Dobrý den, prosím, chtěl bych se zeptat... V sobotu mám svatbu a dělám v tří směnném provozu kdy mi v týdnu vychází noční směna od 22h do 6ti ráno.. začínám ji v nedeli ve 22h a končím v pátek v 6:00? Jde mi o to, že bych měl mít před svatbou nárok na jeden den volna, pro mě v pátek, když obřad je v sobotu, ale vztahuje se to i pro mě, když je to jakoby směna ze čtvrtka na pátek? Mám si v práci vzít papír který mi pak potvrdí někdo? Děkuji moc
Dobrý den, v den své vlastní svatby máte nárok na volno - to je ale nejlépe aplikovatelné, pokud byste měl svatbu ve všední den - den po ní si smíte vzít náhradní volno, to ale nebývá příliš výhodné, to jako jo. Když svatba je v sobotu, a to nepracujete, tak to s tím nemá co společné, ale to nevím úplně jistě. V tomto případě by to asi vyřešila dovolená nebo pokud je zaměstnavatel rozumný, dá se na ledasčem dohodnout. Ze zkušenosti je nejlépe zkusit napřed dohodu (kupříkladu, tak dobře na tu ČT noční jsem domluvený, že místo mě půjde kolega - jmenovitě který, já zase za něho půjdu někdy jindy (ale uvést přesně kdy), hlavně aby seděly pracovní doby obou Vás, a zaměstnavatel si tím nezadělával na potíže. Pak by neměla být potíž se se zaměstnavatelem dohodnout a vyřešit to i bez dovolené. Ale nemohu vědět, jak přesně to u Vás funguje.
Tak volno nedostanu... Ale co jsem koukal tak na svatbu jsou že zákona dva dny.. jelikož mám svatbu v sobotu tak mám jen nárok na jeden den.. bere se to teda i když mám ze čtvrtka na pátek noční jako pátek? Že bych si vzal papír v práci a jen si ho nechal potvrdit, že jsem měl svatbu? Šlo by to? Moc děkuji zda někdo napíše
krtek66
možná je to outtopic...ale můžete mi prosím napsat co za deb*la máte za šéfa, že vám nedá volno, když se máte ženit? To musí být teda kvalitní firma...kdybych byl šéf a jednalo by se o něco jiného, tak bych se možná kroutil...ale tohle fakt nechápu
Pracovní volno se poskytne na 2 dny na vlastní svatbu, z toho 1 den k účasti na svatebním obřadu. Náhrada mzdy nebo platu přísluší však pouze za 1 den. Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne rodiči na 1 den k účasti na svatbě dítěte a ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu dítěti při svatbě rodiče. Náhrada mzdy nebo platu podle tohoto bodu přísluší rovněž zaměstnancům uvedeným v § 317 zákoníku práce. Poznámka: Pokud se svatební obřad zaměstnance koná v den nepřetržitého odpočinku v týdnu (neměl-li zaměstnanec v tento den podle rozvrhu směn pracovat), pracovní volno náleží pouze za jeden den. Pracovní volno s náhradou mzdy se v tomto případě obvykle poskytuje den před obřadem nebo den po obřadu. Tedy například, když je svatební den v sobotu, poskytne se pracovní volno s náhradou mzdy v pátek nebo v pondělí. portal.pohoda.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.