Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ostatky rodičů byly převezeny jinam

Od: lavickova odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, prosím kam se mám obrátit, jsme 4 sestry, jedna z nás se s námi 3 nestýká, poslední 2 roky před smrtí v r. 2002 u ní bydlela naše matka, o kterou jsme se střídaly v péči. Po její smrti byla pohřbena do společného hrobu k manželovi, tak jak si přáli oba.Hrob je vzdálený od místa bydliště této sestry 30 km.Na hrob jezdíme všechny 4 a všechny se o tento hrob staráme.tento týden nám bylo oznámeno sms, že ostatky našich rodičů byly převezeny do jejího (sestry) bydliště, aby nemuseli v budoucnu jezdit tak daleko. My jezdíme 90 km, další sestra 200. Tato zpráva nás citelně zasáhla. Toto si dovolila jen na základě toho, že měla hrob rodičů v pronájmu, pronájem zrušila a její manžel hrob vykopal a přemístil ostatky našich rodičů do nového hrobu v jejich místě trvalého bydliště. Podotýkám, že v tomto bydlišti moji rodiče nikdy nechtěli být pohřbeni. Mám nějakou možnost se proti této ráně bránit oficiálně?Děkuji za radu. S.L.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Převážení ostatků proto, že to mám daleko, mi připadá nechutné (ne z technického hlediska, ale z morálního). To už je pro mě přijatelnější vzpomenout na své příbuzné z domova, kdyby byla pro mě cesta k hrobu obtížná. Mrtví mají mít klid.

hodnocení

2x

Tady poradna.pohreb.cz/... je podobná situace - pravděpodobně to bude u vás podobně - tedy soud.

Jinak zákon o pohřebnictví říká, že "Před uplynutím tlecí doby (min.10 let) mohou být lidské ostatky exhumovány na žádost
nájemce hrobového místa jen se souhlasem krajské hygienické stanice...
" (§ 22, odst. 5). Nic dalšího.

Za sebe si jen dovolím doplnit, že bych to nechala raději být, než převážet ostatky sem a tam. Ale to je samozřejmě jen můj pohled a vaše věc.

hodnocení

0x

"její manžel hrob vykopal a přemístil ostatky našich rodičů do nového hrobu"

Nejsem si úplně jistý, ale mám zato, že k nakládání s ostatky zemřelých včetně exhumace (a té obzvlášť!) je potřeba příslušné povolení a smí je provádět pouze oprávněná osoba/organizace, jinak je taková činnost nelegální. A patrně k té exhumaci by byl nutný i souhlas přímých pozůstalých.

Projděte si Zákon o pohřebnictví č. 256/2001Sb., tam určitě najdete odpověď

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]