Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel mi naschvál nechce ukončit smlo

Od: tyna66 odpovědí: 14 změna:
Zdravím, mám HPP na dobu určitou. Poslední 2 měsíce jsem byla na neschopence a stávající práci servírky nemohu ze zdrav.důvodů vykonávat. Nemocenskou jsem ukončila, šéf mi nechce přistoupit na dohodu, výpověď dát nemohu, jelikož ani ve 2 měsíční výpovědní době nemůžu vykonávat svou práci. Předložila jsem i potvrzení od lékaře, ale zaměstnavatel si trvá na svém, dělá mi to naschvál. Výplatní pásku jsem od něj ani neviděla a dovolenou taky nemám vybranou. Chci se zeptat, když mě vyhodí za absenci, potáhne se to se mnou celou dobu, nebo jen do dalšího zaměstnání? Předem děkuji za odpověď a případnou radu, jak postupovat.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Pracovní smlouva je závazek pro obě strany a nelze se zaměstnavateli divit, že trvá na jejím dodržení z Vaší strany.

On Vám výpověď dát nemůže (nemáte posudek závodního lékaře), musela byste ji dát Vy a výpovědní dobu ještě odpracovat.

Pro zaměstnavatele je závazný pouze posudek závodního lékaře nebo kliniky pracovního lékařtví (na tu se můžete nechat poslat ošetřujícím lékařem).

Obě dvě strany mohou navrhnout ukončení pracovního poměru dohodou, ale ani jedna strana není povinna přistoupit na návrh druhé strany (od zaměstnavatele to není žádný naschvál).

Pokud by zaměstnavatel pracovní poměr okamžitě zrušil kvůli neomluvené absenci, "potáhne se to s Vámi" dalších šest měsíců (i kdybyste v jejich průměhu vystřídala několik dalších zaměstnání).

V případě neomluvené absence bude zaměstnavatel oprávněn po Vás vymáhat škodu, kterou byste mu svou absencí způsobila.

hodnocení

2x

Řekně te mu, že porušuje zákony. A pokud nebude ochotný přistoupit na dohodu, můžete na něj poslat kontrolu státního orgánu.

Ono "áčko" by se táhlo, pokud byste neměla papíry prokazující jeho protiprávní jednání.

"§ 142 odst. 5 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách" a jistě se najdou další §§§

doplněno 02.10.17 21:07:

Výpověď dohodou nebo kvůli zdravotní nezpůsobilosti - to přeci není nutné dávat odstupné... A pokud by byl důvod pracovní neschopnosti právě v té práci, měl by být pojištěn a nemoc z povolání by hradila pojišťovna.

tyna66
hodnocení

Děkuju, zkusím to. Řekl, že mi výpověď nedá, protože by mi musel dát odstupné a taky mi bylo řečeno, že servírku potřebuje. Je to vážně na hlavu.

hodnocení

2x
Pokud to mas potvrzené od lékaře, tak si myslim ze te zakonne nemůže nijak donutit a mas nárok na okamžitou výpověď.
tyna66
hodnocení

Díky, od doktora mám potvrzení, ne přímo posudek. Navíc ten podnik nemá ani závodního doktora. Taky mi řekl, že ty 2 měsíce už můžu nějak doklepat, no je normální?!

radajz*
hodnocení

0x

Zkus mu ještě pohrozit a pokud by stejně pracovní poměr ukončit nechtěl, tak ho prostě ukonči ty s klasickou dvouměsíční výpovědní lhůtou a strav ji na neschopence, pokud opravdu nezvládneš tuto práci vykonávat.

Dá se sice pochopit, proč tě nechce propustit, ale nechápu k čemu mu bude člověk, co tu práci nezvládne.

jakub33
hodnocení

0x

Můj návrh - choďte do práce, ale dělejte ji špatně nebo "napůl". Ale tak, aby to nevypadalo, že to děláte schválně. Já jsem zapomněla, já nevím, nejde mi to... A zaměstnavatel Vás pak rád propustí.

