Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z penzijního spoření

Od: marinkamarie® odpovědí: 15 změna:

Daní se prosím konečná částka u penzijního spoření?*nevi*

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Svoje vklady nedaníš, to jsou tvé peníze, danit by se měla částka, kterou tvoří příspěvek státu, pokud není osvobozená.

doplněno 30.08.17 17:01:

@hujer: "pokud není osvobozená". Co ty na to?

hujer
Satan radiš špatně a ještě ti dali 2 hlasy,, příspěvek státu se nedání, daní se pouze výnosy a příspěvky zaměstnavatele 15%
hujer
To nic nemění na tom že si radil mylně, neuvedl jsi to co jsem napsal ja

hodnocení

2x

Celá částka ne,protože peníze které jste tam spořila už zdaněné jednou přece byly,ale daní se příspěvek státu a myslím že i příspěvek od zaměstnavatele.Mi to dělalo něco přes 20 tis.,ale spořila jsem skoro 20 let tak konečná částka byla vyšší.

hodnocení

2x

bohužel i to se daní

Rozhodující pro výši a předmět zdanění je, jakou formu výplaty peněz zvolíte. Pokud se rozhodnete peníze čerpat prostřednictvím pravidelně vyplácené penze, podléhá zdanění jen ta část penze, která odpovídá výnosům. Týká se to výnosů z příspěvků placených účastníkem, zaměstnavatelem i ze státních příspěvků. Výnosy jsou zdaněny sazbou 15 %. Jde o analogický princip jako u zdanění příjmů nebo úroků. Podíl odpovídající výnosům se stanoví na základě průměrné délky života podle údajů ČSÚ.

Rozhodnete-li se vybrat veškeré svoje peníze formou jednorázového vyrovnání, budou do zdanitelné části započítány nejen veškeré výnosy, ale i příspěvky zaměstnavatele. Najednou neplatí, že příspěvky zaměstnavatele nejsou zdaněny. Zaměstnanec - klient penzijního fondu je v případě jednorázového vyrovnání musí zdanit. Sazba daně je v tomto případě rovněž 15 %. Zákonodárce tak demonstruje, že se mu jednorázová vyrovnání příliš nezamlouvají. Motivuje lidi, aby své peníze raději užívali pravidelně.

Zdroj: penize.cz/...

Mně přispívá zaměstnavatel a projde mi to ve výplatě zdaněním, takže velmi pochybuji, že při jednorázovém vyrovnání mi to znovu zdaní...i když v tomto státě...*zmateny*

xy
hodnocení

0x

uplatňovala jste v minulosti nějaký daňový odpočet z penzijního spoření? a teď ho rušíte? nebo o jakou situaci vlastně jde.

hodnocení

Spoření mi po 5 letech končí,chci si nechat vyplatit celou částku.Teď už mi žádný zaměstnavatel nepřispíval.

Maminka jako důchodkyně má rovněž spoření na 5 let,takže po dodržení spoření 5-ti let se daní příspěvky od státu.

cicky

Nedaní se "příspěvky od státu", ale pouze výnosy z nich!

hujer
hodnocení

0x
Ringo,zdaní se ten příspěvek od zaměstnavatele ještě jednou když to budeš vybírat,je to tak.Mam vlastní zkušenost,starou asi týden,Jo je třeba něco nasypat státu do chřtánu.

No to snad není pravda...

hujer
hodnocení

0x
Jj mi dal zaměstnavatel za 12let zhruba 130000 a při výplatě si stát stáhl 19500 výnosy zdanil 4000,sakumprask mínus 23 litrů

Pokud jednou daní zaměstnavatel, už pak nedaní fond a naopak. To mi tvrdí na mzdovce.

hodnocení

0x

Daní :(. Kdysi mi to vnucoval bankéř, já mu vysvětlila, že se nenechám při výplatě spoření znovu obrat...

Nakonec jsme se dohodli, že on si to zjistí a já se opět u něj stavím. Omluvil se mi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]