Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím kam se mám obrátit, jsme 4 sestry, jedna z nás se s námi 3 nestýká, poslední 2 roky před smrtí v r. 2002 u ní bydlela naše matka, o kterou jsme se střídaly v péči. Po její smrti byla pohřbena do společného hrobu k manželovi, tak jak si přáli oba.Hrob je vzdálený od místa bydliště této sestry 30 km.Na hrob jezdíme všechny 4 a všechny se o tento hrob staráme.tento týden nám bylo oznámeno sms, že ostatky našich rodičů byly převezeny do jejího (sestry) bydliště, aby nemuseli v budoucnu jezdit tak daleko. My jezdíme 90 km, další sestra 200. Tato zpráva nás citelně zasáhla. Toto si dovolila jen na základě toho, že měla hrob rodičů v pronájmu, pronájem zrušila a její manžel hrob vykopal a přemístil ostatky našich rodičů do nového hrobu v jejich místě trvalého bydliště. Podotýkám, že v tomto bydlišti moji rodiče nikdy nechtěli být pohřbeni. Mám nějakou možnost se proti této ráně bránit oficiálně?Děkuji za radu. S.L.
Tady poradna.pohreb.cz/... je podobná situace - pravděpodobně to bude u vás podobně - tedy soud.
Jinak zákon o pohřebnictví říká, že "Před uplynutím tlecí doby (min.10 let) mohou být lidské ostatky exhumovány na žádost
nájemce hrobového místa jen se souhlasem krajské hygienické stanice..." (§ 22, odst. 5). Nic dalšího.
Za sebe si jen dovolím doplnit, že bych to nechala raději být, než převážet ostatky sem a tam. Ale to je samozřejmě jen můj pohled a vaše věc.
"její manžel hrob vykopal a přemístil ostatky našich rodičů do nového hrobu"
Nejsem si úplně jistý, ale mám zato, že k nakládání s ostatky zemřelých včetně exhumace (a té obzvlášť!) je potřeba příslušné povolení a smí je provádět pouze oprávněná osoba/organizace, jinak je taková činnost nelegální. A patrně k té exhumaci by byl nutný i souhlas přímých pozůstalých.
Projděte si Zákon o pohřebnictví č. 256/2001Sb., tam určitě najdete odpověď
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.