Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pronajmout byt a neudělat chybu

Od: barca* odpovědí: 40 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zdejších rádců, kteří to mají v malíčku :), chci pronajmout byt jednomu pánovi, kolem 50ti let, zaměstnaný na benzince, momentálně bydlí u nějakého známého, který má také do konce měsíce výpověd z bytu. On sám je rozvedený, bývalý byt obývá exmanželka, on je hlášený trvalým bylištěm na obvodním úřadě Praha. Vypadá celkem slušně i vystupováním. Dal už mi zálohu, že mu budu rezervovat byt, koncem měsíce smlouvu podepíšeme na rok a dál se uvidí, jak se to bude vyvíjet. Ted ve mě hlodá červíček, proč on je hlášený na Úřadě, nemá nějaké dluhy? A když je má, nebudou je chtít vymáhat na adrese na které se nyní zdržuje? Nebudou je nakonec chtít na mě? Nebudou mi tady chodit věřitelé? Může si bez měho vědomí přihlásit moji adresu na sebe? A spoustu dalších černých otázek mi tane na mysl, udělala jsem dobře, neměla bych mu peníze vrátit a ukončit to, když smlouva ještě není podepsaná? Děkuji, za radu, nerada bych udělala hloupost, které bych pak litovala.*ee*

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, pronajímat znamená být odvážný a mít k lidem důvěru - bez toho to nejde. Vy se děsíte předem něčeho, co může (ale nemusí) přinést až čas nájemního vztahu. Podle vzhledu či nevzhledu dobrého či špatného nájemce nepoznáte, resp. zkazit se může až později. Základem je dobrá a podrobná náj. smlouva, která odpovídá NOZ a vše si ujasnit hned na začátku náj. vztahu. Doporučuji podrobně napsat do smlouvy současné vybavení a popis bytu (možno i nafotit) - mělo by Vás to ochránit před možným zásahem exekutora, resp. neměl by zabavit Vaše věci. Věřitelé na Vás nemohou, trvalý pobyt si může nájemce zařídit i bez Vašeho souhlasu (Vy ho můžete později zase zrušit) a na úřadě bude pán zřejmě proto, že mu bývalá manželka trvalý pobyt zrušila. Hodně štěstí a méně obav. Zdravím!

doplněno 20.09.17 17:45:

milancukrar - pokud se po skončení náj, poměru sám nepřihlásí na jiné adrese, tak může majitel bytu vyvolat na radnici tzv. správní řízení a tím se trvalý pobyt zruší.

doplněno 20.09.17 18:01:

tondac - pronajímal jsem bytové i nebytové prostory skoro 20 let a mohl bych o tom napsat knihu .

tondac*

Bene, taky jsem byl optimista. Měl jsem vyladěnou podnájemní smlouvu (pro mne daleko výhodnější než nájemní). Nájemník při podpisu a stěhování seriozní, první platba ok. Pak jen lži a výmluvy, nájemník dostal varování, po cca 6týdnech výpověď. Ale odmítal odejít. I jeho právník mu říkal, že je vše dle práva. Když jsem zjistil obvyklé lhůty soudů, tak jsem objednal firmu, které jsem dal plnou moc k ukončení podnájmu a legálnímu vyklizení bytu.

Nevím, co se tam událo, jestli mu ukázali paragrafy nebo naplácali anebo snědli kočku a nezajímá mě to. Já se s ním snažil domluvit po dobrém. Něco mě to stálo, ale rozhodně to vyšlo levněji, než další rok jeho bydlení zdarma. Dostal jsem zpátky zaprasený byt, který jsem půl roku před tím dal dohromady po předchozích relativně slušných nájemnících. Ač jsem odvážný, tak na další podobné dobrodružství jsem neměl nervy ani čas.

Bene, na jakém základě mu pak může paní nechat zrušit trvalý pobyt.

doplněno 20.09.17 18:09:

Díky Bene, ale to je řešení až po odstěhování, skončení nájmu.

tondac*
hodnocení

2x

Možná budete mít štěstí a trefíte na spolehlivého nájemníka. Možná ale ne ... to bydliště na úřadě je divné. Teď už si alespoň můžete na poště nechat vyjet seznam exekucí, jenže z registru jsou vymazávány ukončené exekuce a za každý dotaz na registr se platí. Pro klid bych to ale zkusil prověřit a tu smlouvu pro začátek uzavřel jen na 2-3 měsíce.

