudou a nenutí, prostě to přežijju!A chození děcek do náboženství? a další blbiny? to nechám na nich! těžko bude tchyně trvat na tom,aby někam chodili, když je tak daleko.

hodnocení

0x
Svatba v kostele a uz mate deti? A nejste verici. Jste pokrtena? Tohle farar asi jen tak neda...
Svatba muze byt bud bez bohosluzby nebo s bohosluzbou (pak to trva dlouho) , ktomu pri teto veci muzete pak byt i pokrtena. Vse zalezi na farari a kolik date penezniho daru na kostel.
Ktomu predtim budete chodit na zkousky a na pravidelne seance , kde vas bude poucovat co je rodinny zivot a musite deti take vest ke krestanskemu zivotu ... fakt to neni o tom , ze si zbalite saty a jdete na urad ...
Nejvetsi prekazkou u farare vidim ty deti ...
Fakt nevidim duvod , proc tohle mit a chtit...

Farář jim to samozřejmě "dá", když budou oba chtít, to není žádná mimořádná situace. Děti nejsou překážka, ty jsou jen důsledek toho, že spolu žijí.

jurajjuraj*

farar jim da co budou chtit, bude sice mit svoje blbe kecy ale na rovinu, kostely jsou jen o penezich a podle toho kolik das tak pak jednaji

Nejprve jsem chtěl reagovat na @ondru - ale ten má své přesvědčení, které díky svému zážitku z jeho strany špatně pochopeném nikdo nedokáže vysvětlit. Takové zážitky u některých lidí prostě nevysvětlíte, a sami přemýšlíte, proč ten člověk vlastně šel do kostela na pohřeb - vždyť je to blbost... Úcta se prokazuje člověku živému a mrtví prd ví. ...

Vy jste ale narazil na peníze a podmínky "za peníze všechno" - a to jste ještě víc vedle než kolega.

Z textů jsem pochopil, že se jedná o katolickou církev.

1) farář v případě, že si vyslechne tazatelku a její laxnost, trochu zapláče a na 40% odmítne sňatek uzavřít. Další procenta jsou s podmínkou příslibu nápravy. Bez podmínek může požehnat sňatku pouze farář, který není pevný ve své víře (i tací jsou).

2) Peníze se točí všude. Jel jsem do servisu na prohlídku vozu - zaplatil jsem za čas a elektřinu, přitom nic nedělali, jen se dívali. Šel jsem k lékaři na preventivní prohlídku - já neplatil nic, ale VZP zaplatila úkon. Chtěl jsem si nechat opravit TV v servisu - za započatou hodinu 500,-Kč a to není jistota, jestli něco najde či opraví. A tady se vykřikuje, že kostel má hodinu svítit, v zimě vytápět, nachystat kytky pro romantiku, objednat farářovi pomocníky-ministranty, varhaníka, úklid po odchodu svatebčanů - to vše zdarma ! To je logické že?

Nejvíc blbých keců jsem zažil od lidí, "co by do kostela nevlezli" případně "byl jsem tam jednou a ty hefty o tom, že mám být slušný, nekrást, někomu něco odpustit - a co oni hajzlíci? nikdy!"

Jak to tak bývá, nejvíce reakcí na otázku víry bývá často od nevěřících. Potřebují si tím potvrdit svou správnou cestu, své přesvědčení nebo jen lenost a lakotu.

@ondra - jestli se tu ještě stavíte, rád bych viděl nějaké odkazy na čerpané informace, ideálně statistiku. Díky

fialka1
hodnocení

0x

Svatbu bych zařizovala jen s partnerem. Ve Vašem případě, že již máte děti, se mě zdá ta klasická, kostelová trochu za čárou...na přání tchýně, babičky atd. To bych nepovažovala za normální.

Jestli je možné, tak jen úřední obřad v kostele nebo pak na úřadě klasicky.

Vdávat se s ceremonií jako rodiče již narozených dětí je pokrytecké. Nevím, proč plnit proti svému přesvědčení něco, co si vysloveně přejí jiní? Je to hloupost podle mě. Nebo pak z Vás udělají další svou ovečku.

hodnocení

0x

Ono je to jak v kterém kostele. Většinou chtějí faráři aby jste byli oba pokřtění a někdy i aby jste měli za sebou 1.svaté přijímání popř. ho někdy dělávají i před obřadem svatby.Na pohovory s farářem asi taky chodit budete a ke zpovědi taky.Za svatbu se neplatí,jen je připravený košíček na peníze vpředu před lavicemi a kdo co z příbuzných dá,ženich s nevěstou tam peníze nedávají. To samé u pohřbu.Aspoň u nás v kostele to tak je.

Zenich s nevestou a s rodicema u nas penize davaji a ne male. Je to prece dar na obnovu kostela.

hodnocení

0x

Brali jsme se na úřadě i v kostele. S mužem jsme oba katolíci, oba pokřtění. Pan kaplan Jozífek, kterého jsme před svatbou poznali, byl velice rozumný, mírný, nebylo žádné přijímání svátosti, žádná zpověď, žádné náboženské "školení". Nic. Děti jsme před svatbou ale neměli.

Jen pan farář z naší obce, velice plamenný pastýř lidských duší, napsal panu faráři do Kutné Hory, ať nás neoddává, neboť nevěsta není toho hodna, pochází totiž ze smíšeného manželství. Co to bylo? Můj otec byl evangelik, matka katolička. Zmíněný farář prý k nám do rodiny dlouhý čas chodil, ať můj taťka přestoupí též na katolickou víru, až se otec naštval, řekl faráři, že jim odlišná víra v manželství nedělá žádné problémy a pana faráře nakonec vyhodil. To chudák pan farář ještě netušil, že není hoden ani můj muž. I on byl totiž ze smíšeného manželství, ale obráceně, matka evangelička, otec katolík.

Svatba ovšem byla nádherná. Dovedete si předstvit ohromný chrám sv. Barbory v Kutné Hoře? Kdo ho kdy viděl, dá mi za pravdu. Člověk se v těch prostorách cítil jak zrnko písku v moři, varhany hřměly a v té nedozírné nádheře by člověk slíbil cokoliv.:) Jsem za to ráda, ale dneska bych asi už do kostela nešla. Obě naše děti měly civilní sňatky a bylo to také nádherné.

Jde spíš o to, jak spolu budu ti dva dále žít, jak si porozumí, budou se mít rádi a budou k sobě tolerantní. Žádný kostel nepomůže. Jaga.

Souhlas , pokud chci jen peknou svatbu v kostele mam moznost mit civilni svatbu v kostele.
Ale mit cirkevni svatbu a nebyt verici a ani nechtit zit cirkevni zivot je dobra blbost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]