Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy přerušit podnikání - důchod

Od: jarm® odpovědí: 6 změna:

Ke kterému datu přerušit podnikání když jsem OSVČ.

Nárok na starobní mám 9.11. tohoto roku

k roku 2013 mám započteno : celkový počet evidovaných dob 41 roků a 132 dnů, náhr.doba 6 roků a 151 dnů. Prý si to mám spočítat, řekli mi. Odpracovaná doba se asi počítá na celé roky.

Nechci už být v evidenci živnostenského úřadu, mám tam jít přerušit živnost, ale nevím ke kterému datu. Ještě jsem zjistila, že za započatý měsíc musím odvést sociální pojištění.

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

duchod
hodnocení

0x

Vydržte do 31.12. a k tomuto datu si požádejte o důchod. Od 1.1. se vám bude důchod valorizovat. Živnost ukončete také k 31.12.

hodnocení

Už poslední měsíce jsem "podnikání" utlumila. Když tak počítám, tak budu muset ještě 010 - 012 platit sociální a zdravotní pojištění, což je mi líto. Valorizovat se mi bude důchod i když jej dostanu koncem roku tohoto roku

iz*

Jestli nechcete do výpočtu důchodu zahrnout letošní příjmy, můžete o důchod požádat od 9. XI. Pokud byste letošní příjmy zahrnout chtěla, musela byste o důchod nežádat od 31. 12., ale až od 1. ledna.

Co znamená "k roku 2013 mám započteno: celkový počet evidovaných dob 41 roků a 132 dnů"? Míníte k 9. XI. 2013? Nebo ke kterému datu?

Ukončení podnikání by chtělo dobře propočítat. Bylo by škoda kvůli krátké době přijít o část procentní výměry důchodu. Celková doba důchodového pojištění se vydělí 365, vyjde počet let a dnů. Za každý celý rok důchodového pojištění se do procentní výměry započte 1,5 %.

Přesahující (zbylé) dny se do výsledného výpočtu nepromítnou. Pokud by Vám k 9. listopadu vycházelo nad ± 300 dnů, bylo by podle mne lepší "dotáhnout" rok.

Zkuste si zavolat na místně příslušnou OSSZ a objednat se k předběžnému propočtu důchodu. Podle mých zkušeností bývají úřednice vstřícné. Je lepší se s nimi předem domluvit (říct jim předem, oč půjde), poradí Vám i co všechno si máte vzít s sebou.

hodnocení

děkuji za reakci. 41 roků a 132 dnů mám k 1.1.2013 a probírám se netem a zjišťuji a nevím, jestli to je tak správně:

42 roků a 132 dnů k 1.1.2014

43 roků a 132 dnů k 1.1.2015

44 roků a 132 dnů k 1.1.2016

letos, pokud požádám o zrušení živ. listu (o výdělek mi nejde, je minimální) k 1.10.2017, abych už nemusela

platit sociální 44 roků a 132 + 272 (dny od 1.1.2017-30.9.2017) - dohromady dnů 404, což mi udělá odpracovaný celý rok, tj. 45 roků a 44 dnů k datu 30.9.2017 a nebudu muset v X. platit zálohy

Vyčetla jsem, že se započítávájí jen celé roky.

Bohužel, s pracovnicemi se nemohu domluvit, odkazují mne jedna na druhou, to je odbor důchodů na správu soc. zabezpečení kvůli zálohám a pořád dokola. Dělají mi zle uzavřené prostory, je mi vcelku za chvíli špatně, tak jsem možná kladla špatné otázky. ****** mám to tak správně?******

Momentálně pobírám inv. Důchod II. Stupně a u toho jsem byla živnostník. (od r.2013 nemám žádné ND)

iz*

Mně vychází o jeden rok více: 1. 1. 2016 → 44 roků a 132 dnů; k 1. 1. 2017 45 roků + 132 dnů.

K 30. 9. mi vychází 46 let + 44 dnů.

Celkově to ale bude méně, protože se náhradní doby započítávají jenom 80 %.

Jestli správně počítám, z 6 roků + 151 dnů by se mělo započíst jenom 5 roků + 67 dnů. ► Doba pojištění by k 30. září činila 44 roky + 325 dnů.

Ty výpočty berte jenom orientačně, přesnější (spolehlivější) výsledek by Vám zjistili na OSSZ. Zkuste zavolat vedoucí oddělení → buď se domluvite přímo s ní, nebo Vás někomu "přidělí" (ten/ta už Vás nikam jinam odkazovat nebude).

Záleží na Vás, kdy podnikání ukončíte (nebo přerušíte). V případě přerušení byste časem mohla (pokud byste měla chuť) dál podnikat jako OSVČ vedlejší.

Ale ještě bych to zvážila → příjde mi škoda "zahodit" 325 dnů.

hodnocení

šla jsem dnes přímo za vedoucí. Ta mi řekla, že přijde vyměřený důchod a mohu se odvolat do 30 dní a tam bude uvedeno přesně dní, kolik mám odpracováno. Náhradí doba se někde nezapočítává plně, musí se zjistit okolnosti, v kterém roce jsem byla na pracáku a jaké platily pravidla, zda jsem splnila mateřskou dovolenou u dvou dětí a budu mít započteno ve 100%.Ať živnost ukončím až mi přijde výměr důchodu s vypočtenou dobou, kterou ještě třeba, kvůli ti 20 ti dnům mohu ještě odpracovat. Děkuji inzez (pokud překládám správně) za ochotu. Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]