majsterjoe*

Jo za neustálé porušovaní pracovních povinností

tyna66
hodnocení

Moc dekuji vsem za radu :). Uz jsem to poresila a dohodla se s personalni v nove praci. Acka jim vadit nebudou. Vysvetlila jsem ji, co a jak. Take mi rekla, ze kdyz mi sef da vypoved ze strany zamestnavatele, tak zadnw odstupne nemusi platit..
Jojo takhle to udelala známá. Nechteli ji uvolnit na "dohodu" tak si zadelala Áčka.
.
V nove praci byla taky domluvena ze jim to nevadi. No a samozřejmě ji vzali se zkušební dobou 3 mesice a za mesic kdyz ji uz nepotřebovali ji zamavali na rozloučenou.
.
Dalsich 5 mesicu nemohla sehnat praci a nedostavala ani podporu v nezaměstnanosti.
.
Mate tedy mozna podobne vyhlídky ;)
iz*

Výpověď bez odstupného platí jenom pro některé výpovědní důvody. Ztráta zdravotní způsobilosti (pokud nejde o nemoc z povolání nebo pracovní úraz), ovšem to by musel být ten posudek. Další už jsou ty důvody, které "se s člověkem táhnou"...

Jestli jste se ale dohodli, mělo by být všechno v pořádku.

doplněno 04.10.17 18:19:

Míním jestli se dohodli se stávajícím zaměstnavatelem (nikoliv budoucím, který ještě může změnit názor).

Informace od personalistky v novém zaměstnání pravděpodobně nevycházela z přesných informací (doporučení ošetřujícího lékaře k výpovědi ze strany zaměstnavatele bez odstupného nestačí). Bez odstupného by mohla být dohoda, k níž je ale potřebný souhlas zaměstnavatele...

jenda2*

To co píšte, je neskuečná naivita. Nepořešila jste vůbec nic. Jedině podat výpověď, od 1.11. začíná běžet 2 mesíční lhůta. A vůbec nespoléhejte na to, že vás vychodí pro "A". Klidně vám bude dávat každý den absenci třeba půl roku, když se mu bude natruc chtít a vy nebudete mít vůbec nic. Budete si platit zdravotní pojištění a bez příjmů. Jak vás napadlo, že vás vyhodí? To potvrzení od lékaře je cár papíru. To jistě chápete.

ydhy

Tak vy byste především žádné odstupné nedostala tak ani tak, nemáte na něj nárok. A nepodat výpověď a čekat, jak to vyřeší nebo nevyřeší zaměstnavatel, je z mnoha mnoha důvodů velmi hloupý krok. Už vidím, jak to vysvětlujete na sociálce, zdravotní pojišťovně, finančáku atd. atd. Podejte výpověď. To jste měla udělat už před koncem měsíce, teď vám poběží lhůta až od konce října.

klamerka*
hodnocení

0x

Z popisu nevyplývá, zda je důvod pro ukončení zaměstnání zdravotní nezpůsobilost, nebo nalezení nové práce, ale pokusím se to shrnout:

- Popravdě nění možné, aby Vás lékař uschopnil a zároveň dal potvrzení, že ze zdravotních důvodů nemůžete na své pozici pracovat. Buď schopná pracovat jste, nebo nejste.

- Ukončení pracovního poměru (termín "Výpověď dohodou" skutečně neexistuje) je mimo jiné spojeno s výstupním listem, kde je uveden případný paragraf (výpověď za A, jak říkáte). Máte-li nového zaměstnavatele a budete-li od něj někdy odcházet, dostanete jeho výstupní list a je jen na něm, zda předchozí paragraf zapíše. To, že jste se nyní dohodli je pěkná věc, ale budete-li podobně odcházet i od nového zaměstnavatele, předpokládám že bude paragraf zapsán.

- To, zda mám ve výstupním a evidenčním listu paragraf není zdaleka největší problém (v pohostinství to tak asi nebude, ale já si své pracovníky do výroby lustruji i u několika zaměstnanců zpětně), ale stávající zaměstnavatel Vám může, a velmi pravděpodobně bude) účtovat také náklady spojené s ukončením vašeho poměru. Byl by hloupý, kdyby to neudělal a nejde jen o mstu a dělání naschválů. Vžijte se do situace druhé strany, kdy zaměstnavatel se zaměstnancem počítá v kapacitách a následně mu tohle uděláte. Sám jsem musel podobnou situaci řešit a zaměstnanec se hodně divil, když jsme po něm vymáhali a vymohli 2,5 násobek jeho průměrné mzdy u nás.

Ono to vše vypadá strašně jednoduše a ten zaměstnavatel je strašně zlý. Záleží případ od případu a okolnostech, ale rady typu "nechoď do práce", nebo "dělej chyby", to je opravdu hloupost. Nejelegantnější cesta je skutečně dohoda, ale tím si asi musí projít každý sám

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]