Nejste přihlášen/a.
PŘEDEM UPOZORNUJI ŽE JE TO DLOUHÉ, ALE VELICE BYCH BYL RÁD KDYBY JSTE TO PŘEČETLI A PORADILI MI.
Dobrý den, před pár dny jsem prodal telefon, který mi byl k ničemu, protože jsem ho nepoužíval. Jenže když přišel, tak údajně nefungoval jack. Což vím že předtím fungoval. Zákazník chtěl telefon vrátit, já mu zezačátku peníze vracet nechtěl, protože jsem věděl, že ten jack jsem nezníčil já, jenže on pořád vyhrožoval že mě udá na PČR a že budu já a moje rodiče mít velkej průser, že mi dovolujou prodávat věci (je mi 14 let, ale na balíčku bylo jméno mé matky, protože jsem jí poprosil ať to pošle za mě a ještě schválně provokoval a říkal že mě určitě navedla moje máma prodávat její zboží, že mám špatnou výchovu a že to musí být hrozný žít s takovou mámou. A jelikož nemám moc čas na různé výslechy atd. tak jsem se rozhodl mu vrátit 3100, což byla cena toho telefonu, jenže on chtěl abych mu zaplatil poštovný a peníze předem poslal na účet, souhlasil jsem že mu peníze pošlu na účet, jenže poštovný jsem mu zaplatit nechtěl, on souhlasil. Po nějaké době se ale rozhodl že přece jen to poštovný zaplatit chce, takže začal vyhrožovat že ke mě domů přijde jeho kamarád a vyřeší si to s mojí mámou a ještě mu budu muset platit benzín, že buď mu zaplatím i poštovný a řešit to nebude, nebo přijde ten kamarád. Já jsem stále nesouhlasil, nikdo nepřišel. Dneska když jsem to chtěl posílat mi napsal at nezapomenu poštovný, že to jinak nahlásí a udělá ostudu mý mamce. Já začínám ztrácet nervy a nejradši bych mu to vůbec nevrátil, TAK SE PROTO PTÁM, JE MOJE POVINNOST MU PENÍZE VRÁTIT? A JESTLI ANO, MUSÍM MU ZAPLATIT POŠTOVNÉ? A JESTLI NE, MĚL BYCH BÝT TAK MILÝ ABYCH MU TO VRÁTIL? Mám pocit jako kdyby si semnou on jako dospělý jen zahrával.
Vykašli se na něj, napiš mu, ať si stěžuje třeba na lampárně a od tebe že nic nedostane. A pokud bude pokračovat ve výhrůžkáš, tak že ho udáš na policii pro vydírání. Kamaráda ať klidně pošle, že na něj už čeká parta ukrajinců, kteří mu vysvětlí, jak má on a jeho kámoš jednat.
Jak se říká: Na hrubý pytel hrubá záplata.
@m123: "Což vím že předtím fungoval". Takže ho odepsal kupující. O důvod víc nic nevracet!
Napsal bych mu:
Telefon jsem prodával se souhlasem rodičů. Jeho stav mám zdokumentovaný a na to, že byl plně funkční, mám nezávislého svědka. Pokud jsi přesvědčen o své pravdě, obrať se na soud. Rovněž mám k dispozici celou naši komunikaci a rodiče jsou připraveni podat trestní oznámení pro vydírání.
Víc bych s ním nekomunikoval.
A uvedl jsi v inzerátu, že ten jack nefunguje? Pokud ne, tak bych peníze vrátila. Ale pouze na dobírku ať to máš z ruky do ruky a ten dotyčnej tě nenapálí.
Pokud ano, tak bych peníze nevracela a napsala mu, že o vadě věděl.
Jack předtím než jsem to poslal fungoval úplně v pohodě, sám jsem ho asi týden před posláním zkoušel, když jsem dostal nové sluchátka. Je možné že se mohlo něco stát když jsem to balil, proto jsem se taky tehdy rozhodl že mu je vrátím.
Nejsi-li prodejce, nejde o zákazníka, ale fyzickou osobu. Kupní smlouva se řídí tím, ce jste si sjednali, nemáš stejné povinnosti jako "oficiální" prodejce. Řiď se radami Satama a LádinaPraha (použij Ládinovy formulace).
Pokud by ses přes zdejší rady rozhodl kupujícímu vyhovět, nezasílej peníze předem. "Něco" mi říká, že pal bys neměl ani telefon ani peníze.
No, myslím, že jsi velmi mladý /nezpůsobilý/ na to, abys prodával tak drahou věc. I se ztrátou by bylo lepší, kdyby telefon matka donesla do bazaru /jsou všude/ a tam ho nabídla. Novému majiteli se zřejmě telefon nelíbil, mohl ho i sám poškodit, to nikdo již nedokáže.
Pokud bude ještě někdo vyhrožovat, odkaž ho na matku, nebo otce /funguje-li/. Dospělý má jednat s dospělými, tady jsi v nevýhodě. Jako mladistvý by bylo obvinění proti tobě odloženo, nejsi právně odpovědný.
Telefon ať vrátí na dobírku zase on tobě. Byl to kšeft, který nevyšel. Pro příště neprodávat drahé věci přes internet, ale spíše někomu z okolí a to z ruky do ruky. Vyzkoušet věc, jak funguje.
Někdy se kšeft nevyvede a některá strana tratí. I to je riziko obchodování. Nemusí být z každého obchodu výdělek.
A protože jsi mladý, tak nevíš, že vyhrožování ze začátku policíí byl jenom psychický nátlak.
Kdybys byl starší, tak bys pochopil, že je úplně jedno, kdo tratí na poštovném, vždyť je to pár desetikorun. Opravdu to za to stojí, stresovat se a mít z toho nervy? Narazil jsi na fikaného protihráče, který má s obchodováním na internetu zkušenosti, budiž ti to ponaučením. Prodávej na síti, nebo ve škole časopisy, drobné věci, trička, ale na vyšší kategorie počkej, až budeš starší. Máma s tím kšeftem vůbec neměla souhlasit, zodpovídá za tebe a za škody, které bys způsobil někomu jinému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.