Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím v restauraci platit za druhé?

Od: andreamajd odpovědí: 31 změna:

Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla, kterak je to s placením v restauraci v případě skupinového lístku.
Občas se účastním různých neformálních setkání (například english meetingy), které fungují spíše jako seznamovací akce pro lidi s nějakým společným zájmem. V praxi je to tak, že se sejde spousta cizích lidí v jedné restauraci a seznamují se spolu, baví se a tak dále. Stalo se ale už však, že obsluha restaurace psala útratu každého na hromadný lístek, jak vyšlo najevo, a jak už to tak bývá, někteří hosté prostě zapomněli či úmyslně odešli bez zaplacení. Při odchodu pak obsluha vymáhá doplacení tohoto lístku po někom, kdo odchází mezi posledními a kdo měl například jen tři vína, přičemž onen zbytek činí téměř 1500,- korun. To mi přirozeně přijde velice nefér.

Má právo obsluha takto po mně vymáhat doplacení lístku za úplně cizí lidi, zvláště když ani nejsem organizátor podobného setkání, pouze účastník?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Z hlediska obsluhy to je v pořádku, z tvýho hlediska to je samozřejmě špatně.
Na podobných akcích si zásadně nechávám psát svůj lístek a pak se ti to nemůže stát.

petrrkoko
hodnocení

1x

Mě by docela zajímalo co by se mnou udělala obsluha kdybych si tam dal dvě pivka, šel zaplatit jako poslední a čekal na mě účet za 1500Kč...a v peněžence bych měl třeba jen 500 ten den. Mohli by mě zadržet? Zpětně obžalovat z krádeže? Kamery pak dokáží, že jsem tam nebyl sám a , že jsem měl jen dvě piva, ne?

doplněno 18.09.17 13:32:

Nejzajímavější by byla reakce obsluhy kdybych šel platit jako poslední, bylo tam na zaplacení těch 1500 a já měl od nich psaný účet extra pro mojí osobu ( v hodnotě řekněme 200 Kč) - to už by mě rozhodně nemohl nikdo zadržet, ne?

hodnocení

1x

Správné to není. Ale obsluha musí dostat své, co jí patří. Když donesla třeba 30 džusů a 15 piv, nemůže se spokojit s tím, že jim lidé zaplatí polovinu. To by se nelíbilo nikomu.

Máte několik možností:

1/ Odcházet mezi prvními a nechat to na těch posledních.

2/ Dát si psát lístek sama pro sebe a toto potom zaplatit.

3/ Dělat sedánky jen s opravdu fér přáteli, kteří si svou útratu bez kecání zaplatí. Ne s nějakými somráky.

Znala jsem podobného pána, který tak jednal naprosto pravidelně a bez předsudků. . Pokaždé odešel, jakoby na záchod, lístek vzal s sebou, zahodil a zmizel. Občas ho chytili a dostal nářez, občas mu to prošlo. Pak ho jednoho dne našli v oboře tuhého. Dodnes nikdo neví, co se stalo, proč...bylo mu asi 50 let. Policie případ odložila. Ale myslím si, že některý číšník z okolních hospod by možná věděl víc.

Nelituji ho. Kdo s čím zachází, s tím taky chází. Nebyl to žádný bezdomovec, ty prachy na útratu měl pokaždé. Jenomže nechtěl... Jaga.

hodnocení

1x

Nejvíce mě na této příhodě překvapuje, že organizátor akce neodešel poslední. Ale nevím, co jsou english meetingy. Možná setkání, o kterých se zájemci dozvídají poloanonymně ze sociálních síti. Takže tam zvoucí osoba ani není. Pak je hloupost přítomných, že dopustí, aby se na podobném setkání úplně cizích lidí nerozepisovaly účtenky. A ještě větší hloupost jít na něco takového znova.

Rada - pokuste se hlavního organizátora dohledat. Pokuste se od něj alespoň část peněz získat. Pokud zve jen tak nezávazně přes FB, Twiter..., ať doplní informaci, že si má každý hlídat vlastní účtenku. Pokud se stane a organizátor vám na cizí dluh nepřispěje ani korunou, neváhejte a k pozvánkám na podobné akce připisujte negativní hodnocení a varování.

