Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odmítnout dědictví domu

Od: lucie* odpovědí: 23 změna:

Určitě to jde vyhledat,ale ráda si nechám odpovědět a třeba má i někdo svou zkušenost.

Rodiče neustále mluví o tom"že na mě napíšou"dům.Bez mého svolení určitě nemůžou na mě nic převést,mohou podle mě sepsat závět.O dům nemám zájem.Takže až nastane čas,můžu dědictví odmítnout (a tím už nebudu mít ani nárok nikdy na nic)a vše připadně mým sourozencům?Odmítli jste někdy dědictí(nemyslím dluhy)?je to hodně papírování?..a netušíte co obnáší sepsání závěti?(kam se jde,kolik to stojí,píše to notář?ověřuje zda ten majetek opravdu lidé vlastní?)

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

4x

Já odmítla dědictví a nechala sourozencům. Závěť nebyla, k notáři jsem byla předvolaná a tam odmíla dědictví. Dluhy nebyly, jen malá hotovost a byteček ve městě. Jen notář se mi 3 x ptal, zda to myslím vážně neboť zpětvzetí již není možné. Upřednostňuji dobré rodinné vztahy před penězy. Už mnoho rodin dokázalo dědictví rozeštvat na věky.

doplněno 30.11.15 14:42:

novak1 - mám opačnou zkušenost. Nejme rodina nenažraných krkavců a pod. Odmítla jsem z důvodu, že dcera bratra se chtěla vdávat a neměla kde bydlet.Přece bych se nenechala vyplácet novomanželskou dvojicí. Mne odmítnutí nic nestálo, nic jsem akutně nepotřebovala a mladým odmítnutí rozhodně pomohlo.

doplněno 30.11.15 20:54:

novak - mám svoje děti a nějak nechápeš, že někdo může v rodině nezjištně něco někomu věnovat?

Nehápu, proč odpovědi píšete jako doplnění původního příspěvu. To je jako kdybych Vám napsal dopis, vy byste mi poslala odpověď a já bych pak přišel k Vám domů a odpověď bych připsal do prvního dopisu.

K věci: pokud odmítnete dědictví, tak jsou na řadě další dědicové vaše děti. Jejich jménem odmítnout nemůžete, pouze se souhlasem opatrovnického soudu. Samozřejmě pokud jste to odmítnutí provedla v době, kdy jste děti ještě neměla, je to jasné.

novak1*

Když nemáš své deti tak naco ti to je a máte dobré vztahy,možná te na starost opatrí..

novak1*

Tak to se už chápe ťežko,leda že máte volných bytu hodne ješte z komunizmu a vaše deti nepotrebují byt.

hodnocení

4x

Řekl bych, že není nutné odmítat dědictví jako celek. Stačí se před notářem při dědickém řízení dohodnout a podepsat. Třeba že Mařka dostane dům a já si vezmu cukřenku po mamince.

op5muvafi

Já jsem určitě pro odmítnutí celého dědictví, protože zde odpadají veškerá rizika s dědictvím. Zde totiž hrozí, že ta cukřenka po mamince bude dědičku nakonec stát třeba milión.

V dnešní době odpovídají dědicové za dluhy v plné výši, pokud dědictví neodmítnou celé. Je možné uplatnit výhradu soupisu, pak odpovídají jen do výše svého dědictví. Ale tento postup vyžaduje daleko větší náklady(především znalecké posudky- je potřeba znát přesnou hodnotu majetku), proto se tak často neuplatňuje.

A tu cukřenku bych si pak nechal darovat od sestry, když jsem jí nechal svůj podíl. :)

uska*
*palec*Když se pozůstalí budou domlouvat až před notářem, tak se může stát, že část majeku/nemajetku nebude chtít nikdo nebo jednu věc dva sourozenci atd. Pokud byste si vzala jen tu cukřenku, tak platíte stejným dílem náklady notáři jako bratr, který si vezme dům, stejným dílem budete platit třeba nedoplatek za elektřinu a plyn atd. Navíc mezi bratrem č. 1 a bratrem č. 2 vznikne spor z důvodu, že dům má větší hodnotu jako auto, bude chtít vyrovnat rozdíl a náklady na vypořádání dědictví se značně navýší. I pro vás to bude platba navíc. Proč si přidělávat starosti, já bych se obešla bez cukřenky a mám jistotu, že mi žádná platba v budoucnu nehrozí.

Pokud jste si jist, že dědictví je předlužené, nebo že je jeho hodnota marginální, je dobré udělat ten soupis.

lucie*
hodnocení

...to jde se dohodnout co kdo chce,kdyby byla na světě závět a napsáno co má komu připadnout?No bylo by to tak nejlepší...sourozenci nebo aspoň jeden dům chce a já hlavně nechci ani dům ani starosti.*jasne*

doplněno 01.12.15 10:46:

...tak supr,díky za odpovědi.Se sourozenci se určitě dohodnem.To jen rodiče mi celý život nutí svůj životní styl a nechci dopustit,aby se jim to povedlo ani po smrti.Nevidím štěstí ve hmotných statcích,ale zase úplně se dědictví vzdávat nechci.

paw*
Tak at to rodice na vas prepisou a vy to obratem darujte sourozenci. A zbytek dedictvi resite normalne.