Já byt bez větších problému pronajímal asi 10let, ale po tragických zkušenostech s posledními nájemníky jsem v současné realitní bublině byt radši prodal. Sehnat seriozního nájemníka není jednoduché. Do nájmu jdou lidé, kteří se tady nechtějí vázat anebo podstatně častěji ti, kteří mají problém s penězi (podle nějakého průzkumu má 16% nájemníků exekuci). Takže se může stát, že seženete nájemníka, kterému budete řadu měsíců ještě dotovat služby, než se vám ho podaří vystrnadit z bytu. Sebelepší smlouva vám nepomůže, když se kousne a odmítne odejít. Budete potřebovat rozhodnutí soudu a když v tom bude umět chodit, tak to bude protahovat na rok i déle.

Přepsat na něj můžete elektriku nebo plyn, ale největší položka je topení + teplá a studená voda. A tu budete správě domu stejně platit Vy ... a když si pustí naplno radiátory a otevře okna nebo si bude chladit pivko pod tekoucí vodou anebo podlehne nátlaku a bez předání vyklidí byt a na rozloučenou nechá puštěnou vodu ...

barca*
hodnocení

Plyn a elektriku bude mít přepsanou na sebe, topí se vafkami, takže jedině by se mohl mstít vodou.

iz*

Trvalý pobyt na adrese úřadu má řada lidí → zde si dovedu představit, že bývalá manželka po rozvodu jeho trvalý pobyt ukončila, takže mu úřad trvalý pobyt změnil na adresu ohlašovny úřadu.

S nájemní smlouvou uzavřenou na své jméno si každý může do bytu přihlásit trvalý pobyt i bez souhlasu majitele (a podle NOZ v tom nesmí majitel bytu nájemníkovi bránit).

Máte-li pochybnosti, nemusíte smlouvu uzavírat rovnou na celý rok. Můžete ji zavřít na čtvrt roku, prodloužit (nebo uzavřít novou) o (na) půl roku a buď prodlužovat po pů roce nebo uzavřít další na rok.

hodnocení

2x

Pronajímám, několik bytů. Takže z vlasní zkušenosti. Pokud natrefíte na nájemníka, který se v tom vyzná, ale těch je minimum, nepomůže nic, ani dlouhodobý soud.

Věřím ale, že najdete průměrného nájemníka.

S trvalým pobytem na úřadě a dluhy to nemá nic společného. Spousat lidí na úřadě nemá dluh, oproti jiným s pobyte, v bytě má plno dluhu.

Dluhy budou vymáhat po dlužníkovi, nikoliv po vlastníkovi bytu. Ano, můžou přijít i do bytu, olepit věci, ale Vy tam snad nic nebudete mít. Na základě nájemní smlouvy mu udělají trvalý pobyt a Vy mu to nemůžete zakázat.

Jakou hloupost myslíte, že uděláte?

doplněno 21.09.17 06:27:

Musím zareagovat na dvojí kauci. právně je to možné, ale zkuste počítat. Většina lidí jde přes realitky. Nájem 80-100metrů bytu, dle lokality 10.000Kč. K tomu poplatky třeba za teplo a vodu na byt, třeba 2500Kč. Měsíčně 12.500Kč.

Jednu provizi REALITKA, dvě jistoty a jeden nájem dopředu. to je 4x12.500Kč. Kdo na to má, před stěhováním. Proto stále převládá jeden nájem jako jistota.

