Nejste přihlášen/a.
Samozřejmě, že je to levota, která se může vymstít.
A taky bych do toho nešel, a taky už mě k tomu jeden zaměstnavatel tlačil ( ! ).
A to je právě to, co je zde pozoruhodné ( neříká se tomu Stockholmský syndom? ), jak málo lidí má autentické zkušenosti s hnilobou současného "trhu práce", takže když se vyskytne třeba taková situace jako je v otázce, tak jako první viník se jeví ten kamarád... Jenže ten je až čtvrtý nebo pátý v pořadí.
Prvním viníkem je systém, který je už v principu chybný. Nastavuje slabé, naivní zákony, ale zároveň dává najevo, že někteří ani tyto karikatury spravedlnosti nemusejí dodržovat.
Druhým viníkem je zaměstnavatel, který jen využívá toho právního i mravního marasmu, a snaží se odrbat všechny okolo, jen aby si nemusel příští rok kupovat tu menší jachtu a nevypadal pak před kolegy jako "socka"... ( Opakovaně jsem na vlastní oči viděl, jak jsou schopny dnešní firmy šetřit stovkové položky na zaměstnancích, vytáčet se i z pojištění, pracovních pomůcek, krátit osobní "jen tak" - a na druhé straně lítají vzduchem statisíce za idiotské investice, od počátku nerentabilní zakázky, nehospodárnost v materiálu i energiích, chaos v plánování, protlačování nekompetentních známých na důležité pozice, firemní večírky, atd. )
Třetím viníkem jsou dozorčí orgány státu, které o tom vědí už řadu let, ale úmyslně to kryjí. Buď z blbosti, ze strachu a nekompetentnosti, či v důsledku korupce. Prašť jak uhoď, výsledek je stejný. ( Opět osobní zkušenost. )
Čtvrtým viníkem jsou média, které o problému neinformují buď vůbec, nebo velmi zkresleně ( což je úmysl a zadání ), nebo jen kraťoučce a pak to zavalí tunami balastu, aby informace zanikla ( opět úmysl, opět zadání ).
Pátým jsou zoufalci v pozici neplnohodnotných "zaměstnanců", kteří na to pod tlakem okolností kývnou... Je pravda, že i oni mají svůj díl viny. Ale jaký?
Len, už podruhé od Vás čtu, že něco svádíte na systém. Nevím, jestli u Vás jde o chybu, omyl nebo záměr.
Systém vinen není, vždycky jen lidé → ti, kteří "zneužívání systému" umožní. (I ti, kdo chyby svádějí na systém.)
Na prvním místě jsou ti, kteří krátkozrace vidí momentální "výhodu", nepřemýšlejí o souvislostech ani o vztazích. Protože právě oni zaměstnavatelům umožňují "zneužívat systém".
Zaměstnavatelé si vůči zaměstnancům dovolí jenom to, co jim dovolí sami zaměstnanci. Zaměstnavatelé, "systém" apod. mohou takto "fungovat" právě díky tomu, že jsou lidé ochotni něco svádět "na systém", nejsou ochotni se nad situací zamyslet. A nejsou ochotni pro změnu něco udělat.
I já čuji nepravost. Když se kamarád potřebuje zaměstnat a vydělat si, proč to neudělá sám za sebe? Nebo má nějaký škraloup, který nechce před zaměstnavatelem vytahovat?
Nechápu, proč by se nemohl sám zaměstnat jako brigádník. Připadá mi to celé nějak divné, něco tam smrdí. Proto za sebe radím - nedělejte to, mohlo by Vás to mrzet. Když chce pracovat a vydělávat, ať se tam zaměstná sám. Na co hledá prostředníka? Jaga.
Mohu Vám sdělit, že to je docela častá praktika. Já bych do toho šla s těžkým srdcem a jenom v rámci rodiny. Jako, že brácha práci udělá, když já nemohu, neboť mám vyčerpané hodiny. Ale v reálu se pachtím sama. Někdy je to o tom, že státní zaměstnanec nesmí vykonat nějakou práci ve stejném oboru, což mi připadá absurdní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.