Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozastavení sirotčího důchodu

Od: duchodkyne odpovědí: 4 změna:

vážení rádci,věděl by prosím někdo jak je to v praxi,když ze základní školy se přestupuje na střední školu,tak potvrzení o studiu může škola dát,již před nástupem na školu,pouze na základě přijetí,nebo to jde jen v září nástupem do školy?Potřebovala bych toto vědět,protože jsme udělali asi chybu.Dali jsme potvrdit až v září a již koncem srpna nám přišlo vyrozumění od důchodového,že nám sirotčí důchod pozastavují a následně i upravili exekuční srážky,které mám díky zadlužení po bývalém muži.Bylo mi řečeno,že vzhledem k tomu,že mám ještě exekuci,tak obnova důchodů potrvá několik měsíců a náš příjem se sníží cca o 6000kc.Pobírám jen invalidní důchod,takže po odebrání budu mít asi 8000kc+6500 výživného,které jde na složenky,takže jsme na 8000kc.Syn má bezlepkovou stravu,je spousta placení do škol,oběma dětem a nemáme na topivo s nadcházející zimou.Nevím zda tohle by zajímalo sociální,asi nemá cenu zkoušet.Ze 6500 výživného platím 2400kc.insolvenci,ale není to prokazatelné,jelikož mi nejstarší syn napsal dárcovskou smlouvu,že je bude platit on,je to formalita,ke schválení insolvence,nedosáhla jsem příjmem a samozřejmě,že syny nezatěžuji a platím si tuto částku sama.děkuji za rady

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nevím, jestli to pomůže, ale zkuste na důchodovém oddělení požádat o zálohu, než zase naskočí pravidelný důchod.

Není sociální jako sociální, na OSSZ (má v kompetenci nemocenské dávky a důchody) nevyřešíte ani zvýšené náklady na bezlepkovou dietu, ani otop na zimu, to musíte zkusit na s tátní sociální po/... (místně příslušný úřad práce).

iz*
hodnocení

0x

Tahle otázka mi nějak "utekla", nebo jsem ji dříve přehlédla. Snad se odpověď bude hodit dalším čtenářům.

Škola může potvrzení o studiu vystavit žákům školy, tedy těm, kdo už žáky školy jsou. Přijetí ke studiu neznamená, že žák v září opravdu nastoupí.

Pokud by bylo nějaké potvrzení potřeba již o prázdninách, měla by je vystavovat ještě předchozí škola (školní rok trvá až do 31. srpna).

Možná, že jste mohla v předstihu s rozhodnutím o přijetí zajít informovat se na OSSZ ohledně dalšího postupu, ale myslím, že jste chybu neudělala. Trochu mne zaráží ta rychlost, s jakou OSSZ sirotčí důchod pozastavila. Např. přídavky na děti se vyřizují až od října ► myslím, že je to právě kvůli přechodům na nové školy, aby byl čas na získání potřebných potvrzení.

battista
hodnocení

0x

... lžeš. Exekuční srážky v případě insolvence nejsou možné !

iz*

@Battista, z toho, že se někomu pletou pojmy ještě nelze usuzovat, že lže. Podle mne se tazatelka jen spletla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]