Když dá nájemce 2 a více jistoty, je taky nebezpečí, že po skončení bude chtít úroky z jistoty, dle sazebníku ČNB. To by byl pro pronajímatele problém.

barca*
hodnocení

Děkuji, ale mám tam sporák, ledničku, pračku, kuch. linku, skříně, takový běžně opotřebené věci.

doplněno 20.09.17 18:14:

Tomu jeho kamarádovi asi dali výpověd musí odejít a vymalovat! A on si tam ještě přivedl jeho jako nájemníka taky drzost, to už divné, že nemůže najít nic ani ubytovnu.

svatoslav

Hlavně tady napište, Barčo, jak to dopadlo, zda jste svolilal s pronájmem na TŘI MĚSíCE, o všem sepsala nájemní smlouvu atd. - ale nevím, na dvojité kauci se dnes trvá... zvažte...

barca*
hodnocení

Dala jsem mu vědět, at si přijde pro peníze, i když psal, že žádné dluhy nemá, já už nevěřím nikomu. To je fakt lepší nepronajímat. Proč by jinak měl slušný člověk adresu na Úřade, čekám že mi dá přes hubu.

11*

Åhoj Barčo,

s pronájmem bytu mám dlouhodobé zkušenosti - a v 95 % katastrofální. Kdybych nešetřil byt pro vnučku, tak už bych ho proto dávno prodal. Těch 5 % jakž-takž ucházejících pronájmů bylo jen proto, že to byl pronájem přes RK. To je totiž základní filtr před .x... (nemohu to správné slovo napsat). Kdo má na poplatek pro RK, není tak úplně nahá .y... (zase jiné české slovo). Po každém pronájmu musela následovat generálka bytu a jeho vybavení.

Neochrání Tě ani nejlepší smlouva - to je realita dnešní ČR.

Jestli jsi z Prahy, mohl bych Ti dát nějaké rady - ale pouze osobně. Nevím ale, jak se s Tebou kontaktovat, protože zde nechci uvádět kontakt na mne.

11, máte dobré zkušenosti. U nás v bytě realitka prováděla prohlídky, když jsme ukončovali nájem. Komu byli ochotní byt pronajmout, to jsem se dost divila. Paní, ušmudlaná, očividně sociálně slabá, se synem cca 20-letým, který nepracoval. Přiznali i nějakou insolvenci, která by údajně měla brzy skončit. A stejně o nich realitka uvažovala. To je úžasný "filtr". Oni prostě chtějí své peníze (provizi) a co bude dál je moc nemusí zajímat.

Já se starám asi o 23 bytů, 15 kanceláří, 11 firem, v 8 domech. Musím sdělit, že 96% lidí platí pravidelně, podle smlouvy. Tři domácnosti platí dlouhodobě o 15 dní déle, podle výplaty. Občas se někomu stane, že zaplatí až příště, za dva měsíce. Byty většinou jeden den skončí, druhý den se stěhují. Poslední dva byty se stěhovali v jeden den, starý a nový nájemník. Nájemník musí předat byt výbílený, uklizený, aby se mohl do něj stěhovat další.

Samozřejmě jsou i různí dlužníci, které i soud odsoudil a splácí. Ale je to minimum.

barca*
hodnocení

Jsem z Prahy a dobrou radu bych uvítala.

Rozhodne-li se nájemník ,že platit nájem a služby nebude, tak vám i neprůstřelná smlouva moc nepomůže .Nezaplatí-li Vám 4 měsíce, musíte ho několikrát písemně vyzvat o zaplacení.Nezaplatí-li a dělá mrtvého brouka, čeká Vás chození po advokátech a soudech minimálně rok. Spočítejte si celkovéztráty i výdaje. A nájemník stále bydlí ve vaší nemovitosti, neplatí a odmítá s Vámi komunikovat a pustit Vás do bytu. Po prohraném soudu za neplacení nájemného se nájemník odvolá,na to má ze zákona právo, pár nájmů Vám i zaplatí a stále bydlí dál ve Vašem . A půl roku čekáte na další soud a exekuční vystěhování. Toť zkušenost u příbuzných v Praze. Odvrtat zámek a vystěhovat někoho bez soudního rozhodnutí a bez asistence exekutora a policie nelze.

Zkuste se podívat na toto, je to bez starostí. idealninajemce.cz/...

Nejsou to realitky. veselydomecek.cz/...

hodnocení

2x

barčo, respektuji Vaše rozhodnutí, jen by mne zajímalo, kolik lidí, kteří nedoporučili pronajmout, pronajímá byt, či nemovitost.

