Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes ráno jsem jel autobusem měl jsem u sebe bankovku 100 Kč a 16Kč v drobných (12x 1Kč + 2x 2Kč). Lístek mě vyšel přesně na 16Kč, ale pan řidič se kroutil, že mi to nemusí vzít, protože prý existuje nějaký zákon o penězích, kdy je maximální limit 10 mincí. Znám pouze zákon o limitu 50 mincí při placení v obchodech. Opravdu existuje i nějaký zákon, kde je limit 10 mincí? Předem díky.
na vysvětlení: zákon na to není.
Je na tovyhláška 37/1994 ČNB, kterou se stanoví postup při příjmu peněz cnb.cz/...
dobré odkazy vložil @lego
je vhodné k tvrzení, že na něco je zákon, také přiložit odkaz nebo číslo zákona případně vyhlášky.
jinak je to JPP, jedna paní povídala.
Snad to jeste plati:
- I placení v obchodě má svá pravidla. Například zaplatit smíte pouze deseti mincemi stejné nominální hodnoty
- Kupující platí více než deseti mincemi téže nominální hodnoty (deset stejných mincí je ještě obchodník povinen převzít, jedenáct už nemusí).
Já nevím jestli existuje nějaký zákon, ale taky už se mi mockrát stalo, že mám platit a mám usebe buď drobné nebo velké papírové.
V takové chvíli řeknu : "Promiňte, já mám jen drobné nebo pětistovku. Vezmete si ty drobné?"
Na tak položenou otázku dostanete vždycky odpověď ANO a nemusíte se s nikým o ničem dohadovat.
Zákon na to určitě žádný není.Obchodník musí převzít každé české platidlo.Jen obchodníci mohou mít jako soukromé osoby svoje předpisy a určité kombinace mincí k placení které mohou zdržovat placení u pokladen,,mohou omezit.Zajímalo by mě,jak to dělají při placení eurem,tam zákazníci ani nic jiného ,než mince,nemají.
JABRAKA
Příště, až zase budeš mít více mincí, a pan řidič se bude kroutit, kup si cestovní lístek ne z místa A do místa B, ale třeba jen na poloviční trasu, teda z A do A´, a až budete na A´, kup si lístek z A´ do B.
Pokud se bude kroutit, zkus platit třeba větší bankovkou. On už si uvědomí, jak zoufale ty drobné mince potřebuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.