Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně dědictví družstevního bytu. Mojí mamince zemřel manžel. Maminka má 3 děti z prvního manželství. Maminky zemřelý manžel má z prvního manželství také 3 děti. Spolu žádné děti neměli. Oba byly členové družstva. My (děti ze strany maminky) jsme v bytě vyrůstaly. Děti od máminýho manžela v bytě nikdy nebydlely a dokonce se ani s otcem nestýkaly. Teď náhle zemřel a byt bude předmětem dědictví. Dále, již za trvání manželství, si maminka pořídila další byt, který je z nebytového prostoru předělaný na bytový. Je to v tom samém vchodě a obývá ho syn maminky (můj bratr). Půjde i tento byt do dědictví, i když je psaný pouze na maminku a pořídila si ho za peníze, které dostala darem od svých rodičů-což může doložit výpisem z účtu. Prosím o radu, v jakém poměru bude dědit maminka a v jakém děti po zemřelém manželovi. Lze nějakým způsobem zdůraznit, že se o otce děti nestaraly? Mám srach o maminku, že je bude muset z bytu vyplatit a bohužel na to nemá prostředky! A ještě by mě zajímalo, zda se vyplácí v dědictví tržní hodnota bytu či jen členský podíl v družstvu.
Předem děkuji za odpověď.
Veronika
Tak částečná odpověď, družstevní byt není váš a nebyl ani vašeho nevlastního otce. Jako takový není předmětem dědického řízení, do kterého vstupuje družstevní podíl (s ním je spojeno právo užívání, ale ne vlastnictví bytu).
Jinak obecně: nejprve se provede vypořádání společného jmění manželů, kdy manželce připadne polovina, a do dědického řízení vstupuje zbytek. Takže o tom bytě, o který vám jde, by se v první řadě rozhodovalo zde, a zde by patrně bylo možné prokázat, že součástí společného jmění nebyl. Samozřejmě jde o to, jaký konkrétní vztah zde je, jestli je ten byt takzvaně v osobním vlastnictví (termín ne úplně přesný, ale běžně používaný), nebo třeba taky družstevní.
No a jaký dědický podíl komu připadne, to závisí na tom, zda existuje závěť nebo zda půjde o dědictví ze zákona. V prvním případě by se vše řídilo závětí, pokud je v souladu se zákonem (nepominutelní dědicové a tak); manželku by teoreticky mohl zůstavitel zcela vyškrtnout, děti, pokud jsou dospelé, musí dostat alespoň polovinu podílu ze zákona. V závěti je možné vydědit i dětim, ale jen z několika málo taxativně vyjmenovaných důvodů (mj. i to, že se děti o otce nestaraly, tedy zhruba řečeno), které by ovšem bylo nutno doložit, a může (mohl) to udělat pouze zůstavitel, obávám se, že námitky tohoto druhu ze strany účastníků dědického řízení nemají právní validitu, ale to nevím určitě.
Pokud závěť neexistuje, dochází k dědění ze zákona, Dědici ze zákona jsou zůstavitelovy děti (případně jestliže některé z nich nedědí, příslušný podíl přechází na jeho příme potomky) a manželka a dědí rovným dílem. Zde by tedy dědictví (tedyta část majetku po vypořádání SJM) bylo rozděleno na 4 díly a každý z dědiců by dostal jeden.
Jedná se o družstevní byt, který není v osobním vlastnictví. Vím, že je to majetek družstva a myslela jsem, že i tento byt (resp.podíl) bude předmětem dědictví. A taky jsem si myslela, že se to vypláci v tržní hodnotě bytu. Alespoň jsem tot ak slyšela ze všech stran Pokud by jsme chtěli byt teď prodat, má zhruba hodnotu kolem 2,4 mil. Co se týče SJM, tak tam je pouze auto a vkladní knížky, které byly psány na "nevlastního" otce. S tím maminka počítá, že rozdělí na 4 díly. Jde nám o ten byt, v jaké částce se bude vyplácet a zda se tam může zahrnout i ten druhý byt, co jsem psala, že je z nebytového prostoru a je psaný pouze na maminku. Nabyla ho ale za trvání manželství. Jedná se také o majetek družstva.
Děkuji
Možná jsem trochu pomotal ty byty, u toho prvního jsem chápal, že je družstevní, a tam skutečně do dědického řízení přijde družstevní podíl, ale podle ne družstevní podíl nemá s tržní hodnotou nic společného. A protože s členským podílem přecházejí na dědice příslušná práva, speciálně členství v družstvu (ale i povinnosti), a protože vaší mate přísluší polovina SJM, a člen družstva může být jen jeden anebo v případě manžeků oba, takby asi měl podíl připadnout vaší mamince s tím, že do dědictví přejde polovina jeho hodnoty, ale to jsou tak trochu mé spekulace, a hlavně si myslím, že hodnota čelnského podílu a tržní hodnota bytu jsou dvě různé věci. Skuste se podívat například na mesec.cz/..., třeba vám to něco řekne.
No a ten druhý byt, tak tady vidím tu možnost, že součástí dědictví vůbec nebude, ale nevím, sice ho pořídila maminka za své, ale v jakém smyslu pořídila? Říkáte, že je také majetkem družstva, tak tomu nerozumím (ve smyslu tom, že nevím, jak to s ním bude). Asi nezbude než se domluvit s notářem.
A co se týče toho auta a knížek, polivina patří vaší mamince a teprve zbytek bude dělit na čtuři díly, čtvrtina je zase její a tři čtvrtiny se rozdělí mezi manželovy děti.
Ale už teď jsem vám řekl víc, než co spolehlivě vím, přeci jen nejsem zase až tak fundovaný, takže nic dalšího si vám už poradit netroufnu a to, co jsem napsal, neberte se stoprocentní zárukou. Nejlépe by poradil právník, na kterého se obrátíte a který bude také vědět, co od vás potřebuje za informace, případně notář pověřený dědickým řízením. Ten se na vás v každém případě musí obrátit. Mimochodem, kdo zařizoval pohřeb? Toho obvykle notář kontaktuje v první řadě. No a i zde na poradně jsou lepší znalci než jí, on se vám někdo ozve a přípaně mne zkoriguje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.