Myslím si, že to mají jen z doslechu. Jsou miliony lidí, kteří bydlí v pronájmu, páč se nechtějí starat o nic. Jen zaplatit a bydlet.

Snad najdete lepšího nájemníka.

svatoslav
hodnocení

0x

Nezapomeňte vše řádně sepsat (Protokol o předání bytu řádně a podrobně vyplnit),

dále žádejte před podepsáním Nájemní smlouvy kauci ve výši dvou nájmů atd. atd.

Pokud je budoucí nájemník nesolventní, zpravidla ani kauci (dva nájmy předem) nesloží...

barca*
hodnocení

Kauce mám jeden nájem, na dva neměl, on prodává na benzínce.

svatoslav

Nezajímá, takového nájemníka NEBRAT...

dipeza
hodnocení

0x

Největší problém pronájmu bytu v ČR je, že vývojem(dostupné a chtěné vlastní bydlení) je předurčeno pro úzkou skupinu většinou problematických lidí.

Takže vím v okolí o mnoha volných bytech, které jsou nechány volné, protože majitelé už nemají sílu...

Takže platí, že od nájemníka vždy čekej podraz a to nejhorší. Může tě pak jen příjemně překvapit.

barca*
hodnocení

Tak jsem mu vrátila peníze a přeju mu at si najde bydlení, ale já se bojím, protože to jak k nám do baráku chodili za jedním slovákem věřitelé moc dobře znám, otravovali všechny. No holt budu hledat dál, mám to bez realitky, ale pochybuju, že někoho najdu i když pár korun před Vánoci by se hodilo. Všem děkuji za rady a za účast, zdravím.

rqwops

Dobře jste udělala. Optimální by bylo ubytovat někoho známého i za cenu nižšího výnosu, protože jsou nyní mezi zájemci skutečně skoro jen individua. Vychazí to z již zmíněné dostupnosti financování vlastního bydlení, které vyjde levněji než nájem a taky z toho, že slušný neproblémoví lidé se stěhují cca jednou za 10 let a problémoví klidně 2 x za rok. Proto je jich trh plný. A co si budem nalhávat, nikdo se hned nebude chlubit dluhy, podivnými kamarádíčky, těžkým alkoholizmem atd.

svatoslav

Určitě nějaký svobodný muž i třeba 50letý se Vám přihlásí, dejte si inzerát, ale musí ten člověk pracovat v bance, ve škole atd. Dvacet tisíc čistého brát měsíčně... Ať i vy máte klid...

Dvě kauce chtějte po případném zájemci automaticky, z toho nelze slevit, hned víte, zda člověk má úspory či ne... Mějte se pěkně

janys79
hodnocení

0x

Musíte si ujasnit, jestli nabízíte byt k PRONÁJMU nebo levné ubytování na dohodu. Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, máte velké sociální cítění a třeba sem tam nějaký nájem i odpustíte. Možná Vás bude hřát pocit, že někomu pomáháte, ale poplatky za vodu, plyn a teplo se platit musí. Je to na Vás, koho si nastěhujete, ale z mého pohledu je pronájem bytu podobné jako každé jiné podnikání. A pokud půjdete nakupovat do obchodu, také Vám nic neprodají na dluh nebo na dobré slovo.

tondac*

Akorát, že když vám v obchodě začne zloděj konzumovat potraviny a bude odmítat odejít, tak ho policie vyvede a on vás tam nebude vyžírat rok. Když vám zůstane nájemník v bytě, tak vás policie odkáže na občanskoprávní spor.

barca*
hodnocení

Máte pravdu, je to ve staším domku a mít tam volný byt, kde nikdo nebydlí, je dost špatný, protože ten domek taky potřebuje opravit.

marfusa*
hodnocení

0x

Vím o návodu, který obsahuje všechno a je nahraný na nějakých kazetách. Předem upozorňuju, že stojí 5 000 kč. Je tam neprůstřelná smlouva o pronájmu a úplně všechno co s pronajímáním souvisí. Včetně toho, jak vyběhnout se škůdcem. Asi to bude dobrý materiál, já jsem to nekoupila. Jestli jste dočetla až sem, adresa je Jak pronajímat byty.cz. Některé pasáže se dají stáhnout zdarma, ale to nejpodstatnější, smlouva o podnájmu pochopitelně ne.

tondac*

... a to vše je vám naprosto k ničemu, když se podnájemník zasekne a nebude respektovat smlouvu. Pokud ho vystěhujete bez rozhodnutí soudu, tak můžete skončit s podmínkou za porušení domovní svobody.

