Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej garáže - jak se to dělá

Od: ouvena odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu ohledně prodeje garáže. V letošním roce jsem koupila garáž. K zápisu do katastru nemovitostí došlo teprve nyní v měsíci říjnu. Mezitím jsem se přestěhovala do jiného města a nyní zvažuji prodej této nemovitosti. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu bez problému tuto nemovitost prodat na začátku příštího roku. Zda v tomto nebude žádný problém, případně jak mám postupovat, protože zájemce o koupi mám již nyní. Ještě jsem se chtěla zeptat na to, zda s převodem do katastru nemovitostí souvisí ještě jiné poplatky. Jako kupující jsem na sebe převzala závazky ohledně dalšího placení. Platila jsem zápis do katastru nemovitostí, znalecký posudek a daň z převodu nemovitosti. Nevím jestli jsou v souvislosti s prodejem povinné ještě nějaké jiné poplatky, jako daň z příjmu apod.

Předem děkuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

1x

Dobrý den,

garáž můžete prodat, kdy chcete, klidně hned a nebo až v novém roce. Prodej rozhodně podléhá dani z příjmů - leda, že byste garáž prodala za méně než 20000 Kč. To by pak bylo osvobozeno. Danit budete jen rozdíl mezi cenou prodejní a cenou kupní. Pokud byste garáž prodala za stejnou cenu, jako koupila, nebo pokud byste ji prodala levněji, nebudete danit nic.

lidka*
hodnocení

0x

Těžko to asi stihnete do konce roku - především vklad do KN. Ostatní by asi možné bylo. Stejně jako Vy jste převzala finanční závazky (daň, poplatky apod.), je možné je také ve smlouvě delegovat na kupujícího. Vy budete v případě daně z převodu pouze ručitelem platby. Daňová povinnost u daně z nemovitostí pro příští bude na Vás, protože rozhodným datem je vlastnictví k 1. lednu (tedy pokud proběhne prodej až v příštím roce). To znamená, že musíte k 31.lednu 2010 podat na FÚ přiznání k dani z nemovitostí. Ale i to můžete v kupní smlouvě ošetřit tak, aby Vám platbu kupující uhradil. Takže když to tak shrnu, bylo by pro Vás výhodnější stihnout prodej do konce roku, jestli by se to na KN podařilo. Danit, jak píše dusatka, budte v případě vyšší prodejní ceny tak jako tak a možná, že pro rok 2010 budou i horší podmínky. Přiznání k dani z nemovitostí by podával nový vlastník (stav k 1/1). Od příštího roku bude i vyšší sazba. A možná, že by nemusel být ani nový znalecký posudek - tuším, že nesmí být ale starší než půl roku. Ale když Vám odhad bude dělat stejný znalec - aktualizace by asi byla lacinější. *cteni*

doplněno 03.12.09 10:53:

No a ještě mne napadla jedna věc - jestli třeba zatím garáž pouze nepronajmout a počkat na výhodnou nabídku. Ve spěchu se podle mého názoru špatně prodává. A ceny garáží určitě nebudou klesat - naopak potřeba garážovat bude stále vyšší (počet aut, luxusnější auta, kriminalita apod). Ještě to zvažte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]