Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo je cácorka?

Od: traff odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,
kdo je pro vás cácorka, komu byste takhle řekli?

Už jsem to dlouho neslyšel používat. Naposledy označila za cácorky naše babička malé vnučky. Přijde mi škoda, že zrovna tohle slovo se vytratilo. Používá nebo používalo se i u vás?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

blanka33*
hodnocení

2x

Já bych takto nazvala malou holčičku, která pořád běhá, skáče, mluví, je taková aktivní,... Pamatuji si, že takto mě nazývala moje babička :).

hodnocení

2x

Ani jsem to nevěděl, ale jednu malou cácorku máme u sousedů tedy podle této definice :-D
Cácorka je žena, potažmo dívka, která na první pohled působí jako andílek - nevinně a sladce, ale ve skutečnosti do tak není a cácorka si je svých předností dobře vědoma. Navíc toho umí využít.

Jinak by to měla být hbitá, křeká, mladá dívka.

A podle nářečí: cacorka, cácorka s několika ještě variantami; o původu praví J. Janko, ČMF. XVIII, 1932, 269: "cac- zobrazuje pohyb, a to houpavý: cácat, houpati, kolébati; cácačka, kolébka, cacorka, cácorka atd.";

hodnocení

2x

Etymologický slovník - Cácorka: třasořitka; cancorka, též čančor(k)a, čacorka... prý i lidový název rehka domácího...

Jedubabička má pravdu. Já znám cácorku taky od babičky jako pojmenování malé holčičky, ale spisovatel Ondřej Sekora v knížce "Ferdův slabikář" dává za pravdu jedubabičce, viz obrázek.V každém případě je to roztomilé a připomíná mi to sladké dětství *houpy*.

Kdo je cácorka?

hodnocení

0x

Moje babi mluví někdy o mladých lidech s despektem. Pamatuju si, že nemohla vystát, jak v novinách 21-letou osobu nazvali "ženou", tzn. psali o 21-leté ženě, oběti napadení atd. A ona se celá rozčertila, jaká prý žena, vždyť je to mladá holka! (Pokud to někomu nepřipadá jako despekt, tak vězte, že tón její řeči by Vám napověděl...) No, jednoduše - babi nikdy neříkala cácorka, ale cácora. A trochu s despektem. Ale jinak je zlatá :)

mgrpavelslez
hodnocení

0x

Cácorka je malé děvče, předškolačka, evenuelně cáchající se rukama ve vodě.

milena
hodnocení

0x
Cácorka je lidový název pro ptáčka jménem konipas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]