Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
k 7. 9. mi byl "přiklepnut" status studenta kombinovaného studia VŠ. Před 7. 9. jsem měl status prezenčního studenta VŠ. Od 1. 9. pracuji na DPP do limitu 10 000 Kč hrubého. Na úřadu práce nejsem a ani kvůli DPP nemůžu být. Je mi pod 26 let.
1. příklad: 20. 9. nastoupím na DPČ sjednanou do 29. 9., podepíšu slevu na poplatníka a odpracuji nad 2 499 Kč hrubého. To znamená, že za mne zdravotní pojištění atd. odvede zaměstnavatel. Jak mám tedy řešit to zdravotní pojištění pro období od 7. 9. do 19. 9.? Budu něco za to období platit? Platí se to v poměrné části? Případně do jakého data to musím zdravotní pojišťovně uhradit?
2. příklad: budu celý měsíc pracovat jen na DPP do 10 000 Kč hrubého. Do kdy pak musím zaplatit to zdravotní pojištění za období 7. 9. - 30. 9.? Znovu se tedy ptám, jestli se to doplácí v poměrné části či nikoliv.
Předpokládám, že musím na pojišťovnu donést tu moji DPP, případně potom tu DPČ.
Předem díky za odpovědi.
status kombinovaného studenta neexistuje
status studenta je stejný jak pro prezeční, tak i kombinované studium VŠ (nerozděluje se to).
Problém je v tom, že vy jste sice studentem kombinovaného studia VŠ, ale pořád mi nějak není jasné, zda máte klasický studentský status nebo ne?
Protože můžete být studentem kombinovaného studia VŠ, ale nemusíte mít status studenta
Jak jsem psal, status studenta kombinovaného studia VŠ mám.
Daňové odpočty (na studenta, na dítě - pro mamku) jsou stejné jako u prezenčního studenta. Akorát už nemám slevu na MHD a když nejsem zaevidovaný na ÚP, tak si musím zdravotní pojištění platit sám.
Nevím ale jak je to, když si to zdravotní pojištění zaplatím za tu část měsíce sám. Tedy období - kdy mi skončil status prezenčního studenta a začal status kombinovaného studenta až po vznik DPČ. Po vzniku DPČ mi pak přece zaměstnavatel strhne při výdělku nad 2 499 Kč to zdravotní pojištění zaměstnance. Jedině, že by to zdravotní pojištění zaměstnance pak zaměstnavatel neodvedl, ale to by se mi o ty určité procenta muselo méně strhnout z výplaty. Což pochybuji, že se stane.
Opravdu se musíte zeptat na studijním oddělení své školy (Jancaak má pravdu, "statut studenta kombinovaného studia" neexistuje.
Skutečnost, že už nemáte slevu na MHD a že si hradíte zdravotní pojištění, napovídá, že už status studenta nemáte.
Pozor na DPČ s nízkými odměnami! Abyste nevydělával jenom nab zdravotní pojištění.
Pokud už za Vás nehradí zdravotní pojištění stát, musí je zaměstnavatel odvést z částky odpovídající minimální mzdě. Celý rozdíl mezi pojistným z dosažené odměny a minimální mzdou byste hradil Vy, zaměstnavatel se na něm nepodílí. Zaměstnavatel by sthnul celou výši zdravotního pojištění a odvedl za Vás.
Jestli jste ještě na začátku září měl status studenta, nemusíte zdravotní pojištění za září řešit, protože za část měsíce pojistné uhradil stát. Týkal by se Vás až říjen.
"Protože můžete být studentem kombinovaného studia VŠ, ale nemusíte mít status studenta" - Psal jsem, že mi je pod 26 let. Takže ten status mám.
V případě kombinovaného studia to nezávisí jenom na věku, ale na tom, jestli škola při kombinovaném studiu status studenta přiznává. A to se dozvíte jenom ve své škole.
Ve škole mi paní na studijním řekla, že pokud nebudu odvádět z výdělku zdravotní pojištění, tak si ho budu platit sám, když nebudu na ÚP. Když jsem jí řekl, co jsem vyčetl na internetu, tak řekla něco takového: "je to možné, zákony se mění často, nevím to jistě, informujte se na své zdravotní pojišťovně". Na pojišťovně mi po předložení potvrzení o studiu potvrdili moji verzi, že do 26 let hradí stát zdravotní pojištění studentům i v kombinované formě studia. Studuji veřejnou vysokou školu. Možná u některých soukromých to je jinak. Na naší fakultě maji "dálkaři" stejné studijní osnovy jako studenti v prezenční formě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.