Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluh za jinou osobu

Od: luciem odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,moc prosím o pomoc.
Před pár lety moje matka vlastnila dům se svým přítelem,byli spolumajitelé.Po nějaké době se dostali se splátkami do dluhů a její přítel odjel daleko pracovat s tím,že vydělá peníze a vše doplatí.Jenomže mezitím skočila na dům exekuce,kterou zaplatil jeden s ručitelů.Matčin přítel mě požádal,abych dluh převzala na sebe a že hned jak dojede,že vše za mě zaplatí,nebo si dluh převezme na sebe.Bohužel to byl podraz a matčin přítel se už nevrátil,dům se dostal do dražby,prodal se a žádné peníze z toho nezbyly,protože si to vzali ostatní věřitelé a já už několik let splácím dluh za něj sama.Mám smlouvy,které jsou jasné,že dluh byl jeho.Dalo by se to právně napadnout a požadovat dlužnou částku po něm,nebo aby si dluh převzal sám?Moc děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Lucie. Všechno špatně, bohužel... Jestli jste převzala dluh na sebe, tak se s tím pravděpodobně nedá nic dělat. A i kdyby se Vám podařilo to, že byste mohle dluhy na něm vymáhat, tak jestli on nikde nepracuje, tak si na něm nic nevezmete. Jestli jsou dluhy poměrně vysoké, uvažujte o oddlužení. Jestli chcete, mohu Vám orientačně spočítat, kolik byste splácela.

hodnocení

0x

Ano, dá se ledaco, jen mám strach, že je trochu pozdě. Proč jste se nepřihlásila jako věřitel? Ostatní měli být včetně vás, ne že na vás nezbylo. Občansko-právní spor je na dlouho a stojí peníze, dost peněz. Ve vašem případě, podle toho mála co píšete, by se mohlo jednat o trestný čin. Je třeba to nahlásit na policii, která bude konat. Doporučuji zajít za právníkem, takto v poradně se těžko radí, nevím jaké máte doklady, na čem je postavena smlouva a komu vlastně splácíte. Šance, že své peníze dostanete zpět je malá ale pořád je to šance, takto jen platíte.

hodnocení

0x

Tady je namístě porada s právníkem, než vyhazovat další peníze zbytečně. Ten Vám zodpovědně řekne, jaké máte šance a zda do toho jít. Nad 5000 Kč už by šlo o trestní řízení. Pokud máte šanci, tak bych do toho šla. Právník taky zjistí vše o dlužníkovi, zda pracuje, kolik má dluhů, zda má nějaké exekuce, prostě jaká je šance dostat své peníze zpět.

iz*
hodnocení

0x

Dobrý den, Lucie, opravdu to byl podvod (zmiňujete podraz)? Jste si jista, že matčin partner už v době, kdy Vás požádal o pomoc, zamýšlel Vás podvést a nechat placení na Vás?

Mít dluhy nebo dostat se do tíživé finanční situace není trestné. Do takové situace se může dostat každý → stačí dlouhodobá nemoc, ztráta zaměstnání, ...

Nerozumím tomu, že někdo zaplatil exekuci a Vy jste převzala dluh. Co přesně tím míníte? Proč Vás matčin přítel požádal o převzetí dluhu (splácet mohl i z "daleka")? Proč jste se nepřihlásila jako věřitelka?

Co si představujete právně napadnout? Podle mne byste se měla se všemi podklady obrátit na právníka a poradit se s ním o dalším postupu. A pokud by to mělo šanci na úspěch (pokud by byla šance, že by dlužník aspoň část splatil), podat žalobu.

doplněno 02.09.17 16:21:

Jak se k tomu staví Vaše matka?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]