Obsluha - má právo to vymáhat. Obsluha nemůže vědět, jestli se jedná o partu kamarádů, nebo divné setkávání cizích lidí. Pro obsuhu jste v danou chvíli normální společnost, která si případné přeplatky a nedoplatky mezi sebou nějak vyrovná.

enias*
hodnocení

1x

Upřímně chápu obsluhu ona to bude platit ze svého, ale chápu určitě i teba, pokud by to nebyl člověk, kterého znám a o kterém vím, že by mi to zaplatil, tak bych to určitě nezaplatila a pro příště bych si nechala rozhodně napsat svůj vlastní lístek. Hlavně nechápu proč to máte všechno dohromady? Když jdu někam, kde někoho neznám, tak to buď platím hned nebo mám svpj lístek, to mají organizátoři dost špatně vyřešené. Pak jedině ať ti to zaplatí organizátor akce.

jenda2*
hodnocení

1x

Pokud jste se s obsluhou výslovně dohodli na společném lístku, pak to musíte zaplatit. Pokud ale obsĺuha chtěla takto usnadnit sobě práci bez ohledu na váš názor, tak pak vás jejich problém zajímat nemusí. To je docela jednoduché.Tímto hromadným způsobem lze snadno skupinu okrást. Velice oblíbená činnost servírek.

krtek66

záleží kdo se nechá...ono ve výsledku...ta servírka stejně nemá žádnou páku vás donutit to zaplatit...navíc já vždycky říkam..."ceny jsou smluvní"...:-D

vngc
hodnocení

0x
Kdybych věděla, že to z těch lidí nedostanu, tak 1500 bych teda nedala.
Když chodíme s firmou, tak většinou poslední odchází šéf a zaplatí zbytky, protože vydělává nejvíc. Většinou ale lidi radši zaplatí spíš pivko navíc, aby náhodou nenechali něco nezaplaceneho, takže na tom šéf většinou spíš vydělá. Nechápu, jak někdo může být takový zmetek, že odejde bez placení a nechá to zaplatit nějakého ubozaka, který jde poslední. Nepochopili to spíš špatně jako že to někdo bude platit za ně?

jurajjuraj*
hodnocení

0x

nevidim duvod proc to platit navic pokud nejsi organizator, to zes nemel listek je blbe ale pokud bych mel treba dve piva tak urcite nebudu platit za dalsil lidi tisice, urcite to tam nekdo domlouval tak at se obrati na nej

svatoslav
hodnocení

0x

Velmi nezodpovědné od kolegů, každý si přeje platí svoji útratu a nemůže jen tak odejít... Nechápu... Potom bude dobré žádat např. deset účtů/lístků...byť obsluha dá co stůl, to lístek, pochopitelně...

figurek*
hodnocení

0x

jj, nejste sama. Zažil jsem to i já. Vypil jsem dvě piva a zaplatil třináct.

Od té doby vím, že účet po akci by měl uzavírat její organizátor. Ten by měl odcházet jako poslední. Víte kdo to byl? Jestli ano, tak mu zatelefonujte.

Radím :

1/ Příště zaplaťte pouze svoji útratu. To bych rád viděl, jak vás obsluha bude potahovat a domáhat se zaplacení něčeho, co jste nevypila a nesnědla.

2/ Nebo ještě lépe, rovnou a předem si při objednávání vyžádejte svůj lístek a svůj účet.

3/ a hlavně vám radím : Vemte na vědomí jeden fakt, že rozdíl nemusel způsobit nějaký úprchlík, který odešel bez zaplacení. Hospody dokáží využít situace a zmatku na takovéhle akci a k účtu si vždycky něco přirazí.

sebod*

Figurek, asi chodíš do zvláštních restaurací a hospod, když píšeš, že si VŽDYCKY něco přirazí. Já teda takovou zkušenost nemám.

No a k tomu, jak se bude obsluha domáhat, podle Tebe neprávem, zaplacení vypitých nápojů. Co já vím, tak se obsluha na začátku akce ptá, zda bude lístek jednotlivě, či dohromady. Když je dohromady, tak obsluha počítá s tím, že má před sebou poctivé zákazníky. Nikoliv partu, která si dá 30 piv, uhradí 15 a zbytek se bude dohadovat, že nezaplatí. Představ si, že takovou partu tam budou mít každý den, dobrý výdělek, že?

