Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poskytnout účet exekuovanému?

Od: exekuce odpovědí: 11 změna:

Dobrý den

Řeším dilema. Kamarád se na mě obrátil s prosbou zda bych mu neposkytl číslo účtu kam by mu jeho nový zaměstnavatel posílal mzdu. Má problémy s nesplacením nějakých pohledávek a na svých účtech má exekuci.

Já se obávám toho, že pokud by se exekutor dostal k tomu, že kamarádovi zaměstnavatel posílá mzdu na můj účet, exekutor z účtu bude čerpat dlužnou částku. Nevím zda by k tomu mohlo dojít a nechci se dostat do problémů.

děkuji za radu

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mám obavu, že zde hrozí reálná možnost toho, čeho se obáváte. Nejsem si tím 100% jist, ale myslím, že exekutor má pravomoc požadovat od zaměstnavatele informace o tom, kam je zasílána výplata. Je možné, že exekutor nemá právo nakládat s účtem znějícím na jiné jméno, než je exekutovaný, nicméně vzhledem k přehmatům, kterých se exekutoři dopouštějí bych na to nespoléhal.

Zní to tvrdě, ale kamarád se s tím bude muset vypořádat. Není možné, aby měl exekucí obstavené účty, ale dál si žil jako předtím a nesplácel. Vy mu můžete pomoci jinými způsoby.

lidka*
hodnocení

2x

Souhlasím s kolegou, že exekutoři si už dokáží poradit s různými vychytávkami dlužníků a dluhy se platit musí - to je bez debat. Navrhněte kamarádovi, ať požádá zaměstnavatele o výplatu mzdy v hotovosti a je to na něm. Tu možnost má - pokud v pracovní smlouvě nepodepsal souhlas s vyplácením mzdy pouze bezhotovostně - převodem na účet. Vím, že někdy se to tak na zaměstnancích vyžadovalo.

dusatka*

Plně se ztotožňuji s Lidkou, kamarád má možnost požádat o výplatu mzdy v hotovosti a zaměstnavatel mu musí vyhovět - podle mě i tehdy, pokud v pracovní smlouvě podepsal souhlas se zasíláním mzdy na účet. Nicméně, exekutor mu může udělat exekuci rovnou na mzdu a pak je tato otázka již úplně bezpředmětná.

amantgris*

Samozřejmě, že mu účet k dispozici poskytnout můžete a prokázat mu tím službu. Exekutor NEZABLOKUJE a NESMÍ zablokovat žádný jiný účet dle zákona( a nikdy se tak nestalo), kromě dlužníka , jeho mu blokne dle rodnéha čísla, zde můžete být naprosto bez obav, vím o čem mluvím :)

No, já bych řekla, že bez obav být nemůže, ptž dle mého názoru by se jednalo o par. 222 odst. 2 Trestního zákoníku - poškozování věřitele.

(2) Stejně bude potrestán, kdo, byť i jen částečně, zmaří uspokojení věřitele jiné osoby tím, že

a) zničí, poškodí, zatají, zcizí, učiní neupotřebitelnou nebo odstraní, byť i jen část majetku dlužníka, nebo
b) k majetku dlužníka uplatní neexistující právo nebo pohledávku nebo existující právo nebo pohledávku ve vyšší hodnotě či lepším pořadí, než jaké má,

a způsobí tím na cizím majetku škodu nikoli malou.

amantgris*

Jelikož můj otec je exekutor tak vím že může :)

No jistě, exekutor na cizí účet nemůže. Ale když se to donese k věřiteli a tomu se to nebude líbit a dá to k soudu? Jako něco obdobého se stalo manželovi, exekutor se domákl, že dlužník si ulejvá majetek, nahlásil to manželovi, manželův právník podnikl patřičné kroky a ani k soudu nakonec nedošlo, jak dlužník začal radši rychle platit *cert*

malvinka*
hodnocení

0x

Pěkná medvědí služba

hawatt*
hodnocení

0x

jestliže to uděláte, můžete být stíhán jako podílník v trestném činu maření úředního rozhodnutí...

to nestojí za to..

angiila*
hodnocení

0x

K tomu Vám mohu říct jen jedno.NE!i když je to kamarád nedělejte to.Spíše mu poradte at se obrátí na eurouver.cz tam je přímo pomoc pro nás průseráře.Přečtěte si dnešní zprávy na internetu Novinky.cz tam je vše.

lidus*
hodnocení

0x

Souhlasím s tím co tu již zaznělo, exekutor sice cizí účet zablokovat nemůže a le můžete být stíhán za maření rozhodnutí, kamarád musí vyrovnat své dluhy a vy se do toho nenechte zatáhnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]