Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Řeším dilema. Kamarád se na mě obrátil s prosbou zda bych mu neposkytl číslo účtu kam by mu jeho nový zaměstnavatel posílal mzdu. Má problémy s nesplacením nějakých pohledávek a na svých účtech má exekuci.
Já se obávám toho, že pokud by se exekutor dostal k tomu, že kamarádovi zaměstnavatel posílá mzdu na můj účet, exekutor z účtu bude čerpat dlužnou částku. Nevím zda by k tomu mohlo dojít a nechci se dostat do problémů.
děkuji za radu
Mám obavu, že zde hrozí reálná možnost toho, čeho se obáváte. Nejsem si tím 100% jist, ale myslím, že exekutor má pravomoc požadovat od zaměstnavatele informace o tom, kam je zasílána výplata. Je možné, že exekutor nemá právo nakládat s účtem znějícím na jiné jméno, než je exekutovaný, nicméně vzhledem k přehmatům, kterých se exekutoři dopouštějí bych na to nespoléhal.
Zní to tvrdě, ale kamarád se s tím bude muset vypořádat. Není možné, aby měl exekucí obstavené účty, ale dál si žil jako předtím a nesplácel. Vy mu můžete pomoci jinými způsoby.
Souhlasím s kolegou, že exekutoři si už dokáží poradit s různými vychytávkami dlužníků a dluhy se platit musí - to je bez debat. Navrhněte kamarádovi, ať požádá zaměstnavatele o výplatu mzdy v hotovosti a je to na něm. Tu možnost má - pokud v pracovní smlouvě nepodepsal souhlas s vyplácením mzdy pouze bezhotovostně - převodem na účet. Vím, že někdy se to tak na zaměstnancích vyžadovalo.
Plně se ztotožňuji s Lidkou, kamarád má možnost požádat o výplatu mzdy v hotovosti a zaměstnavatel mu musí vyhovět - podle mě i tehdy, pokud v pracovní smlouvě podepsal souhlas se zasíláním mzdy na účet. Nicméně, exekutor mu může udělat exekuci rovnou na mzdu a pak je tato otázka již úplně bezpředmětná.
Samozřejmě, že mu účet k dispozici poskytnout můžete a prokázat mu tím službu. Exekutor NEZABLOKUJE a NESMÍ zablokovat žádný jiný účet dle zákona( a nikdy se tak nestalo), kromě dlužníka , jeho mu blokne dle rodnéha čísla, zde můžete být naprosto bez obav, vím o čem mluvím
No, já bych řekla, že bez obav být nemůže, ptž dle mého názoru by se jednalo o par. 222 odst. 2 Trestního zákoníku - poškozování věřitele.
(2) Stejně bude potrestán, kdo, byť i jen částečně, zmaří uspokojení věřitele jiné osoby tím, že
a) zničí, poškodí, zatají, zcizí, učiní neupotřebitelnou nebo odstraní, byť i jen část majetku dlužníka, neboa způsobí tím na cizím majetku škodu nikoli malou.
No jistě, exekutor na cizí účet nemůže. Ale když se to donese k věřiteli a tomu se to nebude líbit a dá to k soudu? Jako něco obdobého se stalo manželovi, exekutor se domákl, že dlužník si ulejvá majetek, nahlásil to manželovi, manželův právník podnikl patřičné kroky a ani k soudu nakonec nedošlo, jak dlužník začal radši rychle platit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.