Nejste přihlášen/a.
Už jsem tu jeden dotaz ohledně tohoto tématu vznášela, bohužel musím přidat další.
Zaměstnavatel mi nevyplatil mzdu za odpracovaný měsíc, mimo to mi vyhrožuje, porušuje zákon, na inspektorátu práce se mi dostalo informace, že jsme v právu, zaměstnavateli jsem napsala dopis kde jsem ho upozornila na všechny jím porušené předpisy (konkrétně jsem je vyjmenovala), požádala ho o urovnání, o zaslání mzdy a napravení dokumentů, on odmítá a zapírá. Odmítám to nechat být, nechat někoho bez měsíčního platu ač všechno poctivě odpracoval je hrubé a drzé. Jediné rady které s emi dostalo od inspektorátu je žaloba, ale právníka si dovolit nemou. Někdo mi tvrdí že mám právo žádat soud o zastoupení, někdo zase tvrdí že takové právo má jen člověk žalovaný. Jak to tedy je?
je hodne pravniku kteri si vemou penize az z toho co vysoudite takze v podstate zadne penize mit nemusite, protoze pokud pujdete k soudu urcite nebudete chtit jen plat ale taky penize na pravnika + neco dalsiho
Tazatelko Kristo, chcete-li s něčím poradit, měla byste uvést co nejvíce informací → jinak nemusíte dostat adekvátní odpověď. Také by bylo dobré se k otázkám vracet a reagovat na odpovědi.
Myslím, že by se mohl hodit i odkaz na dřívější otázku k tématu: Zaměstnavatel vyd/...
Upozorňování zaměstnavatele na předpisy ničemu nepomůže, zaměstnavatel moc dobře ví, co porušuje.
Přečetla jste si odpovědi k předchozí otázce? Zařídila jste se podle nich?
Ještě neuplynula doba, kterou má zaměstnavatel k doplacení dlužné mzdy. Lhůta pro mzdu za červenec skončí teprve 15. září a pro mzdu za srpen až 15. října.
Potom byste měla zaměstnavatele písemně vyzvat (nikoliv žádat nebo prosit) k vyplacení dlužné mzdy. Uvést, kam má mzdu zaslat (včetně banky a čísla účtu nebo poštovní adresy) a stanovit mu rozumný (je potřeba mu dát ± 10–15 dnů) termín. Poslat doporučeným dopisem s dodejkou. Od všeho uchovat kopie, podací lístky i dodejky.
Poznámky:
Zaměstnání jste podle všeho neukončila korektně. Okamžité zrušení pracovního poměru ve zkušební době musí být písemné a musí být doručeno druhé straně.
Stěžujete si, že nevyplacení nevyplacení mzdy je hrubé a drzé. Jste si jista, že Vám zaměstnavatel něco dluží? Nemohl si započíst škodu, kterou jste mu způsobila neomluvenou absencí?
Uzavřela jste se zaměstnavatelem dohodu o odpovědnosti (tzv. "hmotnou odpovědnost")? Jestli ano, vyžádala jste si ke dni nástupu a ke dni ukončení zaměstnání předávací inventuru? Jak dopadla?
Rady z předchozí otázky jsme použila, kntaktovala jsem úřad práce, aby mi dali kontakt na nejbližší pobočku inspektorátu práce a tam mi bezplatný poradce sdělil, že jsem v právu, zaměstnavatel vědomě manipuluje dokumenty a lže. Doporučil mi ho ještě jednou upozornit na jeho jednání a to jsem udělala.
Zaměstnavatel mi mzdu uhradil, uhradil mi tisícovku, zbytek mzdy údajně odebral jako inventurní schodek (jak asi tušíte podle otázky na inventuru), zaměstnavatel navíc popírá dny kdy jsem v práci byla, tvrdí že jsem na směny nedorazila, úmyslně uvádí moje apsence ve dny, kdy byl svátek nebo jiný příplatek. Poslal mi výpověď ke dni, kdy jsem ještě chodila do práce. Na všech dokumentech k tomu se vztahujících jsou napsané datumy z července, všechny tyto papíry jsem ale dostala až po telefonickém stíhání zaměstnavatele 16. srpna. Navíc jsou ty dokumenty (logicky když jsedem je předtím nedostala) podepsané pouze od něj. On ale tvrdí že mi je vydal ve dny, které jsou uvedené na dokumentech.