Mám také zkušenost s tím, že si personál připsal nějaké to pivko navíc a také se mi ještě nestalo, aby se mě někdo zeptal, zda chci vlastní lístek nebo skupinový, pokud náš příjde třeba osm. Naopak se divili "To mi nedáváme," když jsem požadoval sólo lístek. Ono když paří osm a více lidí, tak si jen málokdo počítá vypitá piva a frťany, takže pak vznikají ony komplikace kdo a co má vlastně zaplatit aniž by šlo o to někoho napálit. Osobně si myslím, že podobných skupinových akcí dost často personál zneužívá cíleně. V jedné restauraci je běžná praxe, kdy je "rozchlastané" společnosti" oznámeno, že došlo levnější pivo, pak levný tvrdý alkohol, levné džusy, atd.

PS: Já už tam nechodím.

hodnocení

0x

Pokud musíte,tak si nehte příště svoji útratu na svůj lístek a ne na společný: Jimnak jediné co MUSÍTE je dýchat,jíst a pít a potom ještě umřít ,jinak nic jiného NEMUSÍTE !

listek
hodnocení

0x

Nikdy více skupinové lístky, buďto platit na ruku každou objednávku a nebo mít svůj lístek. Také jsme se takhle skládali na 1200,- za lidi co odešli, naštěstí nás bylo víc, tak to vyšlo asi na 200 na každého, ale šlo o princip.

hodnocení

0x

Chodíte na zvláštní akce se zvláštními lidmi. U nás to bývá naopak. Poslední bývá zmítán otázkou, zda si tu hromadu peněz obsluha opravdu zaslouží nebo zda aspoň něco nenechat na příště ..

liska*
hodnocení

0x

Asi je na místě předvídat a podle toho komunikovat s obsluhou. Když nesou první várku, tak číšníkovi řeknu: Je nás tady osm, pište to prosím každému zvlášť. Nebo pište mi to zvlášť, minule jsem na to dojel, nechali to na mně.

taty
hodnocení

0x

Vezmu to čistě z pohledu práva. Nebudu řešit slušnost.

Jestli si obsluha píše jeden, deset či žádný lístek je čistě na ní. Je to její dokument, který hosta k ničemu nezavazuje.

Každý je odpovědný a musí zaplatit pouze to, co si objednal. Může se ale zavázat, že zaplatí i za ostatní. To je čistě jeho rozhodnutí.

Takže pokud se nezavážu, že zaplatím i za ostatní, tak není právní nárok na úhradu.

krtek66
hodnocení

0x

už jsem se několikrát setkal s tím, že hospody nedávají lístky na stůl a píšou to pouze do pc...po špatných zkušenostech s tímto systémem jsme si tyto vybrané hospody (kde byl pouze tento problém, jinak pivo a ostatní dobré) naučili, že prostě dostaneme lístek na stůl v opačném případě bývám nekompromisní a odmítám platit cokoliv navíc...lístek si totiž ohlídám a vidím co tam píšou..u nějakého pc co mají za kasou nedejbože někde na place to neberu..stejně tak odmítám platit hromadný lístek, (který nelze ve velmi velkém počtu kontrolovat) na kterém mi servírka bude tvrdit, že každý z nás vypil třeba 10piv za 2hodiny..

danka86*
hodnocení

0x

Něco podobného se nám stalo na maturitním srazu. Na nás poslední tam zůstala účtenka ve výši skoro 2 tisíce Kč za alkohol, přitom většina z těch, co zůstala mezi posledními, tam byla jen na kafi a nebo na nealku. Zaplatili jsme to ze slušnosti, každopádně na bývalé kolegy spolužáky, kteří nám tam připravili takový "dáreček", jsme byli dost naštvaní. Samozřejmě z právního hlediska jak píše kolega výše to správné není, pokud si objednává pití (nebo jídlo) každý sám. Pokud není s obsluhou dohodnuto něco jiného, tak každý z hostů uzavírá smlouvu s restauračním zařízením sám za sebe, a to znamená, že si má každý svou útratu zaplatit sám. Nevím, z jakého titulu by to měli chtít číšníci po těch, co tam zůstanou jako poslední.

