Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nemám zcela jasnou představu o tom, kdo je obšourník. Kdo to tedy je?
Děkuji.
Kdo je to vlastně ten "Obšourník" ?
...zeptala se máti, když uslyšela tento, jak bych tak řek, pseudonym a zatvářila se odměřeně. "Je to člověk, který se obšourává", usoudil jsem z významu slova a podal tak, dle mého, uspokojivou odpověď .
" Mě se to spíš zdá, jako nějakej sexuální deviant, nebo proutník ", odvětila a dala mně tak další impulz k pozastavení-se nad významem tohoto výrazu.
Sedl jsem na net a naťukal do klávesnice obšourník. V podstatě je jedno, ve kterým vyhledavači ..., neboť vždy se objevilo přibližně to stejné.
V 90 % byl význam jednoznačný, člověk neoblíbený, úlisný, vlezlý, ten, co někde vočumuje...
...obšourník se vyskytuje ve většině případů ve spojitosti se slovy jako - nějaký, starý, obyčejný, oslintaný, obstarožní, oblezlý, prasák, a pod.
Jako nejlepší se mně jeví husto hustá hláška, cituji...
..obšournik jeden neukájenéj, úlisnej ještě k tomu s hučákem v uchu neumytém třmínku zabředlým humusem, co prudil všechny týpky poflakující se na nádraží ...
Takže co dál, bude třeba doplnit další informace...
Na diskusi s lingvistickým zaměřením jsem se po chvíli pátrání dozvěděl, že obšourník ve významu sexuálním je používán až v posledních desetiletích, dříve byl za obšourníka považován pouze ...
...obecně vlezlý člověk... a takže to docela sedí, ne?
Ano, za nás platilo, že to je muž, který prohání, nahání, ženy. Vlezlý, sexuchtivý, žádostivý, střídá je, ohmatává je, či má oplzlé řeči, narážky, ale není žádný seladon, spíše starý a nepříjemný. Na to, jak vypadá, nemá soudnost, vybírá si mladší a hezké. Ale samozřejmě nedá pokoj žádné. Ale ta pěkná, mladší toto slovíčko použije.
Nějak tak, jak je řečeno výše, bych to taky cítil; každopádně je to slovo dosti expresivní, s citovým obsakem a tudíč asi s významem dosti proměnlivým. Nicméně jsem zkusil zapátrat . Nuže, ani internetová jazyková poradna, ani slovník Akademie toto slovo nezná, Ve slovníku "Čeština2.0" jsem nalezl alespoň toto:
pomrdný
kurevník, obšourník, známý smilník, šukálista
Příklad: "Franta je takovej okresní pomrdnej.”
No a Český národní korpus nalezl toto:
Můj otec. Pak se ještě takhle začít posmívat a jak starý obšourník chvástat svými souložnicemi. To tě muselo zas jednou opustit
Už tu máte výstižných vysvětlení habaděj, za mně říkám, že obšourník by poskákal i zásuvku, kdyby ho nepokopala...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.