Zaměstnání mám podle zákoníku práce právo ve zkušební době ukončit hned, ukončení zaměstnavateli dorazilo den dopředu, písemné ukončení které mu bylo zasláno dodatečně si úmyslně nevyzvedl, posílala jsem i s dodejkou, po 15ti dnech se mi vrátil dopis s tím že si ho zaměstnavatel odmítl převzít.
Předávací inventura se ke dni mému nástupu ani odchodu nekonala, pravděpodobně se nekonala nikdy, nejsem první koho "oškubal" tímhle způsobem.
S tím oškubáním opatrně, zaměstnavatel má nárok na náhradu schodku na svěřených hodnotách. Pokud jste podepsala dohodu o odpovědnosti a nepožádala o provedení předávací inventury k datu nástupu a ke dni ukončení zaměstnání, odpovídáte za schodek vzniklý od poslední inventury před Vaším nástupem do první inventury provedené po Vašem odchodu.
Ledaže byste prokázala, že jste schodek zčásti nebo vůbec nezavinila Vy. Kontakt na SÚIP Vám v předchozí otázce dala Lucky.
Předávací inventura se nekoná automaticky, je potřeba si ji vyžádat. Kdybyste byla o provedení inventury písemně požádala a nechala si převzetí písemné žádosti potvrdit na kopii žádosti, nemohl by po Vás zaměstnavatel v případě, že by požadovanou inventuru neprovedl, později vymáhat případnou škodu.
Zrušit pracovní poměr dodatečně nelze. Lze jej zrušit v den, kdy zaměstnavateli písemné zrušení doručíte nebo k některému pozdějšímu datu. Nestačí zaslat e-mail a "dodatečně"písemné zrušení.
Teď to na mne působí dojmem, že jste zaměstnavateli neomluvenou absencí způsobila škodu, kterou má právo po Vás vymáhat (možná si ji rovnou započetl proti Vaší mzdě).
_________
Opravdu Vám zaměstnavatel poslal výpověď? Ve zkušební době se pracovní poměr ruší.
Už v předchozím dotazu jsem Vám doporučila se seznámit se zákoníkem práce, budete jej potřebovat po celý svůj profesní život. Doporučuji to znovu, člověk by měl znát nejen své povinnosti, ale i svá práva.
Ještě jedno doporučení: Dávejte si pozor na použité obraty a snažte se vyjadřovat co nejpřesněji. Pokud někomu poskytnete neúplné nebo nepřesné informace, nedočkáte se správné odpovědi. Pokud byste takto informovala svého právního zástupce, nemusela byste u soudu uspět.
Ta doporučení prosím neberte jako kritiku. Jenom upozorňuji na možnost problémů zapříčeněných nepřesnými informacemi či obraty.
Pak tedy nechápu z jakého důvodu za schodek odpovídám pouze já a ne i ostatní zaměstnanci, navíc nechápu ak může čišnice způsobit výrazné škody.
O kontaktu vím, jak píši, byla jsem tam přímo pro telefonní kontakt na poradce z místní pobočky.
Předávací inventura jak mi bylo řečeno, by se měla dělat v případě vyšších pozic, tedy například sklad se předává jinému vedoucímu, kvůli nové čišnici (které se tam střídali v intervalu jednoho až dvou měsíců) se inventura údajně dělat nemusí, to jsou argumenty zamětsnavatele.
Zrušit pracovní poměr lze i elektronicky, tuto informaci tlumočím opět od poradce z inspektorátu.
Ke škodě zaměstnavateli. Nejsem první komu tohle udělal. V mém bývalém pracovišti se zamětsnanci střídali jak už jsem jednou uvedla téměř každý měsíc, když jsem začínala druhý měsíc, několik pravidelnýchz zákazníků podniku se mě ptalo, jaktože jsem tam tak dlouho. Při mém nástupu z kavárny odešli jiní zaměstnanci, ti byli o mzdu připraveni identickým způsobem jako já. Mě bylo řečeno že kradli a proto obdrželi několik stokorun. Od jiných zdrojů jsme však slyšel že chtěli odejít a zaměstnavatel s tím měl prostě a jendoduše problém. Prostě identický příběh jako ten můj. Moje mzda byla stejně jako jim odůvodněna inventurním schodkem, inventura která se však měla konat ještě ve dnech kdy jsem byla zaměstnaná se nikdy nekonala, na to ale důkaz nemám.
