Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, trochu přemýšlím do budoucnosti. Rodiče už mají nějaké roky a já jsem jediným dědicem. (jedná se o RD a chalupu)Teď se už o ně částečně starám. Mám druha, žijeme spolu už skoro 20 roků a do budoucna se chceme vzít. On má 3 děti, já 2.
Uvažuji do budoucna o závěti, kde zděděný majetek po mojí smrti připadne připadne jen mým dětem. A doufám, že tak učiní i můj partner, posléze manžel, abychom ty dva tábory uklidnili, že majetek jedné strany se dostane do rukou jeho rodiny a ten druhý majetek do do mojí rodiny. Tak to chtějí i moji rodiče, aby se to nějak ošetřilo.
Když napíšu závěť bude v tomto směru platná? a partner (druh) nebo manžel nebude mít na tento majetek nárok. Pokud bude nutná nějaká oprava domu, budu ji financovat z peněz, kterou rodiče mají ušetřené.
Dnes to také všechno financují i když bydlíme s nimi.
Těžko se mi o tom mluví, protože si přeji, aby tu se mnou rodiče byli co nejdéle, ale "děti" (všech pět) se začínají profilovat díky svým protějškům a nechci žádnou posmrtní tahanici a chci, aby můj (budoucí majetek) byl jen mých dětí a jeho, asi poloviční, jeho dětí.
Za života NECHCI nic přepisovat do katastru nemovitostí. Děkuji za odpovědi
Jednoduše: bude mít druh (to je ale škaredý název) nárok na moje dědictví po rodičích a mohu toto ještě pojistit závětí?
bude mít přípdně manžel nárok na moje dědictví po rodičích a mohu to také pojistit závětí?
NOZ § 1643 - (1) Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci.
Co do právní síly má závěť přednost před děděním ze zákona. Jestliže sepíšete platnou závěť, kterou rozhodnete o celém svém majetku, nedojde k dědění ze zákona. To znamená, že můžete sepsat závěť pouze ve prospěch vašich dětí - tedy s vyloučením manžela.
To se ale bude týkat pouze majetku ve vašem výlučném vlastnictví - tedy například právě toho dědictví. Doporučila bych, abyste peníze po rodičích, určené na opravu nemovitosti, měla uložené na zvláštním účtu a dokázala doložit, že výdaje byly hrazeny pouze z něj. Předejdete tím případným dohadům o "vylepšování vlastního majetku ze společných peněz".
Zdraví, myslím si, že i když nebudete svoji a s partnerem tam budete spolu bydlet kupu let, až do vašeho "odchodu", tak bude mít také nárok na část dědictví. Nevím přesně, ale je to nějaké společné soužití a vlastně se bere, že tu domácnost spolu budujete a udržujete. Jinak by jste ho musela vést jen jako podnájemníka s nějakou nájemní smlouvou.Přesnosti si musíte najít na netu.
Jednou bylo v telce před lety něco na podobné téma. Ona financovala stavbu nového domu, on většinu fyzicky postavil a po rozchodu ( nebo rozvodu, už si nepamatuju jaký vztah mezi nimi byl) on si kladl nároky na polovinu domu. Řešilo se to tak, že tam makal, jako na svém a né jako nádeník za mzdu. Ale vážně nevím, jak to u soudu dopadlo. Ale jak se dá předpokládat, tak soud vyhrává lepší právník a né pravda.
Také jednoduše: Druh nebude ze zákona dědit nic, pojištění závětí není nutné. Problém, který nastolil @vykuk nyní neřeším, se samotným děděním nemá nic společného.
Manžel zdědí polovinu vašeho majetku, druhou polovinu zdědí VAŠE děti, a to bez ohledu na to, zda to bylo vaše dědictví po rodičích. Samozřejmě vy po rodičích budete dědit sama, manžel ani druh nemají na dědictví po vašich rodičích za vašeho života nárok. Závětí to můžete dědění po vás ošetřit jinak, ale manžela nemůžete úplně vydědit bez zákonného důvodu, který myslím nemáte. @jedubabička bude určitě tak hodná a najde vám přesná znění zákona (nejspíš NOZ), která tyto záležitosti upravují.
@atreus: Děkuji za upřesnění. Asi jsem se pořád ještě nesžil s NOZ, naposled, když v roce 2011 zemřel tchán, to bylo manželka 1/2 a děti 1/2. Stejně ve věci neopominutelných dědiců.
No jo, pokrok je pokrok, za nepřesnosti se omlouvám.
Jak si satam přeje, uvádím § NOZ:
Pokud není závěť, platí:
§ 1635
První třída dědiců
(1) V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.
(2) Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti; totéž platí o vzdálenějších potomcích téhož předka.
Tedy satam se mýlí, když tvrdí: Manžel zdědí polovinu vašeho majetku,
Pokud je závěť, platí:
Nepominutelný dědic
§ 1642
Nepominutelnému dědici náleží z pozůstalosti povinný díl.
§ 1643
(1) Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci.
(2) Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.
Tedy satam se mýlí, když tvrdí: Závětí to můžete dědění po vás ošetřit jinak, ale manžela nemůžete úplně vydědit bez zákonného důvodu
(Ostatně nepůjde o vydědění, ale prostě manžela v závěti neuvedete.)
Než jsem dopsal a uložill, jedubabička byla rychlejší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.