Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zákon o počtu mincí při placení

Od: filip17* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

dnes ráno jsem jel autobusem měl jsem u sebe bankovku 100 Kč a 16Kč v drobných (12x 1Kč + 2x 2Kč). Lístek mě vyšel přesně na 16Kč, ale pan řidič se kroutil, že mi to nemusí vzít, protože prý existuje nějaký zákon o penězích, kdy je maximální limit 10 mincí. Znám pouze zákon o limitu 50 mincí při placení v obchodech. Opravdu existuje i nějaký zákon, kde je limit 10 mincí? Předem díky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

na vysvětlení: zákon na to není.

Je na tovyhláška 37/1994 ČNB, kterou se stanoví postup při příjmu peněz cnb.cz/...

dobré odkazy vložil @lego

je vhodné k tvrzení, že na něco je zákon, také přiložit odkaz nebo číslo zákona případně vyhlášky.

jinak je to JPP, jedna paní povídala.

hodnocení

4x

Snad to jeste plati:
- I placení v obchodě má svá pravidla. Například zaplatit smíte pouze deseti mincemi stejné nominální hodnoty
- Kupující platí více než deseti mincemi téže nominální hodnoty (deset stejných mincí je ještě obchodník povinen převzít, jedenáct už nemusí).

mesec.cz/...
novinky.cz/...
finance.idnes.cz/...

Teda takové obstrukce bych pochopil, kdybych mu dával padesátku v dvoukorunách a korunách, ale 16 korun a už mu to stálo za ty kecy? Tak to je teda ubožák.

figurek*
hodnocení

1x

Já nevím jestli existuje nějaký zákon, ale taky už se mi mockrát stalo, že mám platit a mám usebe buď drobné nebo velké papírové.

V takové chvíli řeknu : "Promiňte, já mám jen drobné nebo pětistovku. Vezmete si ty drobné?"

Na tak položenou otázku dostanete vždycky odpověď ANO a nemusíte se s nikým o ničem dohadovat.

jabraka*
hodnocení

0x

Zákon na to určitě žádný není.Obchodník musí převzít každé české platidlo.Jen obchodníci mohou mít jako soukromé osoby svoje předpisy a určité kombinace mincí k placení které mohou zdržovat placení u pokladen,,mohou omezit.Zajímalo by mě,jak to dělají při placení eurem,tam zákazníci ani nic jiného ,než mince,nemají.

JABRAKA

jurajjuraj*
hodnocení

0x

jak je psano vys, je na to zakon

prodejce nemusi prijmout vic jak 10 minci ve stejne nominalni hodnote, akorat to v autobuse kde porad vydava drobne moc nechapu proc ridic vymysli, treba kdybys mu daval 40,- v korunach tak treba jo ale tohle

hodnocení

0x

Příště, až zase budeš mít více mincí, a pan řidič se bude kroutit, kup si cestovní lístek ne z místa A do místa B, ale třeba jen na poloviční trasu, teda z A do A´, a až budete na A´, kup si lístek z A´ do B.

Pokud se bude kroutit, zkus platit třeba větší bankovkou. On už si uvědomí, jak zoufale ty drobné mince potřebuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]