Neprůstřelnou podnájemní smlouvu jsem měl svoji, jeho právník před ní sklapnul patky a říkal mu, že se musí vystěhovat, ale on prostě odmítnul odejít. Zkoušel jsem známé se zkušenostmi od policie, i od vykonavatele exekutora a říkali, že jak jsou v bytě děti, tak do toho nikdo oficiálně nepůjde a ještě se rok budou omlouvat z jednání soudu .. a dostal jsem tip na firmy, které si s tím poradí (jak jsem psal výše).

Takže bacha i na spořádané rodiny s dětmi, budete se jich zbavovat o to hůř.

marfušo, skoro bych to bral jako reklamu na uvedené stránky. Páč vím naprosto jistě, že dobrý právník umí napsat dobrou nájemní smlouvu, dobrý právník, umí tu dobrou smlouvu obejít. Soud nařídí, že se musí nájemník vystěhovat, on stejně nejde. Takže ani Vaše doporučení na smlouvu nepomůže, pokud se nájemník vyzná.

repe
hodnocení

0x

Dobře jste udělala u nás bydlel taky takový a mohl bych Vám vyprávět romány.

ctenar
hodnocení

0x

Zkuste se tam co dva týdny stavit a ptát se na střídačku různých sousedů, jestli s ním nejsou nějaké potíže ( rušení nočního klidu, kouření ve společných prostorách, pohazování nedopalků, apod. ). Pokud by se něco z toho vyskytlo, tak nájemníka upozorněte a když to nepomůže, tak hned vypovědět smlouvu.

Jinak obecně, neurazte se, ale je to k věci : kdybychom žili ve spravedlivé společnosti, tak Váš problém by vůbec neexistoval, protože byt, který nepotřebujete do té míry, že si můžete dovolit ho pronajímat, by jste ani neměla...

ben®

Dobrý den, nyní se neurazte zase Vy, ale zdá se, že o pronajímaní bytů nic nevíte. Ono "vypovědět hned smlouvu" není tak snadné - vypovídá se jen z důvodů viz NOZ. Už vůbec nerozumím tomu, proč by člověk nemohl (podle Vás) mít majetek a proč by s ním nemohl nakládat dle svého uvážení (komunismus naštěstí nemáme - viz Vaše vize spravedlivé společnosti). Tento Váš příspěvek nepatří k těm lepším. Zdravím!

doplněno 04.10.17 12:26:

jedubabicka - on může nastat problém v posouzení a shodě, co je oním "zvláště závažným způsobem".

Pokud mně nájemce bez problémů platil nájem, tak jsem odrážel žádosti sousedů, abych mu dal výpověď, protože je nezdraví, nesebral včas prádlo ze společného balkonu nebo nechává něco u popelnic. Ono, najít jiného nájemce (o kterém předem nic moc nevím) a zase mu vše vysvětlovat a sepisovat další náj, smlouvu, není příjemné. Některé věci si musí obyvatelé domu pořešit mezi sebou a na výpověď to není.

