Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, poznala jsem na jedné akci nové lidi a se třemi z nich se stále bavím. Jeden z kluků se mi hned po chvilce psaní začal svěřovat s tím, že má pravidelně každý večer depky(nemyslím si, že by to byly deprese, to by se choval jinak). Přes den je v pohodě, ale až večer je má. Když jsem s nimi šla ven, choval se úplně normálně, byl to milý kluk. Taky jsem se dozvěděla, že vztahy v rodině nemá zrovna skvělé. Sama vím, že i blbé depky jsou na nic, ten pocit..prostě bych mu chtěla něják pomoct, mrzí mě, že takový kluk si prožívá každý večer tohle. Jen nevím, jak...Jemu je 17, mně 16. Ozývám se mu, večer mu popřeju dobrou noc, myslela jsem si, že by mu alespoň malinko mohlo pomoct, ale asi marně. Akorát se divil, že jsme se ozvala a řekl, že mu pomůžu tím, když to nebudu řešit a nechám to být, což respektuju...Ale i tak..prostě musí se s tím něco dát dělat, všechno vidí černě, sebevědomí taky nemá zrovna vysoký a trvá to už pár měsíců. Nemáte nějáké rady? Děkuji..
Vypadá to na lehčí depresi nebo možná nějakou neurózu. Deprese jsou většinou nejhorší po ránu(moje vlastní zkušenost),večer je to naopak většinou lepší. Ale pokud tyhle depky přetrvávají dlouhodobě,je lepší to zavčas řešit u odborníka,aby neskončil za pár let s depresí v invalidním důchodě. Čím dřív se tyto stavy řeší,tím více je to totiž šance na úzdravu. Já měla v dospívání lehké deprese,které nebyly zaléčené a pak se po dvacítce zvrhly v těžké,které jsou navíc obtížně léčitelné. Takže za mě je lepší prevence,než něco zanedbat. Nevodila bych ho hned k psychiatrovi-brát léky v tak nízkém věku není moc dobré řešení a myslím,že to asi ani tak moc nepotřebuje,spíš bych zkusila klinického psychologa. Psycholog si povídá,nepíše léky a může s Vaším kamarádem probrat i jeho rodinnou situaci,která ho možná dost stresuje a ty stavy mu vyvolává. Nebude se na to cítit sám,psycholog ho pochopí a navíc v něm může najít oporu,kterou teď potřebuje a kterou Vy mu nemůžete tak plně nabídnout. Být Vámi podpořila bych ho ve vyhledání psychoterapeuta na pojišťovnu a klidně bych ho tam i doprovodila. Je v této fázi dost vysoká šance,že s pomocí terapeuta se těchto stavů zbaví a bude zase v pohodě.
Jedná se o globální nemoc - čím více sociálních sítí, tím víc je každý sám.
Dokud lidi nebudou chodit na vycházky do parku, nebudou na hřišti hrát hry (nejen fotbal), nebudou se normálně bavit z očí do očí... bude jen hůř.
Jestli s tím chcete něco udělat, pozvěte ho na procházku a sem tam zajděte do nějakého kroužku nebo na různé akce dle zájmů...
Pozor - kluk může od holky v takovém případě automaticky očekávat vztah nebo třeba sex ... jsou toho přeci plné sítě a je to "normální" - takže hned na začátku mu musíte vysvětlit, že chcete jako kamarádka pokecat a bavit se - bez toho sexu a bez potřeby vztahů...
@panínaděje - samozřejmě s Vámi nejde nesouhlasit. Jen poslední roky mám pocit, že oni psychologové a psychiatři rozdávají oblbováky a pacienti se nadopují... proti depkám nikdo nic nedělá, jen se uklidní večerním práškem.
U výše uvedených to asi není tak problematické co se práce a řízení auta týká... na druhou stranu mají zase mladý organismus. Pokud v 16-17ti letech začnou řešit problémy práškama, budou ve 30ti mít rozežraná játra a budou závislí...
Chce to alternativu - jít dělat něco (v rámci možností), co je dá do reality pro ně přívětivější.
Ano, souhlasím s vámi, sice je ten kluk z vesnice a chodí každý den ven a vrací se domů v noci, i tak je celé dny online...A také mě napadlo se mu věnovat, chodit s ním ven, aby veděl, že na to není sám a může být šťasný, aby si pak lehl do postele a byl rád za to, co se ten den stalo, ale právě se trošku obávám, aby to po čase nezačal brát jako něco víc. Každopádně děkuji!
Zdravím. Poraďte mu, aby se svěřil do péče psychologa. Ale to musí opravdu chtít sám. Možná má závažnější psychické problémy a bude to muset řešit následně s psychiatrem. Ten mu může předepsat vhodné léky s kterými by to zvládal pak lépe. Není to žádná ostuda nechat si pomoci od odborníka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.