Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závěť - uživatel bytu - dědictví

Od: jolana* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, měla bych dotaz a sice...moje máma bydlí sama v družstevním bytě, je uživatelka tohoto bytu, člen, nájemce a právě mi oznámila, že napsala závěť a že v ní uvedla obě své dcery, tedy mě a sestru. Ptám se, jestli je to tak správně a stačí to?. Jakože po ní zdědíme byt, resp. převod členských práv a povinností ano? Může být závě´t napsaná rukou a doma bez notáře? Děkuji za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud je celá závěť napsána vlastní rukou a vlastní rukou podepsána, pak jsou splněny zákonné požadavky na podobu závěti. Pokud by byla napsána na stroji, počítači apod. a vlastnoručně podepsána, musí být připojeny podpisy dvou svědků, kteří byli u podpisu zůstavitele přítomni. Měla by obsahovat i datum sepsání závěti.

Členství zůstavitele v bytovém družstvu a nájem v bytovém družstvu přechází na každého dědice, komu podle výsledku dědického řízení připadl družstevní podíl. Jestliže je více dědiců, musí se tito dohodnout, kdo bude nadále členem družstva a nájemcem družstevního bytu, a vypořádat se s ostatními z tržní ceny družstevního podílu.

mp*
hodnocení

0x

U závěti je hlavně hodně důležité, jestli existuje předpoklad, že by jí mohl někdo v budoucnu napadnout. Třeba rozpory v rodině a tak podobně. Pokud je shoda, tak je to víceméně jedno. Pokud ne, tak bych to určitě ošetřil u notáře. Taky v případě, že dědí někdo nepřímý. Příklad matka se nasere na svý děti a odkáže všechno jeptiškám. Tak tam musí nejprve nastat proces vydědění a pak závěť, nejlépe u notáře. Nějaké výkřiky to nespraví. To je procedura.

hodnocení

0x

Může. Kromě toho pokud nemáte další sourozence a maminka nemá manžela, podle zákona byste dědily podíl ve družstvu i bez závěti.

jenda2*
hodnocení

0x

Jenže pak bude následovat další problém. Obě budete vlastnit členský podíl v družstvu. No a pak bude dál co? Bydlíte spolu nebo jak se chcete dál vypořádat? Zákonitě se jedna bude cítit poškozená. Raději si to zařiďte tak, aby byl jen jeden vlastník a druhý dostal nějakou kompenzaci. jestli je ta možnost.

,,ta která si byt bude si chtít nechat,musí druhou vyplatit jako neopomenutelného dědice--podle mne u nás to tak bylo.Nevím,proč se píší závěti,když stejně se musí podělit,, jen kdo byl vyděděn toho ne.

.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]