doplněno 05.10.17 08:58:

ctenar - provokujete a prosazujete zde (zvýrazněným písmem) svůj bolševický názor, což se do tohoto tématu nehodí, resp. tazatelce nějaké řeči o spravedlivé společnosti nepomohou. Když o pronajímání bytů nic nevíte, tak nemusíte psát o svých dojmech a pocitech nemajetného (možná závistivého) člověka. Majitel nemovitosti nemá žádnou povinnost dělat dobro lidem, kteří nemají vlastní bydlení a suplovat stát. Navíc, je za to, že půjčuje část svého majetku, často osočován a napadán ze snadného výdělku, zákon ho chrání špatně a potom se nelze divit, že raději nepronajímá, byt nechá prázdný a má klid. Nepřivolávejte zase znárodnění, resp. povinnost mít své byty v bytovém fondu a čekat, koho mu tam přidělí úřad nebo zase platit státu z většího bytu nadměrné metry či vázaný účet pro regulované nájemné. Bydlení je sice nutnost, ale nelze nařizovat občanům (vlastníkům nemovitostí), aby toto zajišťovali jiným občanům a ještě se ztrátou (to už dělala ona společnost, která si na spravedlivou jen hrála).

Ad ctenar - kdybychom žili ve spravedlivé společnosti, tak Váš problém by vůbec neexistoval, protože byt, který nepotřebujete do té míry, že si můžete dovolit ho pronajímat, by jste ani neměla
Co je nespravedlivého na tom, že někdo má majetek? A že mu ten majetek vydělává?

Ad ben - Ono "vypovědět hned smlouvu" není tak snadné
Záleží na okolnostech - někdy celkem ano:

NOZ § 2291

(1) Poruší-li nájemce svou povinnost zvlášť závažným způsobem, má pronajímatel právo vypovědět nájem bez výpovědní doby a požadovat, aby mu nájemce bez zbytečného odkladu byt odevzdal, nejpozději však do jednoho měsíce od skončení nájmu.
(2) Nájemce porušuje svou povinnost zvlášť závažným způsobem, zejména nezaplatil-li nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců, poškozuje-li byt nebo dům závažným nebo nenapravitelným způsobem, způsobuje-li jinak závažné škody nebo obtíže pronajímateli nebo osobám, které v domě bydlí nebo užívá-li neoprávněně byt jiným způsobem nebo k jinému účelu, než bylo ujednáno.

doplněno 05.10.17 09:15:

Ad ben - on může nastat problém v posouzení a shodě, co je oním "zvláště závažným způsobem".
Vždyť je to v tom zákoně téměř taxativně vyjmenováno.

tondac*

... pronajímatel sice má právo smlouvu vypovědět a požadovat odevzdání bytu, ale prosazení jeho práv může české justici trvat i několik let ... ;-(

len*

Madam, v tom příspěvku byla zmínka o spravedlnosti. Pokud to slovo nepatří do okruhu Vám známých pojmů, pak to prostě přeskočte a netrapte se tím.

I když, kouzlem nechtěného jste si na to už trochu odpověděla sama...

Ona totiž práce, tedy činnost, která by měla "vydělávat" je v podstatě součin síly a dráhy. Přinejmenším mechanická práce. Samozřejmě existuje i duševní práce, ale i za tou jsou vidět měřitelné výsledky.

Pokud však někdo dostává peníze za to, že nedělá nic, resp. za to, že něco "vlastní", tak to z etického hlediska opravdu skřípe.

Je to podobné, jako když v americe vznikají dolary klikáním na klávesnici nebo v tiskárně FEDu, aniž by ty papírky měly jakoukoli prokazatelnou vazbu na jakékoli hodnoty v reálném světě...

Dobrou noc a hodně štěstí.

barca*
hodnocení

Pane, to by si potom nemohl nikdo nic pronajmout za úplatu od někoho kdo to má, např.auto, taxi, nemovitost, pole, letadlo, to je to samé, pronajmu vám letadlo a vy mi zaplatíte za cestu, vodu, elektriku atd...