Já myslím, že kdybyste obsluze řekli, že to nezapatíte, tak bude mít obsluha smůlu a nic s vámi nemůže dělat.

radajz*
hodnocení

0x

Jak píše krtek66, co si píšou na hromadnej lístek nebo cvakaj do PC někde u pultu mě vůbec nezajímá. Platím jen to, co jsem reálně zkonzumoval, resp. objednal. Zrovna na madoně (jeden podnik u nás) jsme měli akci s lidma z práce, čili větší skupina a k tomu jsme nejdřív hráli bowling a pak šli teprve ke stolu. Všechno bez lístku a vše si obsluha zaznamenávala jen do PC u sebe za pultem. A aby toho nebylo málo, tak se personál střídal, takže nás chvilku obsluhoval pán a chvilku zase paní. Při zúčtování tam měli nečekaně asi o pět nápojů víc než jsme dohromady zaplatili. Naše jednoznačný stanovisko bylo, že jsme si každej za sebe zaplatili. Když viděli, že s náma nehnou, tak řekli, že to, co je navíc, stornují.

Takže za mě, buď samostatnej lístek přímo u sebe nebo prostě odmítat zaplatit cokoliv navíc.

krtek66

Na Madoně? Nejsi z Přerova?..Zrovna to je jeden podnik kde jsme si je naučili na stůl :-D a v Olomouci u Drápala tam se náám právě paní snažila namluvit, že od 18:30-22:00 s přestávkou co jsme měli jídlo jsme každej vypili 8 plzní*ee* ..a hádejte kde měli pultík s kasou...kdesi položenej na sloupku vedle chodby vedoucí na WC. Takže kdokoliv kdo tam prošel mohl kdykoliv cokoliv naklepat na té kase*alene*

radajz*

Jsem. Nechtěl jsem psát přesnej název, aby to nevypadalo jako reklama nebo pokus o poškození pověsti. *smich*

To jsou hrozně nešťastný řešení. Chápu, že se může stát chyba i na straně zákazníků, ale pokud na účtu může nekontrolovaně přibývat útrata, tak je to jednoznačně špatně.

krtek66

tak jediný poškození pověsti co můžou mít je díky té jejich kohoutkové vodě ve džbánku za 38,- či kolik:-D

radajz*

To mě zrovna nenapadlo si dát. *smich*

A u Drápala jsem byl naposledy před dvaceti rokama na smaženej sýr s hranolkama a už ani nevím, jakej byl. *smich*

krtek66

no on chtěl kámoš buď kafe a k tomu vodu z kohoutku nebo chtěl nějakej bazén...a tohle pak našel na účtence...

jurajjuraj*

cenu neresim ale jako host nejak nevidim nic spatneho na uctovani vody z kohoutku , nebo vam snad tece doma zdarma? je fakt ze daji te vody "trosku" ale treba kdyz projde za den 100 lidi co budou chtit tu vodu tak uz to troska neni

navic ve vetsine pripadu k tomu davaji nejaky citron ktery taky neni zadarmo, pak je treba to sklo umyt atd

takze nejak nechapu ty lidi co by chteli vodu zadarmo jenom proto ze si daji kavu za 30,-

radajz*

Za těch 38,- mají půl kubíku vody. *smich*

krtek66

tak nějak...a pak se všichni diví proč tu máme stát alkoholiků když je v hospodách a všude nealko dražší než alkohol*poctar* ..kdyby za tu vodu chtěli 5-10,- tak neřeknu

jurajjuraj*

jak sem napsal, cenu v tomhle pripade neresim , jde spis o to ze jsou lide kterym vadi i kdyby to bylo 10,-

tomas3a
hodnocení

0x

Ono totiz je na kase zaznamenano vsechno, co bylo prodano, a kdyz nekdo neco nezaplati (je jedno, jestli utece, nebo rekne, ze toho mel min, nebo jakakoliv jina umyslna i neumyslna chyba), tak ten rozdil musi doplatit servirka na konci pracovni doby (manko v ramci cele hospody).

Takze je docela chapu, ze to vymahaji. A nemaji moc moznosti jak. Ono to totiz vubec neni jednoduche zamestnani a cisnik je nekdy sikanovan jak od sefa, tak od hostu.

Podobne konci tridni srazy, kde se sejde 10-20 lidi. Kdo odchazi posledni, ten plati podstatne vic, nez mel. A to i kdyz jsou uctenky pro kazdeho zvlast. Proto obvykle vyrovname cisnikovi ucet, kdyz se blizi konec a je tam okolo peti lidi stale. Tech poslednich 5 lidi temer vzdy plati vic, ale neni to pro ne takovy dopad, jako kdyby jeden posledni clovek platil cely zbytek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]