Nejste přihlášen/a.
Daní se prosím konečná částka u penzijního spoření?
Celá částka ne,protože peníze které jste tam spořila už zdaněné jednou přece byly,ale daní se příspěvek státu a myslím že i příspěvek od zaměstnavatele.Mi to dělalo něco přes 20 tis.,ale spořila jsem skoro 20 let tak konečná částka byla vyšší.
bohužel i to se daní
Rozhodující pro výši a předmět zdanění je, jakou formu výplaty peněz zvolíte. Pokud se rozhodnete peníze čerpat prostřednictvím pravidelně vyplácené penze, podléhá zdanění jen ta část penze, která odpovídá výnosům. Týká se to výnosů z příspěvků placených účastníkem, zaměstnavatelem i ze státních příspěvků. Výnosy jsou zdaněny sazbou 15 %. Jde o analogický princip jako u zdanění příjmů nebo úroků. Podíl odpovídající výnosům se stanoví na základě průměrné délky života podle údajů ČSÚ.
Rozhodnete-li se vybrat veškeré svoje peníze formou jednorázového vyrovnání, budou do zdanitelné části započítány nejen veškeré výnosy, ale i příspěvky zaměstnavatele. Najednou neplatí, že příspěvky zaměstnavatele nejsou zdaněny. Zaměstnanec - klient penzijního fondu je v případě jednorázového vyrovnání musí zdanit. Sazba daně je v tomto případě rovněž 15 %. Zákonodárce tak demonstruje, že se mu jednorázová vyrovnání příliš nezamlouvají. Motivuje lidi, aby své peníze raději užívali pravidelně.
Zdroj: penize.cz/...
uplatňovala jste v minulosti nějaký daňový odpočet z penzijního spoření? a teď ho rušíte? nebo o jakou situaci vlastně jde.
Spoření mi po 5 letech končí,chci si nechat vyplatit celou částku.Teď už mi žádný zaměstnavatel nepřispíval.
Maminka jako důchodkyně má rovněž spoření na 5 let,takže po dodržení spoření 5-ti let se daní příspěvky od státu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.