Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo je muromec?

Od: muromec odpovědí: 11 změna:

Ahoj,
včera jsem ve Vyprávěj slyšel přirovnání: jako muromec. Může mi to někdo objasnit, kdo muromec je?

Děkuji

Za soustruhem, v kanceláři,
tam se všude ženám daří.
Dojit kravku to chce sílu,
musíme však žíti v míru.
Co ale ještě potřebuješ, ženo?
Mít srdce láskou naplněno.

Jen tak může vzkvétat naše zem,
když žena je milována Muromcem.
Pak každá z nás může pracovat,
pro sebe, pro mír, pro svoji vlast.

Kdo je muromec?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

6x

Muromec je legendární hrdina z ruských lidových pověstí a báchorek, statečný, udatný, silný a neporazitelný chlap.

Něco jako Herakles či Achilles ve starém Řecku.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, je to bájná postava ruského bohatýra - Ilja Muromec. Zdravím!

cs.wikipedia.org/...

doplněno 06.09.17 10:25:

Nemáte zač.

hodnocení

2x

V ruském bájesloví někdo jako u nás Bivoj (akorát bez kance;)).

Tedy obecně silák nad siláky.

hodnocení

2x
A taky to bylo letadlo. technet.idnes.cz/...

muromec
hodnocení

Děkuji, zase jsem na chvíli chytřejší, než to zapomenu. :)

Ano, je to tak, jak je tu uvedeno, jen pro doplnění, kdybyste na to někde taky narazil - těm ruským báchorkám (nejen) s touto postavou se také jinak říká byliny (a opravdu to nejsou byliny jako naše kvítí):)

Byliny podle toho, že je to něco, co kdysi dávno bylo.

doplněno 07.09.17 15:26:

Byliny - to slovo, které se netýká rostlin, ale pověstí, vznikly v Rusku.

inzenyrka, zrovna jsem si říkala, že když tyto "byliny" nejsou rostliny, tak by melo být měkké i. Ale jestli je to, jak píšete, co kdysi dávno bylo, tak je to jaké, je to od slova "býti".

Byliny podle toho, že je to něco, co kdysi dávno bylo.
Tak, tak - быль = minulost

hodnocení

0x

Tady si můžete počíst:

pohanstvi.net/...

tondac*
hodnocení

0x

Před Vyprávěj se to objevilo v Koljovi, kde Zdeněk Svěrák na svatební hostině sliboval ruské novomanželce: "dnes v noci budu Ilja Muromec!" a pak dodal "Nebo Čurila Plenkovič!" :)

BTW matláci z českotelevizního klanu Arichtěvů udělali z Vyprávěj růžovobrýlovou retrotelenovelu a podobně jako Kolju vykrádají spoustu dalších českých filmů

Většina chyb režiséra zachycená ve filmu Trhák se objevuje ve Vyprávěj. Problém je v tom, že tam neměli scénáristu, který by dílo hlídal a všechno elegantně vyřešil. I když Laďka Kozderková projíždějící krajinou kde rozkvetlé stromy střídalo žloutnoucí listí a sněhové závěje jako by z Vyprávěj vypadla. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma muromec

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]