ctenar

Nepleťte si jízdenky a byty. Samozřejmě, že v ceně letenek jsou provozní náklady + amortizace + zisk ( o jehož výši a způsobu rozdělení by se dalo diskutovat ), ale bydlení je nutnost. Základní životní potřeba, která začíná být akutní kolem 20 let věku člověka, super-akutní po svatbě a super-extra-akutní po narození dětí. Dnes je situace o to mizernější, že nějaký ten "miliónek" navíc, který by mohli nasypat do bytu, nemohou našetřit nejen mladí manželé, ale ani třicátníci nebo čtyřicátníci. Vzniká tak paradoxní situace, kdy je bytů sice dostatek, ale jejich využití vypadá jako hodně cynický vtip. Pětičlenná rodina s dospívajícími dětmi nasáčkovaná ve dvoupokojáku a vedle toho čtyřpokojáky obsazené jedním člověkem. Přitom tamti si svou situaci nijak nezavinili a tamten se o ni nijak nezasloužil. Je to systémová nespravedlnost. Stačí si vzít kalkulačku a můžete ťukat až se Vám vybije baterka, ale přesto se nedopočítáte, jak by si dnes mohli slušní lidé pomocí poctivé práce našetřit na byt.

Proto jsem Vám poradil, co jsem věděl, ale přesto je pravdou, že kdybychom žili ve spravedlivé společnosti, tak Váš problém by vůbec neexistoval, protože byt, který nepotřebujete do té míry, že si můžete dovolit ho pronajímat, by jste ani neměla...

jergus74*
hodnocení

0x

Ja vas nechci desit, ale fakt obdivuju vasi odvahu, Co jsem tu cetl co ostatni meli za najemniky a co jsem se bavil s majitelem bytu, ktery jsem si od nej kupoval. Ten mel najemniky vzdycky na rok, ale co po nich zbylo v byte, koupelna byla na zboreni, kuchynska linka hnila moci od psa, vchodove dvere otevrel, ale pak vypadl zamek, balkon v dezolatnim stavu, pokoje ty se docela daly. Me se to vyplatilo koupit, protoze majitel bydlel na druhe strane republiky a prodaval to dost pod cenou, aby se toho zbavil. Ja bych asi nepronajimal, ale tim vas nechci odradit. Jo a to tam mel pan rodinu se dvema detmi.

barca*
hodnocení

To taky všechno znám, ale pronajímám to už ze strachu jen pro 1 osobu za 7000 + poplatky, je to 1 + 1, v Praze na krásném místě u MHD, jak na venkově, jednosměrka, je to vila z první republiky, parkování, sousedé samá honorace , boháči, ale to já nejsem, jsem důchodce, senior a bojim se aby mi třeba nevykradli nebo nezmlátili. Už jsem se spálila a sousedé na mě koukají skrz prsty. Dnes tu zase byli dva takový na pohled už bezdomovci. Prý je to moc, abych slevila.

tomaslad*

Pronájmu se Barčo rozhodně nebojte, rozhoďte informaci o nabídce pronájmu v krásné vilce v tiché ulici za sedmičku pro jednu (max 2, na přítelkyni-přítele má nájemník přece právo, ne?) mezi své sociální sítě, kontakty, ex spolužáky a exkolegy a budete se divit, jak se tato informace roznese a najdete si přírozenou cestou ideálního nájemíka, slušného na dlouho a zajistíte si prima příspěvek k důchodu. Bez komplikoaných smluv, právníků... jen je třeba nastavit přesná procesní pravidla, mantinely, lhůty , a nastavit si i jaký bude postup, když pravidla nebudou dodržená, aby v tom hlavně nájemce měl jasno, a pak věřím, že to bude vzájemně na pohodu.

PS: jeden byt v RD já pronajímám už asi 24 let, typicky i nájemníci vydrží 2-4 roky, a na 97 procent vše bylo ok, s x nájemníkama jsme se stali kamarády, pouze jeden mi nedoplatil asi 4000 Kč a jedna paní mi propálila mou lednici od plotánky vařiče a k náhradě se už také neměla. Toť vše, kromě občasných zpožděných nájmů do cca max 20 dnů - vždy doplacených, jsem svůj požadovaný nájem vždy dostal, nikdy jsem nikoho násilně nestěhoval, nikdy z bytu nebyla kůlnička na dříví, pouze jsem byt po každém na vlastní náklady vymaloval a detailně uklidil. Takže mě to funguje, pak už jsem jel občas i beze smluv a funguje to taky ke vzájemné spokojenosti. Žiju v Praze a pronajímám v Praze, ne na jiné planetě.

Za sedmičku - luxus. kdybych to potřeboval, hned bych se hlásil : )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]