Nejste přihlášen/a.
Zase jednou potřebuji pomoci já. Dle mého někde v občanském zákoníku je napsáno, jakým podílem se dělí škoda na majetku, který je ve společném jmění manželů.
Mělo by tam být něco ve smyslu: Při škodní události na (nemovitosti), jejíž vlastníky jsou v Katastru nemovitostí uvedení manželé a tuto nemovitost mají ve společném jmění manželů, bude pojistné plnění pojišťovny děleno rovným dílem. No snad jste pochopili co mám na mysli. Nechce se mi pročítat všechny zákony a tak bych rád, kdyby někdo znalý mi poradil kde přesně to najdu.
Dobrý den,
nevím, jestli jsem to správně pochopila, ale asi chcete slyšet, že pojistné plnění z pojistky nemovitosti, která je v SJM, si s manželkou máte rozdělit rovným dílem?
V tom případě Vás asi zklamu - pojistné plnění bude v takovém případě opět patřit do SJM.
Obč. zák., §143 a násl. business.center.c/...
Pochopila jste to správně. A zklamaný nejsem. Potřebuji totiž najít přesně tu část, která říká, že v případě pojistného plnění by plnění šlo opět do SJM. Tudíž by se dělilo rovným dílem mezi oba manžele.
Zákon samozřejmě nehovoří konkrétně o pojistném plnění, stejně jako se nebaví konkrétně o hrncích nebo autu. Definice je taková:
(1) Společné jmění manželů tvoří
a) majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství, s výjimkou majetku získaného dědictvím nebo darem, majetku nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela, jakož i věcí, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů, a věcí vydaných v rámci předpisů o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako právnímu nástupci původního vlastníka 3),
b) závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého.
To, že se SJM dělí rovným dílem, je omyl. Princip SJM je v tom, že CELÁ věc patří OBĚMA manželům současně. Tak, jako nemáte každý svou půlku oné nemovitosti, ale patří celá každému z Vás, stejně i pojistné plnění patří celé oběma a ne každému polovina.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.