Nejsem si jist, jestli takový postup nebude dvakrát zpoplatkován. Nejlepší řešení je skutečně napsat závěť, kdo co dostane. Před NOZ bylo možné ji napadnout a v podstatě zneplatnit, dnes už to nejde. Takže doporučuju udělat domácí schůzi a tam to všechno sepsat.

roman68*

Zdravím,

vcelku vás chápu...majetek , který člověk nepotřebuje je přítěží ! moji rodiče bydlí sami v rodinném domě a musí se o něj starat - jen to vytápění , co stojí !

na druhou stranu - můžete dům prodat a z peněz si užít - třeba cestování nebo klidně pomoci v charitě...

důležité je , jak to vnímáte a cítíte vy ...

R

lucie*
hodnocení

roman68-přesně jste to vystihl"majetek co člověk nepotřebuje"tím,že mi nutí (chtějí odkázat)ten dům,mě uráží už několik let,nemám dluhy i byt jsem koupila z našetřené hotovoti,auto hotově...a nic víc nepotřebuji.Když budu chtít "utopit"prachy tak je dám do dětí a né do baráku.I když je dům nový jsou to jen starosti a díra na prachy.Dohodnem se určitě jen mě zajímalo,co to obnáší a jaké jsou možnosti.

novak1*
hodnocení

2x

Je to lehké já taky odmítl,stačí prohlásit u notáre že odmítate vše v plném rozsahu, nebo když se nechcete setkat s tou bandou krkavcu u notáre mužete to udelat i písemne ale musí to být overeno u notáre libovolného,tak jak jsem udelal já,notár by vás mel informovat predtým jaké je to dedičstvý a čeho se vzdávate,nebojte se oni jiní pozustalí si to seberou rádi,jen musíte komunikovat s notárem ,nebo by vám tu vaši část mohli napsat i bez vás ,bacha na lhuty.

novak1*

Vetšinou se odmíta po takom co se k vám choval zle,má to svou výhodu když odmítnete nemusíte mu jít na pohreb ani na jeho hrob nosit svíčky ani brečet nemusíte.Ten kdo sežral jeho majetek ať se stará.

hodnocení

2x

Normálně, až Vás notář(ka) vyzve k dědickému řízení, oznámíte jí, že odmítáte dědictví. Ona Vás poučí, nechá si to podepsat a předá to k soudu. Pak to soud potvrdí.

Jednoduché.

doplněno 01.12.15 10:10:

Lucie, notářka posvětí dohodu dědiců, pokud není v rozporu se zákony. Takže když se dohodnou dědicové, jak píše již správně Ra252, jak se dohodnou dědicové, tak to požehná i soud. Já dům, brácha auto, ségra kompoty.

mzxy*
hodnocení

0x

je nutné vzdát se celého dědictví

Vůbec ne, nejde o předlužené dědictví, ale o vzdání se části dědictví ve prospěch ostatních dědiců. To je úplně jiná situace.

mzxy*
hodnocení

0x

ptejte se stařičkého profesora Eliáše, autora nesrozumitelného a nepochopitelného NOvého občanského zákoniku, který NENÍ zákonem pro lidi, ale pro akademickou obec, tedy především teoretiky práva, a pak pro adokáty a komeční právníky, kterým s emusí zapatit za to aby se snažili pochopit archaickou čestinu NOZ...V naší moderní historii to nemá obdoby

Odméítnete to při vypořádán áídšdictví před notářem...závěť méže být i nápis na zdi nebo papyrusu, pokud je jasný a srozumitelný , akorát se blbě prokazuje že jde o projev něčí vůle

sunset*
hodnocení

0x

Ano, dědictví můžete odmítnout. Buď berete jak stojí/leží/běží nebo ho odmítnete a šlus.

V případě umrtí někdo blízký zařídí pohřeb a ten dostane výzvu k notáři. Informuje ho o dalším příbuzenstvu, majetku atp, to se vše obešle a vás pak přizvou k notáři, seznámí s rozsahem a podílem dědictví a vy prohlásíte (pár podpisů), že to nechcete. Tím to pro vás fakticky hasne. Váš podíl se rozdělí mezi zbydlé dědice. V rodině si to musíte nějak vyřídit sama, to je asi jasné...

Samozřejmě, ověření majetku, účtů a třeba fondových investic dělá notář, některé doklady dodává pozůstalý.

hodnocení

0x

nevím úplně přesně, co na to novej občan... ale pokud máte děti a odmítnete dědictví, pak váš podíl připadne vašim dětem. a ze ně to (pokud dědictví bude v "aktivech") už neodmítnete, respektive proti se postaví státem určený zástupce dětí (přesný termín si teď nevybavuji).

buss
hodnocení

0x

Ano, když budou psát závěť tak se nebudou ptát, nemusí. Ale můžete se zříci. Klidně odmítněte. Vše o tomto je v OZ - Dědické právo + notářský řád.. Buď závěť není, postup dle zákona, je-li a je v pořádku platí.

jamamba*
hodnocení

0x

Dobrý den,

zákon rozlišuje odmítnutí a vzdání se dědictví. Notář vám to vysvětlí. Dohoda s ostatními dědici je také běžná. Všechny tři varianty obnáší jednu návštěvu notáře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]