Omlouváms e za špatný výraz, zamětsnavatel mi poslal stejně jako já jemu Ukončení pracovního poměru ve zkušební době ze strany zaměstnavatele, toto ukončení mi poslal ke dni kdy jsem byla v kavárně ještě zamětsnána, poslal mi ho až v druhé polovině srpna, tvrdí že jsem ho dostala v den který je uveden na ukončení, lže.
Zákoník práce jsem si pročetla několikrát velmi důkladně, mimo to jsem do něj koukala po celou schůzku s poradcem z inspektorátu práce který mi v něm ukazoval paragrafy které můj zaměstnavatel hrubě porušil. Skutečně mi bylo řečeno že jsem proti zaměstnavateli v právu a všechny dokumenty které mi zaslal, jelikož neoplývají mým podpisem, jsou neplatné.
Paní Kristo, proč informace "pouštíte" po částech? Odpovídáme-li na základě neúplných informací, nemusíte se dočkat odpovědi, která by Vám mohla pomoci.
Zrušení pracovního poměru elektronicky: Zaslala jste zrušení pracovního poměru podepsané zaručeným elektronickým podpisem nebo z datové schránky do datové schránky?
Jestli se nic nezměnilo, považovala by se v případě elektronické korepondence písemnost za doručenou, kdyby její přijetí bylo do tří dnů potvrzeno. Máte-li od zaměstnavatele potvrzení přijetí zrušení pracovního poměru, proč jste to ještě nezmínila? (Už v prvním dotazu jsme se dvě ptaly, jestli šlo o řádné ukončení pracovního poměru.)
Odpovědnost:
Píšu pouze o tom, co se týká Vás. Za co odpovídají ostatní zaměstnanci závisí na tom, jestli i oni měli uzavřenu dohodu o odpovědnosti.
Předávací inventura by se měla dělat i v případě, že na pracoviště přijde nový zaměstnanec či brigádník, nebo naopak některý zaměstnanec končí. Bohužel se tak neděje "automaticky", proto si to zaměstnanci musí ohlídat sami (je to v jejich zájmu, jde o jejich ochrabnu). Respektive nemusí, ale potom se nemohou divit, že má zaměstnavatel právo po nich něco vymáhat.
Jestli se zaměstnanci střídali tak často, měli jste o předávací inventuru písemně žádat při každé změně ve stavu zaměstnanců a předání žádosti si nechávat zaměstnavatelem potvrdit na kopiích žádostí. Pokud by zaměstnavatel žádostem nevyhověl a inventury neprováděl, neměl by později možnost po zaměstnancích vymáhat případný schodek.
Zaměstnavatel je povinen zaměstnancům vytvořit podmínky pro dodržování dohody o odpovědnosti. K tomu patří i zmíněné inventury.
Pokud se zaměstnanci tak rychle střídali, neměli jste podle mne vytvořeny vhodné podmínky. V tom případě stačilo na to zaměstnavatele písemně upozornit a vyzvat jej k nápravě (opět by bylo nutné si nechat převzetí potvrdit na kopii). Kdyby zaměstnavatel závady do 14 dnů neodstranil, mohli byste písemně od dohody o odpovědnosti odstoupit.
Nelze doložit nebo prokázat, co se nestalo. Nelze prokázat, že zaměstnavatel neprovedl inventuru. Jestli ale po Vašem odchodu inventuru provedl, jistě pro to má písemné podklady, soupisy zboží, ... Trvala bych na jejich předložení.
_____
Poradím držet se pouze toho, co se týká Vás. "Informacím z jiných zdrojů" bych nevěnovala moc pozornosti (může jít i o pomluvy). Maximálně bych si dala větší pozor, vyžadovala bych vytvoření vhodných podmínek pro dodržování dohody o odpovědnosti, řádné provádění inventur, ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.