Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úřad práce, brigáda, neschopnost

Od: kanetak48 odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

letos v květnu jsem v práci ze zdravotních důvodů podala výpověď a nahlásila se na úřad práce. Bohužel mi tím, ale vznikla situace, kterou nevím jak vyřešit. Máme tři děti, takže jsem přes prázdniny práci nehledala, jelikož bych to, co bych si vydělala mohla přesunout na úhradu táborů, abychom měli o děti postaráno. Nyní děti půjdou do školy a já bych ráda do nějaké práce nastoupila. V prosinci mám ale naplánovanou operaci a v případě, že teď v září nastoupím do nové práce na HPP je mi jasné, že pokud jim oznámím, že o tři měsíce později budu dlouhodobě marodit, tak mě nejspíše nikdo nezaměstná a zároveň by mi bylo proti srsti jít na ně poté v prosinci marodit. Na úřadě práce mi totiž moje referentka řekla, ať zaměstnavateli tuto skutečnost (že mě čeká operace) zatajím, ale to mi připadá podlé. Takže pokud si v září seženu pouze brigádu na DPČ a v prosinci se pak s ní rozloučím, musím se tedy opět hlásit na úřad práce a zajímalo by mě, zda budu mít nárok na nemocenskou? Nerada bych byla doma zadarmo a vše byla nucena opět nechat na manželovi..

Případně, napadá Vás, jak mohu tuto situaci co nejlépe vyřešit?

Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já mám taky ráda rovné jednání, ale ve Vašem případě bych taky doporučila to zatajit. Zaměstnavatel Vás nevezme a to je fér? Dneska se s Vámi nikdo nemaže, máte 3 děti a peníze potřebujete.Zaměstnavateli bych to oznámila týden před plkánovanou operací a v práci o tom s nikým nemluvila. Ani nevíte, co se může v tu dobu přihodit, jestli zrovna neonemocníte třeba chřipkou a operace se ještě může odložit. Vy pak už ani nebudete ve zkušební době a své budete mít jisté.

iz*
hodnocení

0x

Hlásit potenciálnímu zaměstnavateli plánovanou operaci je podle mne nesmysl.

Bude-li mít zaměstnavatel na výběr mezi zdravým uchazečem a uchazečem, o kterém ví, že jej čeká operace, vybere si toho zdravého.

V naprosté většině pracovních smluv se sjednává zkušební doba, něhem níž mohou obě strany pracovní poměr zrušit z jakéhokoliv důvodu i bez uvedení důvodu.

Po prvních 14 dnech nemoci může zaměstnavatel pracovní poměr zrušit ve zkušební době bez ohledu na nemoc (za trvání nemoci). Také je možné, že se v průběhu zkušební doby zaměstnavateli osvědčíte natolik, že se rozhodne na Vás počkat.

Operace je sice naplánovaná, ale není zaručeno, že proběhne v zamýšleném termínu (že se do té doby nic nezmění). Většinou proběhne podle plánu, ale stoprocentně na to spoléhat nelze.

Úřad práce by mohl "oznámení předem" vyhodnotit jako maření povinné spolupráce, což by mohlo vést k sankčnímu vyřazení z evidence na šest měsíců.

___

"Nechodí se marodit na někoho", ale lékař se rozhodne vystavit neschopenku na základě zdravotního stavu pacienta. Nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci mají zaměstnanci.

Nárok na nemocenské od 15. dne nemoci má ten, kdo je nemocensky pojištěn. Nemocenské pojištění vzniká nástupem do zaměstnání (uchazeči o zaměstnání nejsou po dobu evidence na ÚP nemocensky pojištěni).

Zaměstnanci na DPČ jsou nemocensky pojištěni pouze v těch měsících, v nichž odměna dosáhne alespoň 2.500 Kč. Z nemocenského pojištění při DPČ neplyne – na rozdíl od zaměstnání s pracovní smlouvou – ochranná lhůta.

_____

Připadá-li Vám rada ÚP "podlá", můžete evidenci na ÚP ukončit (evidence není pro nikoho povinná) na vlastní žádost a dále se zařídit podle svého.

Pokud se po ukončení evidence na ÚP přihlásíte u své zdravotní pojišťovny jako rodič pečující celodenně o jedno dítě do sedmi let věku nebo o více dětí do patnácti let věku → bude za Vás stát dále hradil zdravotní pojištění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]