Nejste přihlášen/a.
Myslím, že ani zdaleka nejde jen o odlišnost. Třeba vietnamci jsou od nás vizuálně odlišnější než třeba cikáni, přitom vztah majority k vietnamcům je prakticky neutrální (narozdíl od cikánů). Stejně tak třeba budhistická nebo hinduistická víra je v našich krajích mnohem exotičtější než islám, abrahámovské náboženství, přitom hinduista nebo budhista nejspíš žádný odpor nevzbudí, nanejvýš údiv. Takže bude v tom především něco jiného (a racionálnějšího), než samotný holý fakt, že se liší.
Strach z neznámého, jiného, špatná zkušenost s někým, kdo vyznává jiné hodnoty a Vaše odmítá akceptovat. Ráda jsem jezdila do Vídně, ale po poslední návštěvě, kdy jsem všude potkávala velké množství zahalených černých postav, už se mi tam nechce. To je jiné město. Cizí. A je mi úzko z toho, že už to nepůjde zpět. To je, jako by Vám beze slov do bytu lezli všemi otvory cizí lidé. Nic Vám nedělají, ale vy se bojíte, že kdybyste zaprotestoval, tak se nejspíš zaktivizují. Ale jak? Vy neodhadnete jejich chování, protože oni reagují na něco jiného a jinak. Uvědomují si, že já to takto cítím, nebo se tím vůbec nezabývají a už jsou tady doma? No a teď, jak nazvete změnu mého postoje?
Na příkladu imigrantů se dá spolehlivě poznat, že odlišná kultura přináší do našich poměrů rozvrat. Imigranti se dožadují zavedení své kultury do našich poměrů, přitom právě díky své kultuře prchají nebo možná jen byli vyslání k šíření islámu. Tak to spíše vypadá. Znásilňování je bagatelizováno, naprostá ignorace místních zákonů je tolerována statní mocí. Občané státu se velice težko domáhají pomoci v nouzi, uprchlíci ji dostanou přednostně.
Občané takto okupovaných států postupně přejdou do boje o přežití. Jinak to nemůže dopadnout.
Jako v odlišných kulturách v žádném případě neuznávají zvyky Evropanů, proč by měl Evropan chápat podivné zvyky přivandrovalců? To jednoduše nejde trpět.
- nedůvěra k odlišnosti a všemu neznámému je dána každému člověku, stejně jako zvířeti, v genech v rámci pudu sebezáchovy, který je vlastní všemu živému.
Ale nenávist k "odlišnosti" vzniká až na základě špatné zkušenosti, pokud ona "odlišnost" ohrožuje naše vlastní bytí - a to jak u zvířete, tak i u člověka ! Co je na tom divného?
Nikdo z nás se rasistou nenarodil. Tím se člověk stává na základě různých životních zkušeností. Já rasista jsem , ale věřte mi , že samotnému mně to vadí. Jak rád bych se prošel večer v Brně po nádraží bez toho aniž by mne chtěl morgoš okrást. Jak rád bych odstavil na Cejlu auto plné vercajku a šel se domluvit do baráku se zákazníkem. Kolik zakázek jsem musel odmítnout jelikož byly v tzv. no-go zónách. O těch okupantech z afriky ani nemluvím. To teprve něco zažijem. Dříve vlaštovičky odlítaly na jih. Dneska černí táhnou na sever.
Představte si, že vás od malička vaši blízcí a vaše víra a celé okolí vychovává k tomu, že ateisté jsou zločinci a že je normální, když se ty zločince snažíte vyhubit. U vás někde v trantárii je tento postoj celkem neškodný, protože ateisté tam už dávno nejsou. A pak se dostanete do civilizace, která je plná ateistů a dokonce se jim daří dobře i bez vašeho boha. Řada lidí to neunese a i když vždy zdraví sousedy, tak sestrojí bombu a za svého boha někde v metru položí život.
Já osobně nevím o tom, že by se ve společnosti v nějaké významné míře vyskotavalo neuznávání jiných národností, příslušníků nějakého náboženství nebo homosexuálů, ... Pokud tvůj dotaz nějak souvisí třeba s problematikou migrace, tak to nemá nic společnýho s neuznáváním, či snad dokonce nenávistí vůči těmto lidem.
Mě osobně třeba nevadí nikdo, pokud na ostatních neparazituje nebo nedělá cokoliv na úkor ostatních. Třeba vietnamci mi nevadí vůbec, oproti tomu cikány vidím jen velmi nerad. Myslím, že tento postoj je zcela pochopitelný. Neznamená to ovšem, že bych je nenáviděl nebo jejich rasu neuznával. Souvisí to čistě s tím, jak se chovají, i když jsou mezi nimi i vyjímky. Na druhou stranu nesnáším skvotery a podobnou verbež, i navzdory tomu, že jsou to Češi. A to, že se někdo k někomu staví negativně, nemá vůbec nic společného s neuznáváním.
Jenže my tohle negativní v nich podporujeme! My jim podlézáme. Jak cikánům, tak současným imigrantům. Nic pro společnost neudělali, jen do ní vlezli a za to dostávají peníze a výhody, jakým se našim nezdá. Nenaučí se pokoře, nemusí mít snahu! Tady je zakopanej pes! Ano, dám najíst hladovému děcku a neptám se, čí je. Pomohu neznámému na nohy, když spadne, ale nebudu vykrmovat statisíce kukaččích mláďat..
Souhlasím s tím, že si to děláme sami, ale nijak to nesouvisí s neuznáváním. Já tady taky žádný špíny příživnický nechci. Neznamená to ale, že nenávidím nebo neuznávám jejich rasu. Tohle dělal Hitler a spol., kteří uznávali jen svoji nadřazenou árijskou rasu. Tohle, co dělal právě Hitler je neuznávání jiného národa, rasy, či sexuální orientace. Nemyslím si ale, že se to dnes vyskytuje. A o tom je otázka. A pokud chce někdo zaměňovat neuznávání rasy s tím, že zastřelím kohokoliv, kdo se mi nakvartýruje domů, aniž bych ho sám pozval, tak je idiot.
To není nijak špatně myšlený na tebe. Nemáme úplný informace, takže je otázka, kam tazatel touhle otázkou opravdu mířil.
Bude to znít možná neuvěřitelně, ale je to přirozená reakce pudu sebezáchovy. A pokud ji vysvětlíme dopodrobna, zjistíme, že je to správné a přirozené. Jen je třeba pochopit i naše podvědomé reakce na vnější jevy. Rozum samozřejmě volí vlastní cestu, ale podvědomí nám do toho řádně kecá. A většinou i velí
Myslim, že je to v genech, dané evolucí. Zjednodušeně řečeno, přežívali (rozmnoživali se) častěji ti, kdo mezi sebe jiné rasy nepouštěli a tím se toto chování posílené předávalo generacím dál. Je to takový mechanizmus rozpoznání případné hrozby v samém začátku a přijmutí preventivního opatření na nevědomé úrovni.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.