Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit?
Dcera nastoupila v září na soukromou VOŠ. Nyní se rozhodla studium ukončit a jít pracovat. Vzhedem k tomu, že jsme zaplatili docela vysokou částku jako školné, nabízí škola až do konce školního roku 2017/18 dceři status studenta. Nevím, zda se do těchto výhod počítá a platba zdr. a soc. pojištění, anebo jestli se může dcera ucházet na ÚP o zaměstnání, když bude vedena ještě jako student. Co by bylo pro ni lepší? Nebo jak postupovat. Děkuji
Obávám se, že status studenta bude platit jenom na případné slevy na vstupném na výstavy apod. Po skončení studia za ni už stát nebude hradit zdravotní pojištění (škola bude muset dceru u zdravotní pojišťovny odhlásit).
Takže já bych doporučila evidenci na ÚP.
Poznámka: Sociální pojištění stát nehradí za nikoho → za studenty ani za uchazeče o zaměstnání.
Vaše dcera přestane mít status studenta dnem,až když je vysoké škole doručeno její písemné prohlášení o ukončení studia. Poté si musí začít zdravotní pojištění platit buď sama( to v případě, že půjde hned pracovat) nebo se přihlásit na ÚP, kdy zdravotní pojištění po dobu evidence bude platit opět stát.Jestliže dcera přistoupí na návrh školy o ponechání statusu studenta 2017/2018, po tuto dobu ji zůstanou všechny výhody z toho vyplívající, včetně placení zdravotního pojištění státem.Ale podle mě to je v rozporu se zákonem.
Myslíte, že by si některá škola dovolila vykazovat zdravotní pojišťovně žáka, který už studium ukončil? Mně to nepřijde pravděpodobné → šlo by o podvod, škole by se to mohlo dost prodražit.
VOŠ = vyšší střední škola
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.